• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

26.11.2021

11:02

PRE PET DECENIJA POTOPLJEN JE DONJI MILANOVAC! Ulicama grada koji je ime dobio po Miloševom prvom sinu, DANAS PLIVAJU DUNAVSKE RIBE

V.J.

Vesti

PRE PET DECENIJA POTOPLJEN JE DONJI MILANOVAC! Ulicama grada koji je ime dobio po Miloševom prvom sinu, DANAS PLIVAJU DUNAVSKE RIBE

Podeli vest

Izgradnjom Hidroelektrane ,,Đerdap 1,, i nastajanjem akumulacionog jezera, pre pola veka, potopljen je stari Donji Milanovac. Varoš na Dunavu, koja je kroz vekove menjala svoje nazive i lokacije

Sećanja starih Donjomilanovčana govore, da kada se voda Dunava povuče još uvek se prepoznaje i nazire nekadašnja glavna ulica potopljenog starog grada, u njoj ostaci stare crkeve, nekadašnje robne kuće, opštinske zgrade, stambenih zgrada ali i nekadašnjeg imanja kapetan Miše Anastasijevića koji je uz Stefana Stefanovića Tenku bio najpoznatiji tadašnji žitelj.

Dobri poznavaoci prilika i hroničari tog vremena iz Donjeg Milanvca takođe podsećaju, da je to vreme ostalo samo da se pamti i prepričava. Nekadašnjim ulicama starog potopljenog grada koji je ime dobio po Miloševom prvorođenom sinu prestolonasledniku Milanu, danas plivaju dunavske ribe, tu se nalazi nataloženi rečni mulj i pesak, a već pet decenija četiri kilometra nizvodno, na novoj lokalciji, nalazi se novo zdanje varoši koja živi svoj novi život.

Pre izgradnje Hidroelektrane ,,Đerdap 1,, po kazivanju staosedelaca Donjeg Milanovca, u ovom delu Dunava, morune su dostizale dužinu i do sedam metara.

Foto: V.J.

 

To je za tamošnje alase bilo zlatno vreme. Ribarilo se u naveće , drvenim čamcima koji su bili najpogodniji za brzi Dunav u tom delu a i zarađivalo se od ulova ribe, jako dobro. Jedan od bogatih ulova Donjomilanovački alase dugo će se pamtiti i prepričavati. Davne 1967. godine, ribari starog Milanovca ulovili su morunu tešku blizu 200 kilograma iz koje je izvađeno gotovo 20 kilograma ikre od koje je napravljen najkvalitetniji kavijer.

Mnogo je razloga da se to vreme ne zaboravi i da se pola veka postojanja Donjeg Milanvca na novoj lokaciji, od 1832. godine kada je nastao pod imenom Poreč koji je dekretom kneza Miloša Obrenovića preseljen na desnu obalu Dunava, pa do njegovog potapanja 1971.
godine, obeleži kroz različite kulturno-istrorijske sadržaje koji će se prikazivati do kraja ove kalendarske godine.

,, Oformljen Odbor za obeležavanje jubileja 50 godina od potapanja starog Donjeg  Milanovca, njegovog preseljenja na novu lokaciju i izgradnje Hidroelektrane,, Đerdap 1,, zadužen je za realizaciju programskih aktivnosti obeležavanja kroz različitu znimljivu dokumentarnu arhivsku građu.

Foto: Tanjug

 

Izložbene postavke starih fotografija, crkvenih relikvija koja se čuvaju u starom Donjomilanovačkom hramu , izložbe likovnih radova tamošnjih umetnika a sve uz finansijsku podršku Mesne zajednice i lokalne samoupreve Majdanpek. U sve to uključiće se sve važne institucije ali i sami meštani Donjeg Milanovca, kaže, Nenad Radaković predsednik Organizacinog odbora za obeležavaje ovog značajnog jubileja.

Sve je započelo predavanjem i prezentacijom ,,Stari Donji Milanivac u arhivskoj građi,, autora , istoričara Miloša Petrovića iz ove varoši na Dunavu, koje održano u Centru za kulturu u Donjem Milanovcu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set