• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

08.04.2022

16:56

AKO SE VAŠE DETE U ŠKOLI SREĆE SA NEKIM KO IMA OVU BOLEST, NEMOJTE MU BRANITI DA SE DRUŽI! Evo, šta KAŽU stručnjaci...

Vesti

AKO SE VAŠE DETE U ŠKOLI SREĆE SA NEKIM KO IMA OVU BOLEST, NEMOJTE MU BRANITI DA SE DRUŽI! Evo, šta KAŽU stručnjaci...

Podeli vest

Učenicima koji boluju od Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa zbog čestih odlzaka u tolate trebalo bi omogućiti da maturu ili prijemni ispit polažu nekog drugog dana, kaže za portal Informer.rs dr Mirjana Stojšić

Zapaljenjske bolesti creva se sve češće javljaju i u dečjem dobu, o čemu svedoči podatak  da se oko 2.000 dece u Srbiji suočava sa ovom teškom bolešću. Bar jednu četvrtinu obolelih u svakoj državi, pa i u našoj, od hroničnih inflamatornih bolesti creva čine deca.

Bolest se najčešće javlja između 15. i 25.godine, pri čemu nagli nagoni na defekaciju, mlade u tom osetljivom dobu stavljaju u nepovoljan položaj u odnosu na njihove vršnjake.

Neke terapije dovode do neželjenih efekata  (pojava akni, gubitak kose, malaksalost, zamor).

-A nekada se bolest komplikuje ne samo u vidu krvavo-sluzavih proliva i bolova u trbuhu, već i promenama na nekim drugim organima - kaže za portal Informer.rs dr Mirjana Stojšić, pedijatar gastroenterologije sa Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu.

Foto: privatna arhiva

dr Mirjana Stojšić: Ovoj deci je potrebno razumevanje

 

Vršnjaci ih izbegavaju

Naša sagovornica dodaje da ukoliko se bolest kod dece komplikuje, recimo na zapaljenje zglobova ili očiju (crvenilo i slabiji vid), ta njihova invalidnost postaje jasno uočljiva.

-Tada ih vršnjaci, najčešće izbegavaju. Isto tako, u školi nailaze na mnogo problema, pre svega od strane nastavnika, koji nemaju preterano razumevanja za potrebe deteta da nekoliko puta u toku časa napusti čas i ode do toaleta, naročito ako se radi o ispitima i testovima - navodi dr Stojšić za portal Informer.rs i podseća da je sada upravo sezona polaganja male mature ili prijemnog ispita.

 

Omogućiti jesenji rok

 

Više puta godišnje ili u toku života ove bolesti se mogu ponoviti, upozorava dr Stojšić. Ona dodaje da kada je neko u fazi da je njegova bolest veoma aktivna i kada ima promene na crevima - da bi izašao u fazu remisije, odnosno da bi to crevo ozdravilo - potrebno je nekoliko nedelja ili meseci. Sagovornica portala Informer.rs postavlja pitanje kako neko može da se sprema za ispit ili za prijemni kao neko ko je potpuno zdrav -kada tokom nekoliko meseci ima bolove u stomaku i urgentne pozive na defekaciju, te nekoliko puta dnevno mora da ide u toalet? Zato bi bilo poželjno da se našim pacijentima omogući jesenji rok, predlaže dr Stojšić.

 

Bolesti creva nisu zarazne

 

Bolesti creva nisu zarazne

-Neko ko boluje od ove bolesti ne može nekoliko sati da prisustvuje testu, a da ne ode u toalet - upozorava dr Stojšić. -Zato ovim pacijentima treba omogućiti polaganje nekog drugog dana, a vreme testa meriti nezavisno od odlaska u toalet.

Pritom, valja imati u vidu da su bolesti creva hronične i doživotne. Ali, bez obzira što se manifestuju prolivima, ove bolesti su nezarazne.

-Otuda ako se vaše dete u školi sreće sa nekim ko ima Kronovu bolest ili ulcerozni kolitis - nemojte mu braniti da se druži sa njim, jer se neće zaraziti. Valja znati da ove osobe jako vode računa o higijeni, zato što su svesni da ako dođe do infekcije njihov oporavak će biti mnogo duži - podvlači dr Stojšić za portal Informer.rs

 

Bonus video:

 

 

      

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set