Ako ste danas u Vranju, danas je na meniju samo ovo!

S. T.

10:43 Srbija 0

S. T. | 18. 01. 2022.

Ako ste danas u Vranju, danas je na meniju samo ovo!

Na Bogojavljenje glavni gastronomski specijalitet u Vranju su pihtije, ili kako ih ovde zovu "pitije"


Dan pre toga, na Krstovdan, u pravoslavlju je propisan strogi post na vodi.

U većini domaćinstava u Vranju se kuvaju pihtije, a nepisano pravilo je da se prvi put prave baš na Krstovdan.

I kao što obično biva, svaka kuća ima neki svoj recept, i niko ne pravi takve pitije kao što su njihove.

- Dobre pitije mora da ispunjavaju nekoliko uslova: da budu bistre, da ne ispadaju kad okreneš tanjir i da u njima možeš da se ogledaš i naravno, da ih ima mnogo.

Sa različitim podvarijantama, pihtije se prave tako što se gotovo čitavog dana na tihoj vatri kuvaju sušeno svinjsko meso, nogice, uši i kosti.

U tu smesu se potom dodaju so i sitno naseckan beli luk.

Meso se potom usitni, stavi u tanjire ili činije i zalije tečnošću u kojoj se kuvalo, pa se odlaže u hladnu prostoriju – kaže jedna od ovdašnjih domaćica.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.