• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

23.01.2022

14:46

Obeleženo osam decenija od zloglasne Racije mađarskih fašista u Novom Sadu

Grad Novi Sad

Vesti

Obeleženo osam decenija od zloglasne Racije mađarskih fašista u Novom Sadu

Podeli vest

Na novosadskom Keju žrtava racije, kod spomenika „ Porodica“ danas je obeleženo osam decenije od zloglasne racije mađarskih fašista, kada je pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada nevinih Srba, Jevreja i Roma

U znak sećanja na žrtve predstavnici Grada Novog Sada, Vojske Republike Srbije, Jevrejske opštine Novi Sad, Matice romske, ambasada Mađarske, Izraela, SAD, Bugarske i Crne Gore, kao i potomaka žrtava,  položili su vence na spomenik i spustili ih u Dunav.

Pomen u ime Jevrejske zajednice održao je vrhovni Rabin Srbije  Isak Asiel, a pomen Srpske pravoslavne crkve služili su vikarni Episkop toplički Jerotej i vikarni Episkop mohački g. Damaskin. Pročitano je obraćanje Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Porfirija koji je zbog zdravstvenog stanja bio sprečen da prisustvuje pomenu.

Foto: Grad Novi Sad

- Mi pravoslavni Srbi nikada nećemo mađarski narod prepoznavati u licima zločinaca Janoša Tota, Geze Batorija, Đule Zomborija, Mikloša Nađa, Šandora Kepira, nego ga prepoznajemo i volimo kroz besmrtne likove junaka kao što su Pal Teleki, Endre Bajči Žilinski i svi oni koji su spasili živote suseda u Budisavi, Bačkom Gradištu i drugim mestima. Nadamo se da će uskoro o ovom zločinu nad nevinim stanovništom moći da uče đaci u školama i da će posle 80 godina od masakra nad golorukim narodom Bačke, puna istina biti dostupna svima. Negovanje kulture sećanja je naša obaveza i prema precima i prema budućim naraštajima – istakao je patrijarh Porfirije.

Racija mađarskih fašista je sprovedena od 4. do 29. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim mestima u južnoj Bačkoj.

U okviru programa na Keju žrtava racije, prigodne kompozicije izveli su Hor Jevrejske opštine „Hašira“, Hor Saborne crkve „Sveti Georgije“ i Crkveni hor pri Uspenskom hramu „Antifon“, a pomen je takođe održan kod spomen-ploče na Novosadskoj plaži ''Štrand''.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set