• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

18.11.2021

17:03

JELENA JE RODILA BLIZANCE U 34. NEDELJI: Bili su kao male veknice hleba koje sam dobila na dar za Božić/FOTO/

V.N.

Vesti

JELENA JE RODILA BLIZANCE U 34. NEDELJI: Bili su kao male veknice hleba koje sam dobila na dar za Božić/FOTO/

Podeli vest

Jelena Bakić (36) iz Kikinde najlepši dar u životu dobila je na Božić, pre nešto manje od sedam godina, kada je u 34. nedelji trudnoće rodila blizance Taru i Radovana. Svoje iskustvo rado će prenositi budućim majkama kao podsticaj i ohrabrivanje da istraju u procesu vantelesne oplodnje

Kada se porodila šest nedelja ranije u novosadsko klinici „Betanija“, Jelena koja je inače vesele prirode, kaže da se sve dogodilo zbog njenog smejanja. Na svet su tog Božića došli Tara i Radovan, ali kao prevremeno rođene bebe bili su u inkubatoru.

- Bili su kao male veknice hleba. Tara je imala jedan kilogram i 740 grama kad se rodila, a Radovan dva kilograma i 130 grama. Oboje su dobili ocenu 8/8. Zahvalna sam Bogu da su rođeni zdravi, kao nalepši dar u životu. Prerani porođaj bio je za mene veliki šok, a vodenjak mi je pukao zbog preteranog smejanja. Tu su u pitanju bili i hormoni, jer nisam prestajala da se smejem-priča Jelena povodom 17. novembra, Svetskog dana prevremno rođene dece.

Foto: V.N.

 

Ova majka se do detalja seća slike njenih beba u inkubatoru, koje joj i danas izazivaju buru emocija. Iako je imala težak porođaj carskim rezom, pogled na dva palčića koje je donela na svet ispunili su je ljubavlju i nadom u bolje sutra.

-Sva sreća je da je sa blizancima bilo sve u redu, mogli su sami i da dišu, imali su razvijena pluća. Napredna su deca, danas niko ne bi rekao da su rođeni prerano. Imala sam težak porođaj carskim rezom u novosadskoj „Betaniji“. Kontrakcije na dva minuta osam sati, celu noć na Badnje veče, bile su iscrpljujuće-seća se Jelena koja zbog istih strahova i želje za potomstvom daje podršku svim budućim majkama.

Foto: V.N.

 

- Posebno želim da poručim onim majkama koje imaju problem sa začećem, da se ne plaše vantelesne oplodnje. Kroz sve sam prošla i uvek sam spremna da dam neki savet, jer se o tome retko govori. Dok nisam došla u tu situacju, ništa o tome nisam znala. Čak sam i prve pelene naopako zalepila. Kada saznate da nosite život u sebi, borba koju donosi vantelesna oplodnja se zaboravlja. Naši mali divovi zaslužuju posebnu pažnju-ističe ova majka.

I Kikinda obeležila dan „palčića“- prevremeno rođene dece

 

Kikinda se na Svetski dan prevremeno rođene dece pridružila ustanovama u mnogim gradovima širom Srbije koje su zasvetlele ljubičastom bojom, kao podrška majkama i bebama koje su na svet stigle ranije.

Foto: V.N.

 

Gradska kuća u Kikindi osvetljena ljubičastom svetlošću ostavila je bez daha prolaznike, a zapravo u sebi krije podsetnik na svetlo iz inkubatora. Za borbu beba i njihovih mama.

- Važno je da društvo stvori uslove i da se podigne nivo kvaliteta zdravstvene zaštite, ne samo putem ulaganja u najsevremeniju opremu, nego da sačuva i obuči kvalitetan medicinski kadar. Jer samo tako može da se pomogne u rešavanju problema prevremenog rođenja i da se nadamo da mali heroji prežive i nemaju dalje komplikacije u životu-navela je zamenica gradonačelnika Kikinde Dijana Jakšić Kiurski.

4.000 prevremeno rođenih beba

Prevremeno rođenom decom se smatraju ona koja su rođena pre 37. nedelje trudnoće. U Srbiji na svet dođe više od 4.000 sićušnih bića, od kojih čak 60 odsto zahteva neki oblik intenzivne nege i lečenja. To znači da u našoj zemlji  svakoga dana 7 beba ne može da nastavi život bez specifične nege i podrške.

Foto: V.N.

 

Udruženje roditelja prevremeno rođene dece „Mali Div" je jedino nacionalno udruženje koje se bavi ovom problematikom, čije aktivnosti obuhvataju teritoriju cele Republike Srbije. U svetu se svake godine pre vremena rodi oko 15 miliona beba.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set