• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

02.04.2022

08:21

Sećate li se Jovana, genija iz Čačka?! Znao je da broji pre nego što je progovorio, nije imao para za obrok, a sada se sve promenilo!

Vesti

Sećate li se Jovana, genija iz Čačka?! Znao je da broji pre nego što je progovorio, nije imao para za obrok, a sada se sve promenilo!

Podeli vest

Kao srednjoškolac prodavao je kokice u Čačku - nije znao kako da pomogne majci, bolesnoj, siromašnoj, s kojom je delio koru hleba, i to bukvalno koru. Jovan Stević nije verovao da postoji more, živeo je u svom svetu gde je tačno samo ono u šta se lično uveri - TV ekran ni u šta nije mogao da ga ubedi, pa ni morski talasi na njemu. Ali verovao je u jedan beskonačan svet matematike, obožavao i obožava brojeve, računske operacije, dok šeta povučen, zamišljen, njegova glava bila je računar koji je rešavao neverovatne operacije

Za Jovana se prvi put čulo još 2016. godine kada je bio srednjoškolac o kom je pričala cela Srbija. 

Svi su bili oduševljeni srednjoškolcem čiji je koeficijent inteligencije bio toliki da ga svrstavao među one sa potencijalom genija. 

Jovan je prvo naučio da broji, a tek onda da govori.

Selio se 21 put, bio je izopšten iz društva. Koliki je koren od milion? Ima li vaš digitron dovoljno cifara za to? Jovan je to iz glave uspevao da "izvuče". Znate li kog dana ste rođeni u nedelji? Recite Jovanu datum rođenja i znaćete da li je to bio ponedeljak, utorak, sreda...

A u glavi su mu, nažalost, bili i dugovi, izvršitelji, kirije, njegova glava računala je dugove, iz godine u godinu menjao je stanove.

Foto: RINA

Jovan Stević

Kako je tada pričao, paštete i džem ne može da smisli, jer je dugo samo njih jeo.

Njegov telenat, rad i trud su se isplatili, a želja da dobije stipendiju i mesto u domu mu se ispunila. Bilo je lakše i njemu i majci, i više nisu bili na rubu egzistencije. 

Jovan sada završava treću godinu Ekonomskog fakulteta. Zašto ekonomija, a ne matematika? Želeo je da bude baš revizor, a sada se dvoumi između ovog poziva i aktuarstva.

- Dobio sam plaćenu praksu u Ministarstvu finanstija. To je praksa koju je država obezbedila najboljim studentima završnih godina fakulteta. Preko leta nameravam da probam da konkurišem za još jednu praksu - priča nam Jovan.

A prakse i stipendija koje je dobio za njega su značile kraj muka koje je imao kao srednjoškolac. On je skroman. Kaže, nema na šta da se žali, u studentskom domu ima smeštaj, hranu i prostor za učenje, a to mu je najbitnije. Na fakultetu je stekao prijatelje, a uprkos svom talentu nije prestao da se trudi i uči. Prosek mu je 9,72.

- Moj život krenuo je da se menja maja 2016. godine. Pre moje pojave u medijima, sada svi znaju tu priču, živeli smo u nemaštini, nismo imali ni za kiriju, a kamoli za hleb i osnovne stvari, poput odeće. Ponovo smo imali problem od 2017. do 2019. godine, ali to je sada manje izraženo, jer sam ja dobio stipendiju. Finansijski sam se odvojio od majke - priča Jovan.

Majka se bori, bolest je sputava, samo za lekove treba joj 10.000 dinara mesečno. Posao koji po ugovoru radi jeste lični pratilac osoba sa smetnjama u razvoju i nada se da će uspeti da dobije invalidsku penziju.

Nikada nije klonuo, a sdašnji život neuporediv je sa siromaštvom koje ga je tištilo.

- Ja sam samo verovao u sebe, verovao sam da će moje sposobnosti da se isplate, vidim rezultate, nastojaću da ostan tako - priča Jovan.

Matematika mu nije bila od krucijalne važnosti tokom dosadašnjih studija, ali logika jeste.

- Razvio sam sposobnosti koje su pomagale u učenju, logičko povezivanje koje sam koristio da bih teoriju povezivao sa praksom - priča Jovan.

Dakle, nema za njega predmeta koji je dosadan i suvoparan, već sve povezuje sa stvarnim životom i nema izgovor da odlaže ispit.

Još kada smo pre dve godine razgovarali s Jovanom, on se čudio nekim svojim kolegama koji čekaju oktobar da polože ispite.

- Iskreno malo me je iznenadilo što je mnogo studenata ostavilo i više od polovine ispita za jesen, ja sam naučen da su mi obaveze na prvom mestu, a i ne bih ni došao u Beograd da nije fakulteta. Ali zato niti je bilo nekih izlazaka, niti sam gledao serije (to mnogi studenti pominju) niti sam imao mnogo aktivnosti van. Moram priznati da mi je ovaj život prilično monoton ali verujem da će se sve to isplatiti. Od početka sam znao da ću morati svaki dan da radim i da se trudim i držao sam se toga - pričao nam je pre dve godine Jovan, a sada je potvrdio da se njegov trud isplatio.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set