• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.B.

29.03.2022

10:02

U VELIKOJ DRENOVI ZABLISTAO SPOMENIK PATRIJARHU GERMANU! U mestu gde je proveo detinjstvo, ulepšaće crkvenu portu!

RTK

Vesti

U VELIKOJ DRENOVI ZABLISTAO SPOMENIK PATRIJARHU GERMANU! U mestu gde je proveo detinjstvo, ulepšaće crkvenu portu!

Podeli vest

Trsteničani se odužili patrijarhu koji je detinjstvo proveo u rodnom selu , a kasnije postao poglavar Srpske pravoslavne crkve

U porti crkve u Velikoj Drenovi , nedaleko od Trstenika svečano je otkriven, nedavno postavljen spomenik srpskom patrijarhu Germanu, koji je detinjstvo proveo u ovom selu i kao kasniji poglavar Srpske pravoslavne crkve dao poseban doprinos u očuvanju vere.

Svečanosti u Velikoj Drenovi, rodnom mestu književnika Dobrice Ćosića, prisustvovali su predstavnici Opštine Trstenik, predvodjeni predsednicom Milenom Turk, crkvene opštine, kao i Nebojša Selaković, aktuelni ministar spoljnih poslove Republike Srbije.

Foto: RTK

 

Ovim se Trsteničani i ceo ovaj odužuju patrijarhu u znak zahvalnosti što je radio za Srpsku pravoslavnu crkvu , svoju zadužbinu u Velikoj Drenovi i svoj kraj ovde.

Podizanje monumentalne biste , visine 3 metra, donirali su ljudi dobre volje , keširajući 4 miliona dinara, a impresivno skulptursko delo uradio je akademski vajar profesor Dragoljub Dragan Dimitrijević, koji, takodje, potiče iz ovog mesta.

Patrijarh German, odnosno Hranislav Djorić, rodjen je 19. avgusta 1899. u Jošaničkoj Banji. Osnovnu školu je učio u Velikoj Drenovi i Kruševcu, a devetorazrednu bogosloviju u Beogradu i Sremskim Karlovcima.

Foto: RTK

 

Završio je Pravoslavo - bogoslovski fakultet u Beogradu. U Manastiru Studenici zamonašio ga je episkop šumadijski Valerijan i dao mu ime German.

Na patrijaršijski tron SPC je stupio 13. septembra 1958, a ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji 29. maja 1960.godine, kao 43. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve i na toj dužnosti je bio od 1958. do 1990. godine. Upokojio se u Beogradu 27. avgusta 1991. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set