• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.R.

25.11.2021

13:40

FRANCUZ SPAŠAVA ČETIRI MALIŠANA SA DEFORMITETOM KIČME! U svetu čuveni spinalni hirurg profesor Petre Neagoe operiše u Kragujevcu

K.R.

Vesti

FRANCUZ SPAŠAVA ČETIRI MALIŠANA SA DEFORMITETOM KIČME! U svetu čuveni spinalni hirurg profesor Petre Neagoe operiše u Kragujevcu

Podeli vest

Četiri deteta sa teškim deformitetima kučme biće operisana u kragujevačkom Univerzitetskom Kliničkom centru tokom naredna dva dana, a intervencije će obaviti vodeći dečiji spinalni hirurg iz Univerzitetskog Kliničkog centra Monpelje u Francuskoj profesor doktor Petre Neagoe

Radi se o deci uzrasta od 12 do 16 godina iz Niša, Zrenjanina, Beograda i Vršca. U pitanju su deca sa teškim deformitetima kičme. Do sada je u okviru saradnje naših lekara sa španskim i francuskim stručnjacima iz oblasti spinalne hirurgije preko 70 teških slučajeva deformiteta kičme kod dece i mladih u Srbiji uspešno rešeno.

- Drago što ću biti u prilici da operišem decu u Srbiji i pomognem im da reše velike probleme sa deformitetom kičme. Veoma je teško postati spinalni hirurg i važno je to znanje deliti. Moja je obaveza kao spinalnog hirurga da svoje znanje podelim i sa drugim kolegama što ću narednih dana učiniti i ovde u Kragujevcu, rekao dr Petre Neagoe.

Foto: K.R.

 

Saradnja francuskih i španskih spinalnih hirurga sa kragujevačkim lekarima traje već pet godina i veoma je uspešna, a u planu je i razvoj ortopedske robotike u ovoj oblasti, najavio je Bratislav Čeperković, director kompanije MTC za jugoistočnu Evropu, koji posreduje u dovođenju vrhunskih stručnjaka iz Francuske u Kragujevac.

- Nastavljamo saradnju sa kragujevačkim lekarima, i naša kompanija sarađuje sa preko 500 klinika u Jugoistočnoj Evropi, dok u Srbiji pored Kragujevca imamo saradnju sa klinikama u Nišu, Beogradu i Novom Sadu. Naš cilj je da lekare Klinike za ortopediju i traumatologiju Univerzitetskog Kliničkog centra Kragujevac edukujemo da usvoje najinovativnije metode spinalne hirurgije i da pacijenti iz Srbije ne moraju da idu u inostranstvo na ove teške operacije.

To je ujedno i ušteda za državu Srbiju jer samo jedna ovakva operacija u inostranstvu košta oko 200 do 300 hiljada evra, dok se u Srbiji uradi desetostruko jeftinije, kaže Bratislav Čeperković.

Foto: K.R.

 

Vd direktora UKC Kragujevacje rekao da je do sada u Kragujevcu operisano 73 dece iz cele Srbije, kao i da je lista čekanja velika.

- Očekujemo da ovu uspešnu saradnju produžimo i podignemo na viši nivo, kao što je upotreba robotske hirurgije. Sve ovo je najvažnije za decu koja imaju teške deformitete kičme i koja će i na dalje moći da se operišu u Srbiji, ali je važno i za stručno usavršavanje naših lekara, rekao je Milisavljević i još jednom podsetio da su sve operacije besplatne, a da troškove koji su daleko manji nego da pacijenti odlaze u inostranstvo, pokriva država, odnosno Ministarstvo zdravlja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set