• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. R.

13.03.2022

15:49

Nova Palata pravde u Kragujevcu Pod istim krovom 11 pravosudnih organa i 100 sudnica

K. R.

Vesti

Nova Palata pravde u Kragujevcu Pod istim krovom 11 pravosudnih organa i 100 sudnica

Podeli vest

U Kragujevcu je danas svečano otvorena nova Palata pravde, u koju je uloženo 27,5 miliona evra, I koja objedinjuje pod jednim krovom sve pravosudne organe

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je U Kragujevcu prilikom otvaranja nove Palate pravde da je “Ministarstvo pravde počelo  izgradnju ovog objekta avgusta 2018. godine, sa ciljem da omogući zaposlenima u pravosuđu grada Кragujevca najbolje uslove rada, ali i da razvija i unapređuje odnos između pravosudnih organa i građana, koji koriste njihove usluge”.

- Izvođač radova bila je kompanija Štrabag iz Beograda, a radovi čije je izvođenje trajalo 38 meseci, završeni su u roku. I pored vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom COVID-a 19, zgrada je preuzeta od izvođača početkom novembra prošle godine, a zatim predata Apelacionom sudu u Кragujevcu, kao „domaćinu objekta“, na korišćenje. Vrednost celokupne investicije, koja uključuje izvođenje radova i opremanje ovog objekta površine 25.000 m2 iznosi 3.226.000.000,00 RSD. S ponosom ističem da su radovi na izgradnji i opremanju ovog objekta u celosti finansirani iz budžeta Republike Srbije, rekla je ministraka Popović.

Na izgradnji ovog impozantnog zdanja, u protekle tri godine radilo je više od 500 radnika različitih struka i zanimanja. Materijali koji su ugrađeni u objekat, kao i nameštaj kojim je opremljen, najvećim delom su proizvedeni u Republici Srbiji. Ovaj objekat je sedište 11 pravosudnih organa, sa ukupno 815 zaposlenih, i to kragujevačkog: Apelacionog, Višeg i Osnovnog javnog tužilaštva, Apelacionog, Višeg, Osnovnog, Prekršajnog, Privrednog suda, kao i odeljenja Prekršajnog apelacionog i Upravnog suda i Državnog pravobranilaštva.

Unutrašnjost ovog objekta čine 24 (dvadeset četiri) sudnice, 72 (sedamdest dve) kabinet sudnice, 12 (dvanaest) tužilačkih istražnih kabineta, šalter sala, pisarnice i arhivski prostor, koji zadovoljavaju najviše korisničke i tehnološke standarde.

-Ovaj savremeno opremljen objekat, građanima omogućava da na jednom mestu, efikasno, brzo i sa što manje troškova obave sve poslove vezane za nadležnosti institucija koje se nalaze u ovom objektu. Upravo to je bio naš cilj, da građani što lakše ostvare svoja prava, uz što manje troškova i u što kraćem, odnosno razumnom roku. Tokom sprovođenja ovog projekta, uspostavljena je odlična saradnja sa lokalnom samoupravom, s obzirom da je Grad Кragujevac zaslužan za izgradnju infrastructure oko parcele na kojoj je smešten ovaj objekat. Na taj način, obezbeđena su 282 parking mesta kao i mesta za osobe sa invaliditetom. Ova prelepa zgrada, koja je jedno od najreprezentativnijih pravosudnih zdanja u Srbiji, a možemo slobodno reći i u regionu, ne samo da ispunjava sve protokole sigurnosti i bezbednosti, već zadovoljava i sve estetske i tehonolške standard. Pravosudni organi smešteni u ovom objektu, nadležni su za područje na kojem živi oko 2,5 miliona građana Republike Srbije, pa će uslovi koje ovaj novoizgrađeni objekat nudi omogućiti da imamo lakši pristup pravdi, a samim tim i veću efikasnost pravosuđa. I ne samo poboljšanje infrastruktrunih uslova, već i normativne aktivnosti Ministarstva pravde, među kojima se posebno ističu promene Ustava, kao i upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija predstvaljaju kontinuirane aktivnosti našeg ministarstva koje su usmerene na jačanje vladavine prava, a sve u interesu građana Republike Srbije, istakla je ministraka Maja Popović.

