• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

26.11.2021

15:51

SOVE DOLETELE U OMILJENO ZIMOVALIŠTE! „Sova patrola“ izbrojala preko 150 ušara na stablima u centru Kikinde/FOTO/

V.N.

Vesti

SOVE DOLETELE U OMILJENO ZIMOVALIŠTE! „Sova patrola“ izbrojala preko 150 ušara na stablima u centru Kikinde/FOTO/

Podeli vest

Preko 150 sova izbrojano je u užem i širem centru Kikinde tokom ovogodišnje „Sova patrole“, a sa dolaskom hladnijih dana, biće ih i više, rekao je Milan Ružić, predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

I ove godine je delegacija Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije stigla u grad sova gde je sa učenicima kikindskih osnovnih škola i okolnih sela, pa čak iz Melenaca, brojala omiljeno i najveće na svetu zimovalište malih ušara.

Foto: Grad Kikinda

 

- Previše je toplo za ovo doba godine, evidentne su klimatske promene, vreme je neuobičajeno, pa smo svedoci da sove nisu došle u očekivanom broju u Kikindu. Obišli smo drveće u neposrednoj okolini Pravoslavnog hrama gde smo izbrojali čak 90 sova, a zatim i stabla koja se nalaze kod gimnazije, muzeja i u privatnim dvorištima u širem centru, tako da ih je trenutno preko 150, što je za ovako toplo vreme i kraj novembra prosek koji se ponavlja poslednjih godina. U odnosu na prethodnu godinu sove su se delimično pomerile sa nekih lokacija, ali one to svakako rade, da li je bilo lokalnog uznemiravanja i sličnog razloga, ali je bitno da su prisutne-kaže predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Milan Ružić.

Foto: V.N.

 

Od početka novembra, pa sve do aprila, Kikinda je najveće zimovalište sova ušara ili utuna (lat. Asio otus) na planeti. U ovom lepom banatskom gradu, 2009. godine, izbrojano je čak 700 malih ušara, dok ih je samo na jednom drvetu bilo preko 200. Ta godina do sada se nije ponovila, a ljubiteljima ptica i lokalnoj samoupravi postavila je novi zadatak-što veće pošumljavanje ovog dela banatske ravnice.

-Veoma je značajno što je Kikinda pokrenula veliku akciju pošumljava, posebno u seoskim sredinama gde je manjak stabala na kojima sove mogu da borave u vreme gnežđenja. Društvo za za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pomoći će lokalnoj samoupravi i donirati nekoliko stotina stabala hrastova putem jedne druge akcije, što će doprineti da sove opstanu i da ih bude više u Kikindi-naglasio je Ružić.

Foto: V.N.

 

Rado viđeni „sugrađani“ Kikinđana prezimljuju u centru na krošnjama velikih četinara, i drugom drveću, ali ih ima i u ostalim delovima grada. Zbog toga je lokalna samouprava pre deset godina odlučila da s velikom pažnjom i brojnim aktivnostima odgovori ovim mudrim pticama na njihovu naklonost prema gradu. Naime, ceo mesec novembar ovde se zove „Sovembar“ , pa nije čudo što ovaj prirodni fenomen privlači brojne ljubitelje ptica iz celog sveta.

Male ušare zaštićene, ušuškane i srećne

U Srbiji se gnezdi preko 20.000, a u Vojvodini oko 10.000 parova sova utina, što je čini najčešćom i najbrojnijom sovom kod nas. U Kikindi se nalazi jedino zaštićeno područje u svetu koje je u strogom centru grada što je svojevrsno i vrlo neobično.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set