• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

15.02.2022

13:37

VIOLETA JE SUPERDEVOJKA! Iako je rođena bez obe šake, živi normalnim životom JAČA OD SVIH NEDAĆA (FOTO)

Privatna arhiva

Vesti

VIOLETA JE SUPERDEVOJKA! Iako je rođena bez obe šake, živi normalnim životom JAČA OD SVIH NEDAĆA (FOTO)

Podeli vest

Dvadesetpetogodišnja Violeta Todorov iz sela Jarkovac, iako rođena bez obe šake, bavi se sportom, slika i obavlja sve poslove na radnom mestu u opštini Sečanj

Kada doživivite umilni osmeh i energiju vedrog lica Violete Todorov,.dvadesetpetogodišnje devojke iz mesta Jarkovac, u opštini Sečanj kod Zrenjanina, shvatite da je u životu baš sve moguće. Pozitivnost njenog duha i karaktera, jača je od svih nedaća..

- Sve je jednostavno i dostupno, kada želiš, imaš volju, boriš se, savladavaš sve nedaće i na život gledaš sa lepše strane - kaže Violeta koja je u zrenjaninskoj bolnici, 11. decembra 1997. godine, rođena bez obe šake.

Foto: Privatna arhiva

 

Odrasla u porodičnoj kući u selu Jarkovac, uz ogromnu podršku majke i oca, kao i mlađih sestre i brata, završila je srednju Ekonomsku školu u Zrenjaninu, smer pravni tehničar i živela u učeničkom domu Angelina Kojić Gina.

- Nikada me u životu, ništa nije sprečavalo da zbog svog fizičkog nedostatka ne ostvarim snove i ciljeve - naglašava ova ljupka i uvek.nasmejana devojka, uz napomenu da je od malena naučena da sve sama radi, kuca na kompjuteru, igra igrice, koristi mobilni telefon, vozi automobil i obavlja sve poslove u kući, koje žene obično obavljaju.

Ističući da su je drugarice i drugari, još u vrtiću posmatrali kao čudo od deteta, kaže da nikada nije bila tužna zbog svog nedostatka, jer se tako nije ni osećala i da ju je uvek napred vodila želja da bude samostalna, sposobna za život i rad.

- Možda je to čudno, ljudi koji me ne poznaju, nemaju predstavu o tome koje sve sposobnosti i talente posedujem, baratam.stvarima na svoj način - ističe Violeta, opisujući sebe kao istrajnu, borbenu, upornu, vrednu, pedantnu, snalažljivu, ambicioznu, druželjubivu i na prvom mestu iskrenu i tolerantnh devojku.

- Ne mogu naravno da se naljutim, kada neko sa čuđenjem posmatra, kako radim za kompjuterom u svojoj kancelariji u Odeljenju društvenih delatnosti opštine Sečanj - iskrena je.i zahvalna Goranu Đakoviću, koji je presložio, a tadašnji predsednik opštine Sečanj,  Predrag Rađenović odlučio, da od 1. novembra 2021. godine, bude stalno zaposlena u Opštinskoj upravi u Sečnju.

Foto: Privatna arhiva

 

Imati divne kolege na poslu, neprocenjivo je bogatstvo svakog mladog čoveka, a Violeta je svakodnevno okružena pažnjom i razumevanjem iskusnijih kolega, koji je baš i štede, kada je posao u pitanju.

- Nije bilo puno dileme, inercija je nekako sama donela ideju da se ovoj sjajnoj i hrabroj devojci, koja je i vrhunski umetnik i sportista na ovaj način pomogne i ponosni smo što je deo našeg kolektiva - kaže Predrag Rađenović, prvi čovek opštine Sečanj, uz napomenu da je stalan posao, samo mrvica zahvalnosti ovoj divnoj devojci.

Mada pomalo razočarana što nije iz prve uspela da upiše Ademiju likovnih umetnosti, preorijentisala se na sport, ali kičicu nije zapostavila. 

- 2017. godine počela sam profeaionalno da treniram tekvondo i član sam beogradskog kluba Tigra, nakon što sam kao devojčica, dugo godina iz hobija, trenirala ovu borilačku veštinu.

