• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.Tasić

26.11.2021

14:24

DOBROVOLJAC, RATNI VOJNI INVALID TUĐIM NEMAROM ŽIVI U MRAKU! Niški Katastar 4 godine ne rešava problem, EPS SKINUO STRUJOMER/FOTO/

S.T.

Vesti

DOBROVOLJAC, RATNI VOJNI INVALID TUĐIM NEMAROM ŽIVI U MRAKU! Niški Katastar 4 godine ne rešava problem, EPS SKINUO STRUJOMER/FOTO/

Podeli vest

Bojan Jovančić, ratni vojni veteran i invalid, živi u strogom centru Niša bez struje četiri godine i to najviše zbog propusta u Službi za katastar i Elektrodistribuciji, koji nisu uskladili svoje odluke, ostavivši ovo domaćinstvo bez struje

Ovaj Nišlija, koji se dobrovoljno javio za odbranu Kosova i Metohije pre 22 godine, postao bolestan i trajno nesposoban za rad usled povreda zadobijenih tokom bombardovanja.

U međuvremenu, dok je Bojan dane provodio na lečenju, zbog problema sa dugom za struju pređašnjeg vlasnika stana u kom živi sa bolesnom majkom Mirjanom, Elektrodistribucija odlučuje da im skine strujomer, u martu 2018. godine.

- Ne mogu ni da se okupam i odem kod lekara kao čovek na pregled, jer nemamo struju. Poslednjih godina veoma teško održavamo higijenu, jer bez struje to je u našim uslovima nemoguće. Imamo plinsku bocu, tu grejemo vodu, ispržimo nešto za ručak i to je to. Sa prvim mrakom, bauljamo po kući, snalazeći se teško, jedva preživljavajući. Invalid sam sa preko 70 odsto nesposobnosti, preživljavam sa majkom u ovim uslovima u stanu punom vlage i bez mogućnosti da išta po tom pitanju promenimo i pored silnih pokušaja - počinje priču Bojan.

Foto: S.T.

 

On dodaje i da je bio tenkista i pripadnik 211. oklopne brigrade iz Niša, koja je sve vreme rata bila raspoređena na Kosovu i Metohiji. U jednom od naleta NATO aviona, projektil su pali blizu tenka gde je Bojan stajao. Kamenje i geleri pogađaju ga u leđa, a zbog neadekvatne medicinske pomoći koja mu je tada pružena, veoma brzo posle završetka rata počeće Bojanova borba za život, koja i danas traje zbog bolesti koje su mu dijagnostifikovane.

- Imam emboliju pluća, ožiljak na plućnom krilu 5 cm, na drugom 1,5. Čitav stomak mi je rasečen, jer mi je pukla vena u stomaku, imao sma dva ugruška krvi, operaciju. Stalno moram da idem kod lekara, jer imam trombofiliju, tj.veliku sklonost ka zgrušavanju krvi. Majka je stara, bolesna, polomila je nogu, ruku, boluje od osteoporoze, otežano se kreće, uz pomoć štaka. Prošle zime , dok je pokušavala da prosvetli stan, majku je zahvatio plamen sveće, te je zadobila i opekotine - kaže Bojan.

Foto: S.T.

 
Problem dsa strujom napravio bivši vlasnik stana, EPS skinuo strujomer 

Zbog problema sa dugom za struju pređašnjeg vlasnika stana, EPS odlučuje da im skine strujomer i ostavi ih bez struje. Mirjana podnosi Službi katastra papire za uknjiženje stana. Katastar u Nišu stupa u štrajk, a nakon toga kažu da su poslali dokumentaciju u Beograd na drugostepenu komisiju.

Iz Republičkog geodetskog zavoda u Beogradu odgovorili su: „Uvidom u elektonsku pisarnicu za predmet broj 952-02-7-764/2018 utvrđeno je da je Službi za katastar nepokretnosti Niš dostavljeno drugostepno rešenje od strane drugostepenog organa. SKN Niš će poslati putem poštanskog operatora drugostepeno rešenje, kao i da će postupiti po istom.”, stoji u pismu iz Beograda.

Foto: S.T.

 
Katastar u NIšu 4 godine ne može da reši problem

To u praksi znači da Katastar u Nišu četiri godine ne može da reši Bojanov predmet, a dalje da Elektrodistribujcija, zbog tog kašnjenja, ne može da priključi struju. A dalje, to znači da dvoje bolesnih ljudi, u centru velikog grada opstaju bez osnovnih uslova za život.

Jovančići su se obraćali i Gradskoj upravi, ali nisu dobili nikakav odgovor, a kamo li rešenje problema. Bojanovi saborci su rešili da dok čekaju odluke nadležnih da se struja priključi, organizuju akciju prikupljanja pomoć za Bojana, kako bi se nabavili uređaji, paneli i potrebna oprema, ne bi li se solarna enegrija iskoristila u te svrhe i ovoj porodici olakšao život.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set