• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zvezdana Gligorijević

22.01.2022

11:03

ZA MIRJANU NE POSTOJI NEMOGUĆA MISIJA! Opasne poslove kojima se ona bavi ne radi NIJEDNA ŽENA U SRBIJI (FOTO)

Privatna arhiva

Vesti

ZA MIRJANU NE POSTOJI NEMOGUĆA MISIJA! Opasne poslove kojima se ona bavi ne radi NIJEDNA ŽENA U SRBIJI (FOTO)

Podeli vest

Biti dublerka kaskaderka u filmu, menjati sijalice na 100 i do 150 m visine, peti se na planinske vrhove, a istovremeno zaroniti u rečne i jezerske vode, za jednu ženu predstavlja skoro nemoguću misiju. Ali, ne i za Mirjanu Rvovoić iz Nove Varoši.

Ova hrabra tridesetjednogodišnja žena nije imala strah i kada je skakala u Senti sa mosta sa 20 metara visine u brzu reku.

- Za film „Ključ“ tražili su ženu kaskaderku, koja bi menjala glumicu. I preko jednog poznanika sam dobila preporuku za taj film. Nisam imala nekog straha, sve je bilo obezbeđeno kako treba. Za takve scene uvek mora da se odradi ozbiljna procedura. Bili su angažovani i ronioci. Jeste opasan posao, ali kada imate ljude koji odrade sve što je potrebno, onda nema puno straha – kaže Mirjana i dodaje da je već navikla na skokove sa visine, jer je često to činila sa raznih stena na Zlatarskom jezeru ili na moru.

Foto: Privatna arhiva

 

Pored ove scene, Mirjana je u drugim filmovina i serijama bila u zapaljenom automobilu, skakala iz zapaljenog helikoptera i iz zapaljene zgrade, jahala konje... Inače, ona je jedna od dve kaskadarke koje rade ovaj opasan posao u Srbiji.

- Kada dođem na takve scene dogovaram se sa rediteljem šta može, a šta ne može da se uradi prema njihovom zamišljenom scenariju. Uglavnom mnogo toga može, a kada imam neku primedbu oni to ispoštuju. I uvek koristim svoju opremu, jer znam sto posto da je sigurna i atestirana – kaže ova hrabra devojka.

Foto: Privatna arhiva

 

Pored toga što je kaskaderka Mirjana radi i druge opasne poslove, koje bi retko ko prihvatio da uradi i zato je jedina žena u zemlji koja se tim bavi. Prvo je počela sa planinarenjem, speleologijom, bavi se ronjenjem, a potom je pri sektoru za vanredne situacije postala spasilac iz ruševina. Okolnosti su je odvele i na obuku u Rusiju, gde je dobila licencu za industrijski alpinizam Ministarstva za vanredne situacije države Rusije.

Foto: Privatna arhiva

 

- Obuka je bila izvanredna i mnogo sam naučila. Sada to stečeno znanje, a i iskustvo primenjujem kada me angažuju da čistim prozore na neboderima, postavljam reklame na tim visinama ili da menjam sijalice ili neke druge fasadne radove. To je obično visina od oko 100 metara. Takođe, bila sam i na vrhu Avalskog tornja, oko 150 m, gde sam menjala signalizaciju za avione – kaže Mirjana.

Ljubav prema ovim poslovima kojima se bavi, kako kaže, najverovatnije potiče još iz detinjstva kada je nju i njenog brata otac često vodio u prirodu. Inače, Mirjana je završila Geografski fakultet u Beogradu i Akademiju za grafički dizajn. Pela se na vrhove Karpata, Olimpa, na Rilu...

Foto: Privatna arhiva

 

 

Učestvovala je i u spašavanju ljudi u Obrenovcu kada su bile velike poplave. Četiri od sedam dana u sedmici se bavi sportom i visinskim radovima, a najteže joj pada kada mora leži i kada je zatvorena.
- U životu ne postoje granice za one koji rade ono što vole – poručila je Mirjana.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sanja

pre 2 godine

Druga KASKADERKA https://instagram.com/anadukovski?utm_medium=copy_link

DRAMA U MORU KOD SVETOG STEFANA!
Balkan

DRAMA U MORU KOD SVETOG STEFANA!

Dve osobe su spašene danas na moru kod Svetog Stefana, brzom intervencijom spasilačke ekipe crnogorske Uprave pomorske sigurnosti (UPS)

16.10.2021

14:52

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set