Na svom prvom velikom takmičenju, Svetskom prvenstvu u Londonu iste godine, okitila se bronzanim odličjem i ogroman uspeh proslavila sa svojim trenerom Aleksandrom Golovićem, čovekom koji je zaslužan za kompletnu psihofizičku pripremu svih svojih učenjka, pa tako i po svemu specifične i uvek posebne Violete.

Foto: Privatna arhiva

 

- Tri puta nedeljno u Beogradu, uglavnom vikendom, zbog mojih obaveza na poslu, treniram i sama vozim svoj automobil - ističe Violeta, ponosna na vozačku dozvolu, koju je velikim trudom i željom, zasluženo stekla, nakon položenog vozačkog ispita u Zrenjaninu.

Osim bronze na prvom velikom takmičenju u Londonu,  2017. godine bila je  vicešampion Evrope u Sofiji, dok se u Plovdivu, naredne godine okitila bronzom, baš kao i u Antaliji u Turskoj, 2019. godine na Svetskom šampionatu i u Koreji na Internacionalnom Tekvondo svetskom kupu, zatim na svetskom open tekvondo turniru u Amanu, u Jordanu, a dobila je i veliko priznanje kao najbolja sportiskinja u organizaciji SOSIB-a za 2019. godinu.

Da joj tekvondo kimono baš dobro stoji, videće i ljubitelji ove zanimljive borilačke veštine u albanskom Draču, gde se u februaru 2022. godine održava President kup i.na.prvenstvu Evrope u Mančeateru, kao i u Parizu 2024. na Paraolimpijskim igrama.

Foto: Privatna arhiva

 

Poseban segment zanimljive životne priče, u kojoj su hrabrost i neustrašivost, glavni akteri, jeste Violetin dar za slikaratvo i crtanje.

- Talenat sa kojim sam rođena, Bog mi eto nije podario šake, ali me nije ni sprečio da crtam, slikam i tako iskažem emocije - naglašava, uz napomenu da joj je apsolutno svejedno da li crta grafitnom olovkom ili slika uljem na platnu.

Prvu izložbu imala je sa 15 godina, a za nju je zaslužna Ivana Škrbić, koja je od početka umetničke karijere prisutna i korisnim savetima usmerava ogroman Violetin umetnički dar. 

- Sećam se kao danas svog ogromnog ushićenja, bilo je to 2012. godine, kada je jedna Fondacija opremila prostorije za decu sa smetnjama u razvoju, pri Centru za socijalni rad, za pomoć u kući - dodaje na kraju, uz napomenu da je svoju drugu i prvu samostalnu izložbu, imala 2016. godine u Domu kulture u Sečnju, kada je Ivana Škrbić, kao osnivač projekta Uključi se i ne brini, u okviru nacionalne asocijacije rositelja i nastavnika Srbije, organizovala događaj za pamćenje.

Foto: Privatna arhiva

 

Da ljude koji vide njene crteže i slike, po pravilu ostavi bez daha, potvrdila je svojim najnovijim izložbama, 17 decembra prošle i u januaru ove godine. 

- Bilo je i onih koji nisu verovali, uzela sam kičicu i pred njima naslikala trenutno osećanje, bili su oduševljeni - zaključuje Violeta, uz poruku borim se i uvek borim, slikam, putujem, smejem i uživam, usput svakodnevno i radim, svojim automobilom se od Jarkovca do Sečnja i nazad vozim i vikendom do Beograda, gde treniram i ništa mi nije teško...Uživam, jer to umem!!! 
 

Obožava putovanja

Zahvalna sportu, odvažna devojka iz malog Jarkovca u Banatu, ističe da se najviše raduje putovanjima u druge zemlje, upoznavanju običaja, kulture i tradicije drugih naroda.
 

Foto: Privatna arhiva

 
Pariz 2024. godine na spisku želja

Paraolimpijada u Parizu novi je izazov i obaveza, a bilo bi divno.da sve u njenom Jarkovcu, obraduje novom medaljom.
 

Zbog prijatelja plakala od sreće

Lepo je to što Violetu, u svim njenim životnim akcijama i sportu, prate i podržavaju mlađi sestra, brat i roditelja, ali je ona oduševljenja što su uvek uz nju, brojni prijatelji, koji joj emotivnim i iskrenim porukama, izmame suze.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ivana

pre 2 godine

Svaka cast Violeta ziva bila i zelimo ti puno uspehe na sva polja u zivotu

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set