• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.Đ.

26.10.2021

17:13

KRALJEVSKI RED VITEZOVA DODELIO STEFANOV MAČ! "Zlatni Vitez" akademiku i kompozitoru prof. dr. Aleksandru Ivanoviću Ageevu/VIDEO/FOTO/

pritnscreen

Vesti

KRALJEVSKI RED VITEZOVA DODELIO STEFANOV MAČ! "Zlatni Vitez" akademiku i kompozitoru prof. dr. Aleksandru Ivanoviću Ageevu/VIDEO/FOTO/

Podeli vest

Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Porfirija, pod pokroviteljstvom Nj.K.V. Princeze Linde Karađorđević, Kraljevski Red Vitezova je ove godine priredio 5. po redu dodelu mača ,,Zlatni Vitez - Sveti Stefan Despot srbski’’ u elitnom zdanju Nacionalnog Arhiva Srbije – Jugoslovenskoj Kinoteci

Program su vodili Miša Ćirić, i Hadži Zoran Mrđenović, predsednik Kraljevskog  Reda Vitezova i direktor Vitez Fest-a.

Na događaju je dodeljen prestižni mač „ZLATNI VITEZ – SVETI STEFAN DESPOT SRBSKI“ naučniku, akademiku i kompozitoru prof. dr. Aleksandru Ivanoviću Ageevu, koji je, osim išto je priznat u svetskim naučnim krugovima, veliki muzički stvaralac čiji doprinos Srbiji znači jednako kao i podizanje svesti o značaju srpske kulture u Rusiji. G.Ageev je prvi savremeni kompozitor u Rusiji koji je pisao muziku na stihovima velikih srpskih pesnika, a izvodili su je laureati čuvenog muzičkog konzervatorijuma Čajkovski.

Foto: pritnscreen

 

Osim mačeva, saradnicima i prijateljima su dodeljene povelje Viteza kulture i umetnosti u znak zahvalnosti i podrške za doprinos VITEZ FEST-u ali i ostalim aktivnostima Kraljevskog Reda Vitezova.  

Povelje su dobili brojni mediji, gradske i državne ustanove, Jugoslovenska kinoteka ali i umetnici i viteške organizacije koji tradicionalno nastupaju na viteškom festivalu.

Foto: pritnscreen

 

Među dobitnicima su TV Hram i Radio Slovo Ljubve, SAJ, JP Beogradska Tvrđava, direktor TOS-a Marija Labović, Narodno Pozorište u Beogradu, Versko dobrotvorno starateljstvo, preduzeće Alma Kvatro, Lasta A.D. Beograd, majstor tradicionalnog srpskog veza – Ljiljana Koković, protomajstor Zoran Vasiljković, vitezovi družine «Zlatna zora» - Aleksandar Stevanović i Aleksandar Lalković, Boško Đirković iz «Beogradskog Sindikata», dramski umetnik Gorica Popović, KUD Koturović, srednjevekovni ansambl «Vizantika», Mati Zlata igumanija manastira Trojeručica, najmlađa princeza VITEZ FEST-a – Ksenija Raičević, vitezovi iz Rusije, Belorusije, Poljske, Češke, i mnogi drugi. 

Foto: pritnscreen

 

Pored dodele priznanja priređen je i umetnički program. Ansambl ,,Vizantika” je kao u slavna srednjevekovna Nemanjićka vremena dočekivao goste u Atrijumu Nacionalnog Arhiva Srbije. Vrhunski program je nastavljen u velikoj sali Jugoslovenske Kinoteke u toku gala večeri izvedbama umetnika, dueta «Krin», pojca Miodraga Blizanca, savremenog «guslara» Boška Ćirkovića iz Beogradskog Sindikata, KUD-a Koturović, hora crkve manastira Trojeručice i oplemenjen bogatim video reportažama.

Najuglednijim ličnostima Stefanov mač i titula Zlatni vitez

Kraljevski Red Vitezova svake godine organizuje ceremoniju uručivanja viteških mačeva zaslužnim institucijama i ličnostima, kao i dodelu viteških povelja učesnicima Vitez Fest-a, festivala viteške kulture na beogradskoj tvrđavi. Svaki put, glavna nagrada «ZLATNI VITEZ, Sveti Stefan Despot srbski» se uručuje nominovanoj svetskoj ličnosti, dostojne titule «Zlatni Vitez».

Foto: pritnscreen

 

2016. godine je tu titulu prvi dobio svetski poznati srpski teniser i blagotvoritelj Novak Đoković.

2017.godine holivudski glumac, reditelj, i blagotvoritelj Stiven Sigal.

2018. mač je uručen francuskom humanitarcu – Arno Gujonu, koji više od 10 godina pomaže srpski narod na Kosovu i Metohiji velikim donacijama.

2019.godine, na prazniku Pokrova Presvete Bogorodice, u Palati Srbija, je osnivač Kraljevskog Reda Vitezova - Nj.K.V.Princ Karađorđević, uručio prestižni mač predsedniku Ruske Federacije, G:Vladimiru Vladimiroviču Putinu, koji se u Srbiji smatra jednim od najvećih svetskih vitezova današnjice, čuvara opšte pravde i viteštva,

2021 je viteški laureat Aleksandar Ivanovič Ageev, veliki ruski naučnik i stvaralac.

Foto: pritnscreen

 

Mač koji se uručuje je specijalno ručno kovan za tu priliku, to je replika srednjevekovnog srpskog mača Svetog Despota Stefana Lazarevića, sa izgraviranom ornamentikom na oštrici, kožnoj ručki i fotroli. Taj mač koji tradicionalno uručuju osnivači Kraljevskog Reda Vitezova i članovi Kraljevske porodice Karađorđević je najlepša i najozbiljnija istorijska rekonstrukcija svetski priznatog «srpskog» mača ikada rađena u Srbiji do danas.

U vreme kada su duhovne, kulturne i civilizacijske vrednosti u Srbiji i svetu na jako niskom nivou, ovim potezom oplemenjujemo, ali i obrazujemo našu i svetsku javnost.

Foto: krv

 
Koncerti u Moskvi i Petrogradu

Kraljevski Red Vitezova u saradnji sa Moskovskim Institutom za Ekonomske Strategije, je imao tu čast da organizuje 2014.godine u ambasadi Srbije u Moskvi veliki koncert posvećen slavi srpskih heroja u 1.svetskom ratu za koji je komponovao muziku ovogodišnji dobitnik mača ZLATNI VITEZ – SVETI STEFAN DESPOT SRBSKI. Sala ambasade Srbije je bila puna i svi gosti su sve vreme stajali na nogama, u čast našim herojima, i fantastičnih muzičkih izvođača.

Još jedan koncert je potom organizovan u okviru još jednog projekta Kraljevskog Reda Vitezova sa blagoslovom Patrijarha srpskog Irineja, a to je bio izložba forum „KOSOVO i METOHIJA POD OKRILjEM ANĐELA“ koji je priređen u decembru 2015. godine u letnjem zamku Cara Aleksandra Romanov na Jelagen ostrvu u carskom Petrogradu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set