• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

02.03.2022

12:11

IZ NEMAČKE STIGLO VREDNO PRIZNANJE! Užičkom Lapidarijumu nagrada za očuvanje rimskog nasleđa (FOTO)

Z.G.

Vesti

IZ NEMAČKE STIGLO VREDNO PRIZNANJE! Užičkom Lapidarijumu nagrada za očuvanje rimskog nasleđa (FOTO)

Podeli vest

Narodnom muzeju Užice dodeljena je nagrada ISTER IBP AWARDS iz oblasti zaštite i očuvanja rimskog kulturnog nasleđa u nemačkom gradu Alenu (Pokrajina Baden-Vitemberg)

Prema rečima Slavice Stefanović, direktorke Narodnog muzeja Užice projekat “Ister” realizuje se pod okriljem Dunavskog tradicionalnog programa i ima za cilj povezaivanje rimskog kulturnog nasleđa kroz ponovno otkrivanje i kreiranje mreže rimskih puteva i naselja duž Dunavskog regiona, kao ključnog pokretača u promociji teritorijalnog razvoja.

Foto: Z.G.

 

Ona kaže da projekat, koji se sufinansira sredstvima Evropske unije, podrazumeva upotrebu novih tehnologija za bolju vidljivost valorizaciju kulturnih ruta nedovoljno istraženog i neiskorišćenog rimskog nasleđa i izgradnju kapaciteta institucija Dunavskog regiona. U projekat je uključen veliki broj projektnih partnera, odnosno organizacija i institucija iz Nemačke, Austrije, Rumunije, Mađarske, Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, a iz Srbije Regionalna agencija za razvoj i Evropske Integracije Beograd (RAREI).

Foto: Z.G.

 

- Na osnovu preporuka RAREI Beograd, Narodni muzej Užice aplicirao je na Međunarodnom konkursu ISTER IBP AWARDS za dodelu nagrade čije je svrha i cilj da se prepoznaju i podrže najbolje međunarodne inovativne prakse iz oblasti zaštite, očuvanja, promocije, valorizacije, održivog korišćenja i upotrebe rimskog kulturnog nasleđa.

U konkurenciji sa Carskom palatom Sirmijum iz Sremske Mitrovice i Mađarskim Nacionalnim muzejom sa vilom Romana Balaca Narodni muzej Užice je dobio priznanje u kategoriji zaštite i očuvanja rimskog kulturnog nasleđa, za projekat “Zaštita i očuvanje rimskih spomenika u Lapidarijumu” – kaže Slavica Stefanović, koja je u ime Narodnog muzeja Užice primila nagradu.

Foto: Z.G.

 

U užičkom Lapidarijumu predstavljeni su antički spomenici koji pripadaju drugoj polovini 2. veka i 3. veku, kao i prvoj polovini 4. veka. Izloženi spomenici potiču sa terena iz okoline  Kosjerića, Požege, Užica, Nove Varoši i Prijepolja.

U antičkom periodu teritorija na kojoj su nađeni ovi antički spomenici ulazila je u granice Istočne provincije Dalmacije. Izložena su 23 nadgrobna spomenika (cipusi, kocke i stele), žrtvenici, slobodne figure lavova, korintski kapitel i fragmenti mermernih antičkih stubova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set