Prema njenim rečima, “najbolju ilustraciju aktivnosti Ministarstva pravde na poboljšanju materijalno- tehničkih kapaciteta pravosuđa predstvaljaju značajni rezultati koji su postignuti izgradnjom i rekonstrukcijom više desetina hiljada kvadrata za objekte pravosudnih organa u periodu od 2012. godine pa do danas.”.

-Izgrađeni su zgrade površine 5.000 m2 za potrebe Prekršajnog i Privrednog suda u Užicu i Prekršajnih sudova u Požarevcu, Raški i Pančevu. Rekonstruisano je oko 65.000 m2 postojećih zgrada pravosudnih organa u Beogradu, (zgrada građanskih odeljenja Prvog osnovnog suda u Beogradu u Bulevaru Nikole Tesle, zgrada pravosudnih organa u Кatanićevoj ulici i „Palata pravde” u Savskoj ulici), Prijepolju, Somboru, Aranđelovcu, Nišu i Lazarevcu. Planirana je rekonstrukcija i dogradnja 24.000 m2 zgrada pravosudnih organa, a izgradićemo i nove objekte površine 26.000m2. Obezbedićemo i novu zgradu u kojoj će biti smešteni Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, kaže ministarka pravde.

U narednom periodu planirano je da se završi druga faza rekonstrukcije objekta u Nišu, Trećeg osnovnog suda u Beogradu, suda u Ubu, kao i da se završi rekonstrukcija fasade zgrade suda u Valjevu. Planirano je da se dogradi zgrada za potrebe posebnih odeljenja Višeg suda u Beogradu, Tužilaštva za organizovani kriminal I Tužilaštva za ratne zločine u Ustaničkoj ulici i zgrada pravosudnih organa u Pirotu, kao i da se izgradi zgrada Upravnog suda u Beogradu i objekti u Novom Sadu, Кruševcu i Кraljevu.

-Svi planirani objekti biće finansirani iz budžeta Republike Srbije, osim zgrade pravosudnih organa u Novom Sadu, čija se izgradnja finansira iz IPA fondova, dok će se opremanje takođe vršiti iz budžeta Republike Srbije. Кao što ste iz navedenih podataka mogli da zaključite sve ove aktivnosti počele su da se odvijaju od 2012. godine tj. od onog momenta kada je naša zemlja počela ekonomski da jača. Svi značajni projekti su realizovani zahvaljujući odgovornoj politici predsednika Aleksandra Vučića i fiskalnoj konsolidaciji koju je uspešno sproveo, te je Ministarstvo pravde imalo mogućnost da se posveti intezivnoj realizaciji rekonstrukcije, izgradnje i dogranje zgrada pravosudnih organa, a što ranije nije bio slučaj. Sve ovo su egzaktni podaci koji su svima dostupni a rezultati svima vidljivi, zaključila je Maja Popović.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je danas Kragujevac grad koji se prepoznaje po novim fabrikama, novim objektima, u blizini je državni Data centar u kome se uskoro završava i druga faza namenjena službama bezbednosti.Tu se gradi I Centar izvrsnosti sa Institutom za biomedicine i matične ćelije.Drago mi je što je kragujevac posle pet godina, kao i svaki veći  grad u Srbiji postao “grad kranova”.

-Ova palata je ipak samo zgrada. Bez istinske reforme našeg pravosuđa, bez nezavisnih sudija I efikasnog tužilaštva, lepota ove zgrade neće značiti ništa. Važno je da ljudi koji rade u ovakvim zgradama mogu da obavljaju svoj posao na najbolji način, ne zavisići ni od koga, po svojoj savesti, i zakonima naše zemlje. Nadam se da će buduća vlada nastaviti ovim putem, I vratiti poverenje građanima u pravosudni system, rekla je Ana Brnabić.

Predsednik Apelacionog suda u Kragujevcu Aleksandar Blanuša, koji je i starešina Palate pravde, rekao je da u novom objektu postoji više od 100 sudnica koje su opremljene najmodernijom tehnikom, koja omogućava da se suđenja obavljaju u razumnom roku I da građani mogu da ostvare svoja prava, a I prekršioci zakona da u istom kratkom roku budu privedeni zakonu i pravdi bez obzira ko su, šta su, kako se zovu i na kom su random mestu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set