• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Narcisa Božić

19.03.2022

11:27

NEVEROVATAN BRAČNI PAR! Jasmina i Milan poznati su u svom gradu, a zbog onoga što rade DIVI IM SE CELA SRBIJA (FOTO/VIDEO)

Narcisa Božić

Vesti

NEVEROVATAN BRAČNI PAR! Jasmina i Milan poznati su u svom gradu, a zbog onoga što rade DIVI IM SE CELA SRBIJA (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Jasmina i Milan Živković iz Sremske Mitrovice, uz pomoć prijatelja iz Udruženja za zaštitu životinja "Lea" godinama zbrinjavaju napuštene pse, a u svom dvorištu imaju 30 pasa!

- Odrasla sam u porodici gde je uvek bilo pasa, mačaka, papagaja, tako da sam od malih nogu
razvila empatiju prema tim divnim bićima. Sa suprugom delim istu ljubav, pa je naša zajednička briga o napuštenim psima usledila kao nešto potpuno normalno. Već pet godina aktivno
zbrinjavamo pse, a 2020.godine registrovali smo naše Udruženje "Lea"
- pričaju za Informer.rs
Živkovići, Mitrovčanima poznati po atraktivnom motoriću sa nadstrešnicom, kojim transportuju povređene i napuštene pse i kučiće.

U kući u mitrovačkom naselju Blok B sve vrvi od ljubavi i emocija! Dočekuju nas labradori, zlatni retriveri, ptičari, vučjaci, razni mešanci, smešteni u kućicama na sprat, dok je desetak manjih pasa od hladnoće sklonjeno u kuću.

Za smeštaj su im humani vlasnici obezbedili i adaptirane pomoćne prostorije sa podovima obloženim itisonima, kako bi ih zaštitili od vremenskih neprilika.

Prelepog kangala Živkovići su po dojavi spasli iz kanala na ulazu u grad, neuhranjenog i zapuštenog,  čipovali ga, vakcinisali, da bi nakon njihove brige sinuo punim sjajem.

 

 

- Ostao je kod nas, kao i svi ovi psi, koje su naši sugrađani iz raznih razloga ovde ostavljali. Sa
izgovorom kao samo privremeno ili dok se ne snađu, i nikad više se ne pojave! I šta možemo,
nemamo srca da ih izbacimo ponovo na ulicu. Na svu sreću, dosta pasa za sve ove godine smo i
uspeli udomiti. Ali, samo sa sklopljenim ugovorima o odgovornom vlasništvu sa budućim vlasnicima. Mi im obezbeđujemo vakcinisanje i čipovanje, često i sterilizaciju, dok su oni dužni da humano postupaju sa njima -
 kaže Jasmina, koja i volontira u jednom mitrovačkom azilu. Živkovići obilaze udomljene pse, a bilo je i situacija, kada su ih zatekli u nehumanim uslovima, gladne, žedne, zapuštene, ostavljene u šupama, na kratkim lancima, te bili prinuđeni da ih oduzmu od nesavesnih vlasnika.

- Dajemo ih onima koji su pored ljubavi spremni da preuzmu i sve obaveze. Kada nam neko dođe i traži kuče za dete, u startu ih odbijem, jer dobro znamo kako će se to završiti-deca se igraju jedno vreme, pa kad krenu obaveze oko čišćenja, šetnje, troškovi hrane, onda ga hladnokrvno izbace na ulicu! Tako se sve vrti u krug, mi sa našim prijateljima ne možemo udomiti, koliko nesavesni i neodgovorni Mitrovčani, ali i žitelji okolnih sela ostave odraslih pasa i kučića.

Humani Mitrovčani pomažu

Pri udomljavanjanju Živkovići sarađuju sa dva registrovana mitrovačka azila, najčešće preko društvenih mreža, uz objavljene fotografije i podatke o svakom psu. Često im se sugrađani javljaju tražeći određene vrste pasa, trenutno najpopularnije maltezere, pinčeve, pekinezere, dok mešance, a pogotovo pse sa invaliditetom, tvrde Živkovići, niko neće.

- Troškovi su veliki, uglavnom ih sami snosimo, ali nam i prijatelji i članovi našeg udruženja puno pomažu. Dolaze kod nas da obiđu pse, poigraju se sa njima, humani Mitrovčani su nam donirali kućice, kupuju često granule i hranu, pomažu nam u plaćanju veterinarskih troškova.

Oko sterilizacije nam je najviše pomogla gospođa Monika iz Đurđeva, a ove godine prvi put smo konkurisali i za sredstva iz gradskog budžeta za čipovanje i sterilizaciju pasa, onih vlasnika kojima je pomoć potrebna, napominju Živkovići, najavljujući saradnju sa mitrovačkim školama u realizaciji edukativnog programa za školarce o odnosu prema životinjama.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set