• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbija Danas

31.03.2022

23:00

NOVČANICI GRAĐANA PUNI! Penzioneri dobili više od 50.000 dinara, ali to nije sve!

Vesti

NOVČANICI GRAĐANA PUNI! Penzioneri dobili više od 50.000 dinara, ali to nije sve!

Podeli vest

Država je dala efikasan odgovor na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa. Ekonomske mere su imale dva cilja: očuvanje zaposlenosti i pomoć preduzetnicima i penzionerima.

U nastavku teksta predstavljamo sve mere koje su preduzete u Republici Srbiji za vreme epidemije koronavirusa, odnosno u 2020. i 2021. godini, a koje su imale direktan uticaj na unapređenje životnog standarda građana:

MERE NARODNE BANKE SRBIJE – ZASTOJ U OTPLATI KREDITA

Dozvoljen je zastoj u otplati (moratorijum) dužnicima na otplatu kredita, kao i obaveza po osnovu finansijskog lizinga, ne kraći od 90 dana ili od trajanja vandrednog stanja. Dužnici nisu platili nikakvu naknadu troškova za korišćenje ove mogućnosti.

100€ POMOĆI SVIM PUNOLETNIM GRAĐANIMA SRBIJE

U cilju smanjenja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom Kovida-19, Vlada Republike Srbije je tokom proleća 2020. godine donela odluku o uplati jednokratne novčane pomoći u iznosu od 100 evra svim punoletnim državljanima Republike Srbije.

NEZAPOSLENIMA POMOĆ OD 60€

Svima koji su bili prijavljeni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, u okviru trećeg paketa pomoći, država je isplatila 60 evra. Isplaćeno je i tri puta 50 odsto od minimalne zarade, za koju se prijavilo 1.126.000 radnika, odnosno oko 230.000 preduzeća. 

27.000 DINARA POMOĆ PENZIONERIMA

Penzije su usklađivane sa ekonomskim mogućnostima i u nekoliko navrata svim penzionerima isplaćena je jednokratna pomoć: četiri puta po 5.000, jednom 3.000 dinara, i 4.000 dinara u aprilu 2020. godine. Ukupna pomoć penzionerima iznosi 27.000 dinara.

TREĆI PAKET POMOĆI DIREKTNA PODRŠKA PRIVREDI OD 1,3% BDP I GRAĐANIMA OD 1,2%

Za direktnu pomoć privredi u cilju očuvanja radnih mesta, u visini polovine minimalne zarade, u trajanju od tri meseca svim preduzećima koja su pokazala interesovanje, opredeljeno je 69,8 milijardi dinara.

POMOĆ OD 60€ SVIM GRAĐANIMA SRBIJE

Za novčanu podršku od 60 evra prijavilo se više od četiri miliona građana. Isplata prvih 30 evra počela je u maju 2021, kada je pomoć uplaćena na račun 640.000 građana, a drugih 30 evra je isplaćeno u novembru 2021. godine.

SPAS ZA UGROŽENE SEKTORE

Pored opšte pomoći privredi, predviđena je i dodatna pomoć od 8,3 milijarde posebno ugroženim sektorima (ugostiteljstvo, autobuski prevoz, određeni segment hotelijerstva, turistički sektor). Pored direktne pomoći, obezbeđena su i sredstva za dodatnu likvidnost privredi u iznosu od 500 miliona evra.

DODATNA POMOĆ DRŽAVE U 2021. GODINI

Nezaposleni su u junu dobili su još 60 evra, a penzioneri su u septembru dobili pomoć od dodatnih 50 evra.

POMOĆ SAMOSTALNIM UMETNICIMA: 90.000 DINARA ZA TRI MESECA

Vlada je usvojila zaključak kojim je za 2.353 samostalna umetnika opredeljena pomoć od po 30.000 dinara za tri meseca – mart, april i maj 2020.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

Deonice Lukloil Srbija .. prinudno pokradene od manjinskih vlasnika. Zasto Drzava Srbija cuti?

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set