• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/subotičke.rs

24.09.2021

13:38

SMRT MALIH LAVIĆA U ZOOLOŠKOM VRTU OBAVIJENA TAJNOM?! Zvanična verzija izazvala sumnju, niko ne veruje da je SAMO LAVICA KRIVA!

subotičke.rs

Vesti

SMRT MALIH LAVIĆA U ZOOLOŠKOM VRTU OBAVIJENA TAJNOM?! Zvanična verzija izazvala sumnju, niko ne veruje da je SAMO LAVICA KRIVA!

Podeli vest

Sve je izvesnije da mladunci nisu uginuli zbog pukog nedostatka mleka i neiskustva lavice, već zbog nebrige onih koji su trebali da vode računa o njima. Neki od zaposlenih pominju mogućnost da ih je pojeo odrasli mužjak. Iz Krfske 4 su dužni da podrobno objasne i nedavna uginuća žirafe, mužjaka foke i tapira

Osim nezvaničnih informacija dobijenih od zaposlenih, koji iz razumljivih razloga žele da ostanu anonimni, a koje upućuju na mogućnost da četiri lavića letos nisu uginula (samo) zbog nedostatka mleka ili nezrelosti ženke koja ih je omacila, kako je prvobitno bilo saopšteno, iz Zoološkog vrta još uvek nema zvaničnog objašnjenja u vezi sa ovim slučajem koji je, nakon što je kao vest objavljen na sajtu subotičke.rs, uzburkao celu zemlju.

Podsetimo, portal Subotičke.rs je 10. septembra objavio vest da su u Zoološkom vrtu na Paliću uginula četiri lavića koje je lavica Kiara omacila sredinom jula. U telefonskom razgovoru sa Jelenom Toljagić, koja je u Zoološkom vrtu zadužena za odnose s javnošću,mogli smo da saznamo da je lavica koja je omacila laviće bila neiskusna i da nije znala sa mladuncima, te da je pitanje da li je imala dovoljno mleka za sva četiri mladunčeta, tim pre što, kako je Toljagićeva dodala, briga o lavićima nije ista kao briga o domaćim mačkama kojima je lako prići.

Foto: subotičke.rs

 

U međuvremenu su nacionalni mediji preuzeli vest, a Zoološki vrt se suočio sa najvećom piar krizom u svojoj istoriji. Društvenim mrežama su pljuštali negativni komentari, po intenzitetu recipročni prvobitnom oduševljenju zbog dolaska lavića na svet. Na mrežama su se pojavile čak i pretpostavke da su lavići prodati.

Jedina “zvanična” reakcija Zoološkog vrta, koja je usledila, bila je prilično nemušta izjava direktora Petra Savića na temu nedavno rođenih mladunaca u Zoološkom vrtu, ali ne pomenutih lavića, već bizona i još nekih životinja. O uginulim mladuncima lava, te uginuloj žirafi, mužjaku foke i tapiru Savić se nije oglašavao.

Budući da značajan broj zaposlenih u Zoološkom vrtu smatraju da je njihovoj koleginici Jeleni Toljagić upravo direktor Savić naložio da medijima saopšti verziju o nedostatku mleka i neiskustvu lavice, kako bi, navodno, zaštitio sebe i veterinara koji je trebalo da vodi računa o lavićima, Zoološkom vrtu su upužena dva imejla sa vrlo konkretno postavljenim pitanjima.

Zatraženi su detaljni izveštaji, uključujući i obdukcione nalaze, u vezi sa uginućem lavića, žirafe i foke, kao i proveru informacije, dobijene sa više mesta unutar Zoološkog vrta, da veterinar Tibor Janoši često odsustvuje, baveći se privatnom praksom u Horgošu.

Nakon što nikakav odgovor nismo dobili iz Zoološkog vrta, smo pozvali Jelenu Toljagić, kako bismo proverili navode njenih kolega. Pitali smo je da li joj je zaista naređeno sa višeg mesta da medijima kaže da su lavići uginuli zbog nedostatka mleka i neiskustva lavice koja ih je omacila. Toljagićeva nam je ljubazno odgovorila da o toj temi više ne želi da govori.

Foto: AP/Photo

 

Nakon Toljagićeve, pozvali smo veterinara Tibora Janošija, čiji smo privatni broj, iščekujući proteklih dana zvanični odgovor Zoološkog vrta, u međuvremenu pribavili, ali ni on nije bio voljan da o ovom slučaju govori, izgovarajući se da smo ga, kako je rekao, kasno pozvali, potpuno prenebregavajući činjenicu da smo 17. septembra, upravo u vezi sa njim, uputili zvanične dopise Zoološkom vrtu gde je Janoši zaposlen.

Zaposleni u Zoološkom vrtu sa kojima smo razgovarali kažu da lavići, sasvim sigurno, nisu uginuli zbog pukog nedostatka mleka kod majke ili neiskustva lavice. Tri lavića su, kako tvrde, iznošena iz kaveza radi prihrane mlekom, a potom su, po nalogu veterinara Janošija, vraćeni u kavez gde su uginuli ili im se nešto drugo dogodilo.

Evo jedne od izjava naših neimenovanih izvora sa kojima smo razgovarali istražujući ovaj slučaj:

„Lavići su bili sa majkom sve vreme, pošto se lavica omacila ispod daske za odmor, u rupi ispod. Bila je velika navala posetilaca, jer su odmah objavili da su se lavići omacili. Lavica ih je premeštala sa jednog mesta na drugo. To govori da je bila nesigurna zbog prisustva i pogleda posetilaca.

Foto: Ivan Čorbić

 

Kasnije istoga dana, timaritelji su primetili da su lavići dehidrirali. Zatvorili su odrasle jedinke i ušli u ispust. Rizikovali su time svoje živote, jer su vrata koja dele lavove i timaritelje poprilično nesigurna. Uzeli su laviće i izneli ih izvan ispusta. Nahranili su ih, ugrejali i svi su došli k sebi. Čak su bili podelili uloge u prihranjivanju.

Pre toga su pozvali veterinara Janošija. On je odobrio iznošenje lavića. Kasnije je u kuhinji govorio i podržavao timaritelje, sve do telefonskog razgovora sa direktorom. Nakon tog telefonskog poziva promenio je priču i rekao da se lavići vrate u kavez, čime im je, ujedno, izrečena smrtna presuda. Lavići su vraćeni u kavez po nalogu direktora i veterinara.

Na žalost, sutradan nisu pronađeni, ni živi, ni mrtvi. Pretpostavka je da ih je pojeo lav. Ne zbog nedostatka hrane, već zbog eliminacije, što je mačkama svojstveno. Istina, lavica Kiara nije imala dovoljno mleka. Sigurni smo da bi preživela makar dva, ako ne i sva četiri lavića, da su bili na prihrani i odvojeni od odraslih lavova. Ne bi na Paliću bilo prvi put da se mladunci, među njima i lavovi, othranjuju na takav način.“, piše portal Subotičke.rs.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu „Kosova“ u SE!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu „Kosova“ u SE!

EU je donela sramnu i skandaloznu odluku da primi entitet, lažnu državu Kosovo u Savet Evrope, organizaciju koja se bavi zaštitom ljudskih prava i demokratije. Prvo, Kosovo nije međunarodno priznata država. Drugo, Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za prijem, koji se tiču ljudskih prava i demokratije. Na Kosovu, Albanci i albanske vlasti masovno krše sva ljudska prava Srba, 25 godina unazad. Od 2000. godine do danas, Albanci su ubili 105 Srba, a Srbi jednog Albanca (policajac Afrim Bunjaku).

28.03.2024

10:03

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set