• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: LJ. S.

13.02.2022

12:12

U ČAST SVETOG TRIFUNA! Obnavljaju se vinogradi oko Prokuplja

LJ. S.

Vesti

U ČAST SVETOG TRIFUNA! Obnavljaju se vinogradi oko Prokuplja

Podeli vest

U slavu nadolazećeg praznika Svetom Trifunu, zaštitniku vinograda i vinogradara, u Prokuplju je pokrenuta inicijativa da se oživi stara slava kraja i obnove vinogradi kojih je do šezdesetih godina prošlog veka bilo na preko sto hektara oko Prokuplja

Zato je večeras Udruženje „Volimo Jastrebac“ u saradnji sa vinarima organizovalo okupljanje i podsećanje na nekadašnju vinogradsarsku slavu prokupačkog kraja.

- Prvi put se vinogradari na ovaj način okupljaju, a plan je da od naredne godine se organizuje i akademija vinogradara, te ustanovi i priznanje Plaketa viteza stvaraoca vina - najavio je ispred Udruženja „Volimo Jastrebac“ Aleksandar Milanović.

Foto: LJ. S.

Okupljanju je prisustvovalo desetak vinogradara, koji su poslednjih godina obnovili tradiciju, a među njima je i Vladimir Ćetković, koji je obnovio pradedov vinograd.

- Pre dvadesetak godina moj deda je izvadio sve čokote vinove loze koju je pradeda posadio, a ja sam pre desetak godina rešio da ih  ponovo posadim. Za mene je to veoma važno, jer sam ponosan na tradiciju i želim da je nastavim - kazao nam je Ćetković.

Foto: LJ. S.

Za sada ima pola hektara pood vinovom lozom i još dva hektara u kooperaciji. Godišnje proizvede 3.500 litara vina, od prokupca, kabarnje sovinjona, merlota... a nedvno je otvorio i vinariju.

Foto: LJ. S.

Do šezdesetih godina prošlog veka prokupački kraj je bio vinogradsarski centar, posebno zbog autohtone sorte prokupac. Oko stootinak hektara je bilo pod vinovom lozom, a Sveti Trifun kao praznik bio je značajan u ovm kraju. Onda je sve nestalo, ali poslednjih dvaadesetak godina, potomci nekadašnjih vinogradara obnavljaju zasade.Sada je pod vinovom lozom oko desetak hektara, a ova manifestacija će pomoći da se i kod ostalih javi želja da vrate stri sjaj islavu grada u kojem je prokupac simbol prošlosti i vina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set