• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: KRV

18.01.2022

16:59

SVETA VODA KRSTOVDANSKA! Ovako su članovi Kraljevskog reda vitezova plivali ZA KRST ČASNI (VIDEO/FOTO)

krv

Vesti

SVETA VODA KRSTOVDANSKA! Ovako su članovi Kraljevskog reda vitezova plivali ZA KRST ČASNI (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Srpska Pravoslavna Crkva proslavila je Krstovdan, koji predstavlja uspomenu na Isusovo krštenje na reci Jordan i prve hrišćane koji su veru primili na samom početku hrišćanske istorije, a Kraljevski Red Vitezova organizovao je “Viteško Krstovdansko - Bogojavljensko plivanje za časni krst” u podnožju Beogradske tvrđave, pod pokroviteljstvom Princeze Linde Karađorđević

Manifestacija je započeta svetom liturgijom i osveštavanjem vode u crkvi Ružici, a nastavljena je litijom od kapele svete Petke na Kalemegdanu pa sve do ušća Save u Dunav, na mestu srednjovekovne srpske luke iz vremena  Despota Stefana Lazarevića, svojevrsnim središtem Evrope.

Foto: krv

 

Litija je sabrala vitezove, plemkinje, žandarmeriju, policijsku brigadu, pripadnike antiterorističkih jedinica SAJ, predsednika GO Stari Grad, Vesnu Vlatković iz JP Beogradska Tvrđava, plivače za časni krst, narod i sve prijatelje Kraljevskog viteškog reda i ove plemenite viteške manifestacije. Na čelu su nosili srednjevekovni krst pripadnici MUP-a u svečanim uniformama,  brigade policije, SAJ-a i žandarmerije.

Za krstom su potom skočili u reku  50 viteških plivača, na čelu sa jedanaestogodišnjem vitezom Nemanjom, u pratnji lepe Angeline, jedine hrabre vitezice. Krst je simbolično od njih bio udaljen 33 metara.

Foto: krv

 

U amfiteatru ispod Beogradske tvrđave, ispred restorana BELA VISTA – domaćina ovogodišnjeg viteškog plivanja, odigran je kulturno-umetnički program. Konferansije, plemkinja Anđelka Micić, najavljivala je posebne učesnike; operskog solistu Slavka Nikolića i horski ansambl  “Ogrlica od bisera”. Osim nadarenih umetnika svim prisutnima su se obratio član veća Gradske Opstine Stari Grad zaduzen za sport, G.Nebojša Jovanović, kao i predstavnici JP “Beogradska Tvrđava”, žandarmerije, policijske brigade, rečne policije, SAJ-a, i predsednik Kraljevskog Reda Vitezova.

Foto: krv

 

Pošto su svi plivači obavili zdravstveni pregled u ranim jutarnjim satima, plivanje je moglo da počne.  Dok su mediji spremno stajali na svojim mestima sa publikom i ostalim učesnicima, znak “U ime Boga, sad! ” označio je početak viteškog plivanja, koji predstavlja bratski, časni i viteški čin, a ne nadmetanje, ili klasično takmičenje.

Foto: krv

 

Podsećamo da je plivanje koje organizuje Kraljevski Red Vitezova dobilo blagoslov Patrijarha Irineja 2016. Godine da predstavi istinski duh pravoslavlja i Viteštva, ne duh egoizma i prolaznih vrednosti, koje se danas sve češće neprimetno provlači, ističu iz Kraljevskog reda.

Foto: krv

 

Oni podsećaju da su na ovom plivanju učestvovali oni koji su postili Božićni post i oni koji shvataju da takmičenju na ovom događaju nema mesta. Smisao i cilj ovog duhovnog i viteškog praznika  je  da  predstavi mladima i celokupnoj javnosti, duh sabornosti i ljubavi u Gospodu. Zedno se pliva i svi zajedno iznose krst iz vode, srcem i telom.

Foto: krv

 

Prvi sledeći veliki događaj Kraljevskog reda vitezova biće spektakularni “Vitez Fest 2022” koji će biti održan na Vrbicu i Cveti, od 11. do 17.04.2022! BOG SE JAVI – VAISTINU SE JAVI +




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set