• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

09.09.2021

17:15

KIKINDA SVA U NARANDŽASTOM: Igrama sa ludajom deca osnovnih škola otvorila 36. „Dane ludaje“/VIDEO/FOTO/

V.N.

Vesti

KIKINDA SVA U NARANDŽASTOM: Igrama sa ludajom deca osnovnih škola otvorila 36. „Dane ludaje“/VIDEO/FOTO/

Podeli vest

Igrama spretnosti sa ludajom mališana osnovnih škola, u Kikindi je danas počela jedna od najvećih turističko-gastronomskih manifestacija u regionu koja će trajati do nedelje, 12. septembra.

Ceo grad „obučen“ je u narandžasto, a male bundeve krase trg i okolinu na svakom koraku. Danas, ali i u naredna tri dana, Turistička organizacija i Grad Kikinda pripremili su bogat zabavni i turistički program, a sve u čast narandžastih debeljuca koje u gradu na severu Banata dobijaju poseban značaj na centralnoj manifestaciji koja se po tradici održava u subotu, kada se na velikoj bini bira najteža i najduža ludaja.

Foto: V.N.

 

Danas su đaci 5. i 6. razreda iz pet kikindskih osnovnih škola oprobali svoju spretnost u „Igrama sa ludajom“, kada su na zanimljive načine pokazali umešnost i brzinu.

Foto: V.N.

 

- Ovo su već tradicionalne „Igre sa ludajom“, a školarci se takmiče u pet igara koje su prilagođene njihovom uzrastu. To su „cepkanijada“ kada deca cepaju semenke bundeve, zatim „penošenje ludaje“ gde se plod prenozi u koloni, kada se mališani poređaju jedan iza drugog, onda „skrivene ludaje“ koje su sakrivene u džakovima, a zadatak je da ih deca pronađu.

Jedna od disciplina je i „leteće ludaje“ kada se nose čaršafi sa narandžastim balonima i „krunjenje kukuruza“. Nastavnik fizičkog vaspitanja Srđan Mitrović iz OŠ „Ivo Lola Ribar u Novim Kozarcima
Ove godine za „Igre sa ludajom“ prijavilo se pet osnovnih škola-dve seoske, „Mora Karolj“ iz Sajana, „Ivo Lola Ribar“ iz Novih Kozaraca i tri gradske-„Žarko Zrenjanin“, „Vuk Karadžič“ i „Jovan Popović“.

Foto: V.N.

 

Nakon mnoštva programskih aktivnosti na više lokacija u gradu, posetioci 36.  „Dana ludaje“ u Kikindi, večeras od 20 časova, biće u prilici da uživaju u koncertu primadone Jadranke Jovanović, sa horom i orkestrom kikindskog Kulturnog centra „Attendite“. Za sutra je najavljen čuveni karneval predškolaca i „Kinderbal“, kao i koncert gupa „Divlje jagode“ i „Riblja čorba“.

U subotu je centralna svečanost kada se bira pobednik najveće i najduže bundeve, dok je uveče zakazan koncert Svetlane Cece Ražnatović.

Granični prelaz radiće neprekidno

Na molbu Grada Kikinde, granične policije Srbije i Rumunije saglasile su se da granični prelaz Nakovo-Lunga, tokom trajanja 36 „Dana ludaje“ radi neprekidno od petka, 10. septembra, od 7, do nedelje, 12. septembra, do 24 sata.

Foto: V.N.

 

Za državljane Rumunije, za ulazak na teritoriju Republike Srbije, potrebni su dokumenti: negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 ili negativan Antigen FIA Rapid test ukoliko lice dolazi iz SAD, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata, sertifikat o potpunoj vakcinaciji koju izdaje nadležni organ strane države u kojoj se lice vakcinisalo, ili potvrda o preležanoj bolesti COVID-19-sertifikat ili drugi javni dokument u kome se konstatuje da je nosilac dokumenta preležao bolest.

Testiranje na četiri punkta

Na osnovu predloga mera ZZJZ Kikinda, tokom održavanja manifestacije „36. Dani ludaje“, biće sproveden kontrolisan ulazak na Gradski trg, što podrazumeva da posetioci, izvođači i učesnici moraju imati potvrdu o vakcinaciji, negativan (PCR) test, negativan antigenski test ili potvrdu o preležanoj bolesti, ne stariju od tri meseca.

U centru grada biće postavljena četiri punkta za besplatno testiranje na kovid, na različitim lokacijama. Kontrolni punktovi radiće u petak, od 17 do 22 časa, dok će u subotu biti dostupni od 10 do 22 sata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set