• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

07.10.2021

10:01

SRBIJO, RADUJ SE! GUŽVE SU PROŠLOST! Tri tunela, tri petlje, 35 mostova i 11 nadvožnjaka! ČAČAK IZGLEDA KAO MERCEDESOV ZNAK! Kraj radova na auto-putu do 15. decembra!

Informer

Vesti

SRBIJO, RADUJ SE! GUŽVE SU PROŠLOST! Tri tunela, tri petlje, 35 mostova i 11 nadvožnjaka! ČAČAK IZGLEDA KAO MERCEDESOV ZNAK! Kraj radova na auto-putu do 15. decembra!

Podeli vest

Autoput oko Čačka, od Preljine do Pakovraća, u dužini od 11 kilometara, biće završen do 15. decembra. Time će se značajno rasteretiti saobraćaj u ovom gradu, s obzirom na to da su se godinama stvarale kilometarske kolone vozila na putu ka Crnoj Gori i moru. Oko 1.000 radnika i 200 mašina i kamiona rade u petoj brzini da bi se radovi okončali u decembru, a prvi metri vrućeg asfalta već su vidljivi na deonici od Preljine do Pakovraća

Prvo će biti puštena deonica od Preljine do Pakovraća u dužini od 11 kilometara, a početkom 2022. i do Požege.

Teški radovi

Celokupna deonica Preljina-Požega, dužine 30,9 kilometara, biće završena početkom 2022, i to godinu dana pre roka. Taj podatak deluje još impresivnije kada se zna da je ovo jedna od najzahtevnijih deonica autoputa "Miloš Veliki", s obzirom na to da oko trećinu puta čine tuneli. Na celoj trasi su tri tunela, 35 mostova, 11 nadvožnjaka i tri petlje.


Osim mosta preko Zapadne Morave, gradi se most preko pruge u dužini od 550 metara i most pre samog ulaza u tunel Trbušani u dužini od 250 metara.
Radove na tunelu Trbušani i asfaltiranje deonice od prvih 200 metara kod Preljine obišao je i ministar Tomislav Momirović, koji je od kineskih partnera zahtevao dodatno intenziviranje radova na ovoj deonici.
- Pored tunela Laz i Munjino brdo, koji se intenzivno probijaju, prva faza radova završena je na tunelu u Trbušanima. Prvih 11 kilometara od preljinske petlje do Pakovraća biće od najvećeg značaja za rasterećenje saobraćaja oko Čačka. Sve smo bliži tome da omogućimo ljudima iz Čačka da lakše dišu i komfornije koriste svoje puteve. Ovde svakog dana dajemo maksimum kako bismo ispunili cilj i obilaznicu oko Čačka završili do kraja godine - naveo je ministar. 
Time će se, kako kaže, rasteretiti saobraćaj oko ovog grada, kao i magistralni put koji prolazi kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru.

Foto: Informer

Auto-put oko Čačka


Pored obilaznice, plan je da asfaltiranje tunela bude gotovo do kraja novembra, a da opremanje bude gotovo od početka pa do sredine decembra.
- Svi radovi su intenzivirani i počelo je asfaltiranje deonica. Na ovoj poddeonici najznačajniji objekti su petlja Preljina, tunel Trbušani, koji je dugačak 280 metara, a iza tunela je još nekoliko značajnih mostova i petlja u Pakovraću, gde će biti buduća naplatna stanica. Na gradilištu se svi radovi paralelno izvode kako bismo uspeli da do kraja godine završimo sve ono što je obećano - rekao je Miodrag Poledica, izvršni direktor sektora za strategiju, projektovanje i razvoj JP "Putevi Srbije".

Foto: Informer

Asfalt kao pista na deonici Preljina-Požega

"Mercedesov" znak

Projekt menadžer kineske izvođačke firme "CCCC" Šou Đi Čang najavio je završetak radova na tunelu Trbušani u decembru.
- Predstoje nam hidrotehnički radovi, asfaltiranje i opremanje tunela. Asfaltiranje i strukturni radovi biće gotovi do kraja novembra, a opremanje u decembru - naglasio je Đi Čang.
Sa ministrom Momirovićem razgovarao je i gradonačelnik Čačka Milun Todorović, koji je najavio početak sanacije lokalnih puteva, koji su uništeni tokom izgradnje ovog dela autoputa.

 

- Oko 40 kilometara saobraćajnica biće rekonstruisano do kraja godine - obećao je Todorović, uz zadovoljnu opasku da Čačak iz ptičje perspektive sada izgleda kao "Mercedesov" znak, povezan u tri kraka sa autoputem i Moravskim koridorom.

Foto: Informer

O deonici


* dužina deonice od Preljine do Požege iznosi 30,9 km 
* nastavak je projekta izgradnje autoputa Beograd - Južni Jadran
* na trasi su tri tunela, 35 mostova, 11 nadvožnjaka i tri petlje
* tuneli su Laz, Munjino brdo, dužine po 2.800 m, i Trbušani, dužine 280 m
* ukupna vrednost radova je 450 miliona evra




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Strazbur

pre 2 godine

Radovacu se kada Drzava Srbija ispuni kupoprodajni ugovor sa Lukoil'om.

Djole

pre 2 godine

Ipak necu stici kod tate i mame za Nikoljdan auto putem. No ako ne ove onda neke druge godine. Uglavnom sto Mrka rece pre roka

Saobraćajni kolaps na obilaznici oko Čačka odlazi u istoriju, Kinezi rade punom parom! Vidljivi prvi metri asfalta na deonici auto-puta od Preljine do Pakovraća!
Srbija

Saobraćajni kolaps na obilaznici oko Čačka odlazi u istoriju, Kinezi rade punom parom! Vidljivi prvi metri asfalta na deonici auto-puta od Preljine do Pakovraća!

Izgradnjom deonice auto-puta od Preljine do Požege rasteretiće se obilaznica oko Čačka i magistralni put koji prolazi kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru. Na taj način smanjiće se saobraćajne gužve, ali i broj udesa koji su na ovoj deonici puta česta pojava. Nakon probijanja prvog tunela u mestu Trbušani kod Čačka, na oduševljenje svih vozača već su vidljivi i prvi kilometri asfalta na "Milošu Velikom"

21.09.2021

12:35

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set