• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

15.02.2022

17:25

SRPSKI "KREM" POLUDEO ZA PLACEVIMA U OVOJ VAROŠICI Cena drastično skočila, a jedna kupovina bila je prekretnica

printscreen RTV

Vesti

SRPSKI "KREM" POLUDEO ZA PLACEVIMA U OVOJ VAROŠICI Cena drastično skočila, a jedna kupovina bila je prekretnica

Podeli vest

Pandemija korona virusa donela je i jednu za mnoge pozitivnu promenu - sve više ljudi, posebno onih mlađih, odlučilo je da se okrene selu.

Bilo da je u pitanju povratak na dedovinu ili kupovina placa, sve je više onih koji u selima Srbije traže beg od gradske vreve. Neki to rade samo zbog odmora, dok su drugi na imanjima koja su im preci ostavili pokrenuli privatne biznise, najčešće iz oblasti seoskog turizma.

Ovakva potražnja uslovila je i da cene kvadrata u selima budu uvećane i po nekoliko puta.

Takav je slučaj, kako piše "Blic", sa Pavlovcima, mestu pored Rume, gde je prava jagma za zemljom koju kupuje sam sportski i estradni "krem" i gde ar danas košta i više od 2.200 evra.

Može se reći da potencijal opštine Pavlovci mnogima nije bio toliko poznat, sve dok Novak Đoković nije odlučio da baš u ovom mestu kupi plac i sagradi kuću. Nakon ovog njegovog poteza, mnogi su ovu vojvođansku varošicu sa 6 đaka upravo odabrali za svoju oazu. I takve odluke napravile su od Pavlovaca varošicu gde je danas gotovo nemoguće naći slobodan pedalj zemlje koji je u prodaji. U međuvremenu naravno povećana je i cena i to za nekoliko puta.

Foto: printscreen RTV

Crkva u selu Pavlovci

Mesna zajednica Pavlovci je jedno od najmanjih mesta u opštini Ruma, u kojoj živi svega 390 stanovnika. U naselju ima oko 175 domaćinstava, sa tri člana u proseku.

Do Beograda je mesto udaljeno 69 kilometara, od Novog Sada 46 kilometara, Rume oko sedam...

- Tačno 510.000 evra za ceo plac, odnosno 2.217 evra po aru. Plac je udaljen oko 60 metara od obale Pavlovačkog jezera. Ima nešto više od 2 hektara. U okruženju se nalaze vile naših poznatih košarkaša, tenisera i fudbalera - jedan je od oglasa.

Pavlovci su poznati i po i Pavlovačkom jezeru, poznatijem pod nazivom Kudoš. Datira iz 1983. godine, i dužine je 400 metra. Na levoj strani jezera smešteno je nekoliko ugostiteljskih objekata, a Novakova vila ima izgrađen prilaz baš do obale Pavlovačkog jezera.

U poslednje vreme, situacija je takva da je sve više zainteresovanih za kupovinu zemlje ili nekretnine u Pavlovcima, ali ipak svi žele da prođu što jeftinije. Iako to u poslednje vreme nije moguće s obzirom da je potražnja za nekretninama i placevima sve veća, a ponuda sve manja, samim tim i cene su skočile - sa 500 evra i na 2.000 i više.

Foto: printscreen RTV

Jagma za zemljištem

Meštani se nadaju da će ovaj trend rasta u njihovo mesto nastaviti. Jer, kako kažu, to stvara brojne povoljnosti i za one koji tu žive i za varošicu. Broj radnih mesta će biti sve veći, a i nadaju se i povećanju prirodnog priraštaja, jer u ovo selu ima svega 6 đaka koji pohađaju školu od prvog do četvrtog razreda.

Pored dobrog placa koji donosi mir, u novije vreme sve su traženije i montažne kuće, te se ljudi odlučuju za kupovinu placa i gradnju.

Računica pokazuje da je montažnu kućicu za odmor moguće dobiti i za desetak hiljada evra.

Cene kvadrata montažnih kuća se kreću od oko 250 evra po kvadratu do 500 evra i više, u zavisnosti od niza faktora. S jedne strane kupci imaju izbor tri tipa gradnje: Siva gradnja (koja ne uključuje postavljanje elektro instalacija, instalacija vodovoda i kanalizacije, kao ni postavljanje podnih obloga ni sanitarija) i ona košta između 190 i 250 evra po kvadratu.

S druge strane, ključ u ruke (gde dobijate kompletno završenu kuću) košta od 300 do 500 evra po kvadratu, u zavisnosti od toga da li želite ili ne izgradnju temelja, kao i od proizvođača.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dule

pre 2 godine

Нешто вам није у реду са аритметиком. Ако у Павловцима има 175 домаћинстава са по три члана у просеку, онда у том месту живи 525 становника а не свега 390 као што сте написали.

Ja

pre 2 godine

Resili praziluci da uniste i sela svojim prisustvom.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set