• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Lj. S.

09.11.2021

12:05

Beli Kamen kod Prokuplja postao prava atrakcija! Samo tokom leta prodato desetak kuća i isto toliko placeva!

Informer

Vesti

Beli Kamen kod Prokuplja postao prava atrakcija! Samo tokom leta prodato desetak kuća i isto toliko placeva!

Podeli vest

Beli Kamen kod Prokuplja postao je prava atrakcija za vikendaše, a samo tokom leta kupljeno je desetak kuća i isto toliko placeva. Ovo mesto koje je na 940 metara nadmorske visine i 2,5 kilometara makadamom udaljeno od beogradske opservatorije na Vidojevici u kojoj se vrše sva istraživanja neba nad Srbijom, prepuno je novih kuća. Gradi se i etno selo, a predsednik Mesne zajednice Beli Kamen Goran Radojević kaže da je prijatno iznenađen interesovanjem građana Srbije za ovu destinaciju

- Sve što je moglo, kupljeno je. Zaista je neverovatno interesovanje za ovaj prostor netaknute prirode. Kao da je sve odjednom vaskrslo i na sve strane se gradi - kaže Radojević.

On dodaje da se nada da će Beli Kamen sa okolnim selima, kao što suJovine Livade i Bučince postati turistička atrakcija.

Foto: Informer

Na vrhu, kod raskrsnice kojom se odvajaju putevi za opseravtoriju, Žitni Potok i Pasjaču postoji i Odmaralište koje je pri Sportskom centru Prokuplje, koji je u procesu likvidacije, sa ogromnim objektom i šest etno kućica koje su potpuno opremljene. Svakog leta ovde dolaze sportisti na pripreme, a ranije je postojala i žičara. Vremenom, bukvalno kao da je čitav kraj nestao, te sada ima svega tri ili četiri meštana koji su čitave godine na ovom prostoru.

- Iako je do vrha asfalltiran put, zimi je on u određenim periodma neprohodan, pa je sve manje starosedeoca, ali ove godine je zaista, barem što se leta tiče, situacija bila potpuno drugačija i sve je oživelo - dodaje Radojević.

Foto: Informer

Do pre godinu dana ar zemljišta je bio 12 evra, ove godine je cena skočila na čak 25 evra. Jedini problem su nerešeni pravnoimovinski odnosi za imanja, jer kako je godinama kraj odumirao, niko nije potezao to pitanje. Sada je situacija drugačija, pa i mnogi naslednici rešavaju ovo pitanje, počinju da grade, ili prodaju zemljišta.

- Ovaj kraj ćeka svetla budućnost, barem ćemo se mipridošlice potruditi datako bude. Prioritet je pre svega put do Opservatorije. Planova je puno i zaista ćemo se potruditi da damosvoj doprinos da kraj ponovo oživi- kaže Milovan Stanković koji je jedan od prvih koji su kupili zemljište na belom Kamenu. On dodaje da je cilj da se očuva netaknuta priroda i da ovo bude pre svega planinarski kraj. U tome mnogo pomaže i Planinarsko - skijaški klub Toplica iz Prokuplja, koji je obeležio staze i održava ih.

Foto: Informer

I prokupačko Astronomsko društvo “Magelanov oblak” krenulo je sa realizacijom izgradnje astronomskog centra za decu na ovom potezu.

Sve što se radi poslednjih godinu dana zahvaljujući entuzijazmu ljudi koji vole planinu i prirodu, rezultiralo je sve većom zainteresovanošću za ove predele.

Foto: Informer

Glavni adut je Opservatorija, u okviru koje su dve kupole, jedna sa najvećim teleskopom na Balkanu koji služi za naučna istraživanja i druga sa manjim, koji može da bude ne samo turistička atrakcija, već i mesto okupljanja za ljubitelje astronomije.

Nad Belim Kamenom, odnosno Vidojevicom, koja je na nadmorskoj visini od 1.156 metara najčistije je nebo nad Srbijom i baš iz tog razloga je napravljena Opservatorija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set