• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

09.09.2021

16:35

KORONA REDUKOVALA SMOTRU PIVOPIJA! U Zrenjaninu ipak održan Peti međunarodni sajam pivskih eksponata/FOTO/

Z.I.

Vesti

KORONA REDUKOVALA SMOTRU PIVOPIJA! U Zrenjaninu ipak održan Peti međunarodni sajam pivskih eksponata/FOTO/

Podeli vest

Pasionirani sakupljači pivskih čaša, krigli, flaša, limenki, podmetača, čepova i ostalih eksponata, uprkos otežanim okolnostima izlaska iz svojih zemalja, zbog pandemije korona virusa, okupili su se na petoj jubilarnoj razmeni, tj. međunarodnom Sajmu pivskih eksponata u centru Zrenjanina

Organizator, Željko Grujin Gruja, jedinstven u svetu kao vlasnik privatnog muzeja pivskih čaša u svojoj kući u Zrenjaninu, još jednom je u rodnom gradu, okupio najstrastvenije kolekcionare i priredio im kako kažu jedinstven doživljaj.

- Prvi put sam u Zrenjaninu, lepo je ovde, upoznao sam zanimljive ljude i drago mi je što sam imao priliku da im pokažem samo deo svoje bogate kolekcije - kaže Pavel, koji je u grad na obalama Begeja, stigao iz Češke.

Foto: Z.I.

 

Mnogi kolekcionari, koji su najavili siguran dolazak, zbog pooštrenih mera izlaska iz svojih zemalja, u poslednji tren su otkazali učešće, što je osujetilo želju organizatora, da ovaj peti, jubilarni Sajam bude najposećeniji do sada.

- Nema veze, viša sila, prošle godine zbog korone, organizovali smo internet mini sajam, nismo se družili u živo, ali je komunikacija bila sjajna - kaže Zrenjaninac Željko Grujin, koji je po običaju dobrog domaćina, prisutne drugare, ugostio u svom domu i pokazao im svoj muzej pivskih čaša.

Foto: Z.I.

 

Bojan Milačić, iz Beograda, redovan je na ovakvim smotrama i uz prijatelja Gruju, odlično se snašao u ulozi domaćina, prijateljima iz Češke, Srpske Crnje.

- Pivskim ritualima nikad kraja, a pivo je neizbežan segment kada se sa društvom na tv-u gleda neka utakmica, u barovima gde se okupi društvo, pa tako osim flaša i limenki sa tečnim hlebom, kako pivo nazivaju Banaćani i to mi se jako dopada, relikvije su i čepovi, podmetači, krigle i čaše, pa čak i slane grickalice koje najbolje idu uz pivo - ističe Bojan, napominjući da osim beogradskog Bir festa, sajam u Zrenjaninu, ima posebnu draž.

Foto: Z.I.

 

Bez obzira što ih se ove godine u Zrenjaninu okupilo manje od očekivanog broja, učesnici Sajma aktivno su razmenjivali, poklanjali, prodavali i kupovali izložene eksponate, uz neizbežnu kriglu zrenjannskog piva.

- Manji je grad, ali je veoma idiličan, naročito ovaj trg i glavna šetališna ulica, zaista sam fasciniran - dodaje Mikloš iz susedne Mađarske, takođe strastveni sakljupljač različitih pivskih rekvizita, koji je obogatio mapu dosadašnjih učesnika  iz Irske, Velsa, Engleske, Litvanije, Letonije i brojnih deugih zemalja.

Foto: Z.I.

 



18 HILJADA ČAŠA U MUZEJU

Željko Grujin osim što je jedan od retkih vlasnika sopstvenog muzeja u svetu, jedinstven je kao jedan od najvećih svetskih sakupljača pivskih krigli, čaša i bokala i trenutno u svojoj kolekciji, pored preko hiljadu duplikata, ima 18 hiljada eksponata.

ZALUTAO I AMERIKANAC

Na prvom i po sjajnim impresijama nezaboravnom Sajmu u Zrenjaninu, pojavio se gost iz Amerike, bio je fasciniran energijom i količinom entuzijazma kolekcionara i iznenađen što posesuju nalepnice i pivske flaše najpopularnijih piva u Americi.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set