• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

08.12.2021

15:48

ZA MALU MILICU DOLAZE BOLJI DANI! Živanovići žive u oskudici čak im je i bunar presušio, sada se sve PROMENILO NA BOLJE/FOTO/

V.J.

Vesti

ZA MALU MILICU DOLAZE BOLJI DANI! Živanovići žive u oskudici čak im je i bunar presušio, sada se sve PROMENILO NA BOLJE/FOTO/

Podeli vest

Sedmočlana porodica Živanović iz sela Sirakovo kod Velikog Gradišta godinama se bori sa veoma teškim životnim okolnostima

Jako lošeg materjalnog statusa, bez osnovnih sredstava za život, domaćistvo Julijane i Srećka Živanović godinama nema vodu za piće u kući a bunar iz kojeg su vodu uzimali je presušio.

To nije sve kada su muke ove porodice u pitanju. Ono što im predstavlja najveći problem, je bolest trogodišnje ćerkice Milice. Na prvi pogled ona se ni po čemu ne razlikuje od svojih vršnjaka.

Nasmejano je i veselo dete koje se i pored svih muka trudi se da uvek unese sreću i radost u svoju porodicu, uprkos bubrežnom oboljenju koje joj je ustanovljeno po rođenju . Teška malformacija na bubrezima onemogućila je da oni obavljaju svoju osnovnu funkciju i Milica je do sada zbog toga tri puta operisana .

Foto: V.J.

 

Inače, koliko su teške životne okolnosti ove sedmočlane porodice govori činjenica da su vodu uzimali od svojih komšija kako za piće tako i za sve ostale potrebštine. Bunar ispred seoske kuće je presušio, pa su nadležni iz Opštine Veliko Gradište , zajedno sa ostalim ljudima dobre volje rešili da konačno stanu na put mukama kroz koje ova porodica prolazi.

Niz humanitarnih akcija pokrenula je Turistička organizacija grada na Dunavu kojima su se priključile i sve ostale institucije, preduzeća koja su smatrala da na bilo koji način mogu da pomognu da bi se porodici Živanović stvorili bolji uslovi za život. Jer je to je i jedini uslov da se zdravstveno stanje male Milice ne pogorša još više, budući da joj svakog trenutka preti dijliza i transplantacija bubrega.

- Pre snega uspeli smo da završimo sve neophodne radove oko osposobljavanja bunara za vodu što nam je bio prioritet. Sakupljen je i novac koji će se usmeriti na lečenje male Milice a mi svi zajedno potrudićemo se da im nabavimo i kupimo nove uređaje i sve što je potrebno od pokućstva kako bi mogli normalno da funkcionišu, za Informer kaže Oliver Stojanović sekretar Crvenog krsta u Velikom Gradištu.

Foto: V.J.

 

Jedini prihod ove porodice na koji mogu da računaju je penzija koju ostvaruje deda male Milice. Otac Srećko je takođe oboleo, slabo se kreće, pa jedino kad je mogućnosti sa ocem odlazi u nadnicu ne bi li nešto zaradili za život.

Porodica Živanović nema čak pravo ni na naknadu po osnovu socijalne pomoći, jer se na njih vodi zemlja koja prevazilazi okvire dozvoljenog kojim se ovo pravo ostavaruje ,ističu u Centru za socijalni rad .

Pored malene Milice kojoj je život još od rođenja nametnuo veliku borbu i njena starija sestra muku muči sa istim zdravstvenim problemima. Međutim, one su pored svega srećne devojčice .Vole da se igraju ispred kuće sa decom. Vole iste stvari kao i njihovi vršnjaci. Haljinice, bojanke, slatkiše, ali nažalost kažu, toga baš i nemaju uvek.

Foto: V.J.

 

Baka im prvi ugođaj tako što im crta kad joj kućni poslovi to dozvole, a Milica je najsrećnija kada u proleće odlazi u komšiluk da se igra, jer kako kaže, tamo ima ljuljašku.

Nadanja su da će od sada polako sve krenuti na bolje. Problem za problemom se polako rešava, pa doskorašnji najveći za Julijanu i Srećka Živanović, da svojoj deci pruže čašu vode za piće iz svoje kuće i da ih normalno okupaju pred spavanje bez da vodu vuku iz komšiluka, je iza njih. Oni veruju da će svim njihovim mukama doći kraj. Skromni su ljudi i nemaju prevelike želje i očekivanja. Najveća im je svakako, da svoju decu podižu zdravu i zadovoljnu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set