• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: subotica.com

25.01.2022

18:12

Sudbina prvog vlasnika ove vile bila je strašna, zbog jedne noći su je prozvali Titovom, a sada se prodaje - ovo je cena

subotica.com/Goran Todorov

Vesti

Sudbina prvog vlasnika ove vile bila je strašna, zbog jedne noći su je prozvali Titovom, a sada se prodaje - ovo je cena

Podeli vest

Još jedno zdanje iz Titovog doba našlo se na tržištu. Reč je o Konenovoj vili koja se nalazi na Paliću, a koja je nekad bila ukras ovog mesta, dok je sada prilično ruinirana i onaj ko odluči da je kupi za 800.000 evra, koliko joj je određena cena, moraće ozbiljno da se pozabavi njenim renoviranjem.

Od kako je izgrađeno pre 120 godina, ovo zdanje prošlo je kroz burne periode, da bi na kraju bilo vraćeno prvi vlasnicima koji je sada i prodaju.

Vila Konen, pripadala je jednom od tada najbogatijih Subotičana Vilhema Konena, suvlasnika klanice "Konen i Hartman". Izgrađena je 1900. godine po projektu Ferenca Rajla, a za razliku od drugih vila koje su imale i ekonomski deo sa voćnjakom i vinogradom, iz  kuće je napravljen teniski teren.

Foto: subotica.com/Goran Todorov

Titova vila na Paliću

- U kojoj je meri Rajhl uticao na vlasnika ili obrnuto ne možemo znati, ali je sigurno da ovaj objekat predstavlja još jedan njegov eksperiment u traženju svojstvenog izraza u arhitekturi. Rajhl je prihvatio centralnu lokaciju vile na parceli, okrenuo je prema zelenilu šume i formirao ukrasnu predbaštu „za pokazivanje” ali je umesto voćnjaka i vinograda iza vile postavio teniski teren - navodi se u objašnjenju Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

- Prihvatio je i centralnu organizaciju vile oko trpezarije koja je sa tremovima činila jezgro porodičnog i društvenog života, mesto susretanja i preplitanja života u zatvorenom prostoru i prirodi. Oko trpezarije su bile grupisane sve ostale prostorije. Bočno se pristupalo u gostinsku i spavaću sobu, koja je imala direktnu vezu sa kupatilom i zahodom. Za razliku od svih prethodnih rešenja na Paliću, ove prostorije je arhitekta pomerao i stavio u najbolji, funkcionalni međuodnos. Ma koliko da su prethodne vile odavale utisak luksuza, pitanje sanitarnog čvora ostajalo je nerešeno. U Konenovoj vili su se ove prostorije prvi put pojavile, prenosi sajt Subotica.com.

Foto: subotica.com/Goran Todorov

Titova vila na Paliću

Naglašeni zabati centralno postavljenih tremova ukazuju na funkcionalno najvažniji prostor vile. U toj igri sa stilovima, masama i oblicima, a u želji da se asimetrija vile što više naglasi, istakao je bočni toranj, koji je isključivo dekorativni element. U oblikovanju fasada nije prihvatio vladajući „švajcarski stil” ali ga nije ni odbacio u potpunosti. Primenio je drveni dvorišni trem i dekorativni bondruk po ugledu na švajcarske vile, ali je u oblikovanje ovih elemenata uveo vijugavu secesijsku liniju.  Rajhl je inspiraciju nalazio kako u secesiji, tako i u baroku i eklektici.

Početkom veka je izgrađeno tek nekoliko vila sa secesijskim karakteristikama, ali nijedna buduća nije uspela da nadmaši Konenovu vilu ni u organizaciji prostora, niti u oblikovanju.

Porodica Konen je tokom Drugog svetskog rata doživela sudbinu mnogih svojih sunarodnika Jevreja, a komunistička vlast je 1946. godine konfiskovala je svu imovinu zbog navodne saradnje Vilhema Konena mlađeg sa okupatorom, iako je bio antifašista i pomagao Narodnooslobodilački pokret. Bio je čak i u nemačkom i mađarskom zarobljeništvu kao oficir Vojske Kraljevine Jugoslavije. Posle rata je osuđen kao "narodni neprijatelj". Čak dva puta je izbegao smrtnu kaznu, a iza rešetaka je proveo više od dve godine, tokom kojih mu je oduzeta imovina.

Foto: subotica.com/Goran Todorov

Titova vila na Paliću

Raskošna vila na Paliću je nacionalizovana i vlasništvo države. U njoj je 1963. godine jednom prespavao Josip Broz i od tada je zovu i Titova vila. Dobrica Ćosić je u njoj pisao “Korene”, a tu su boravili i Oskar Davičo, Antonije Isaković, Milan Konjović...

Vilim Konen Mlađi rehabilitovan je 2013. godine, što je dalo osnov potomcima da od države traže povrat oduzete imovine, pa i vile na Paliću.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miro

pre 2 godine

" Titova" vila? Rekao bi čovek kako je on lično gradio a da je Jovanka mesila pite majstorima i kuhala kafe.

ZA OVO NIKO NE SME DA SAZNA!
Društvo

ZA OVO NIKO NE SME DA SAZNA!

Pentagon je nedavno formirao radnu grupu za istraživanje izveštaja o tajanstvenim pojavama na nebu i procenu da li predstavljaju pretnju. To je prvi put da Pentagon uopšte javno govori o "neobjašnjivim vazdušnim fenomenima"

25.12.2021

08:26

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set