• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.04.2022

20:18

MRAČNE LEGENDE PRELEPIH SRPSKIH JEZERA! Na dnu leže poplavljeni grobovi, svetinje traže svoj danak!

Printscreen You Tube

Vesti

MRAČNE LEGENDE PRELEPIH SRPSKIH JEZERA! Na dnu leže poplavljeni grobovi, svetinje traže svoj danak!

Podeli vest

Priča o Zlatarskom jezeru nije usamljena u Srbiji. Gazivode, Zavojsko i Zaovinsko jezero, Ćelije, potopljena Valjevska gračanica, primeri su "srpskih Atlatntida" o kojima kolaju razne legende

Pad nivoa vode u Zlatarskom jezeru nadomak Nove Varoši, ove zime, ogolio je ostatke nekadašnjeg naselja Kokin Brod. Temelji crkve Svetog Jovana Krstitelja, nadgrobni spomenici i ploče, obrisi nekadašnjih njiva, izazvali su pažnju mnogih. Za mlađe generacije ovi prizori bude znatiželju, dok za one starije, koji pamte ovo selo, gomilu sećanja iz prošlosti.

Do 1961. godine, kada je izgradnjom brane na Uvcu nastala veštačka akumulacija Zlatarsko jezero, potopljeni su mnogi životi i uspomene. Prvih meseci krov pomenute crkve plutao je po zelenoj površini, a na seosko groblje danas seća samo krst koji je kasnije podignut na vrhu Dumbelskog brda. Dok se krst i dalje može videti sa Ibarske magistrale, od nekadašnjeg naselja, kuća, bioskopa, kafana, terena, njiva i života, ostale su samo priče.

Foto: Printscreen You Tube

Gazivode

Potopljeni grobovi i svetinja, mnoge tužne sudbine koje je ovaj potop izazvao, među stanovnicima okolnih sela rodile mnoge legende. Utopljenici u jezeru i saobraćajne nesreće pored njega decenijama pune strane crne hronike.

Među starijima zbog toga živi verovanje da će utopljenika biti onoliko koliko je neizmeštenih grobova ostalo u njemu posle izgradnje brane.

Foto: Printscreen You Tube

Gazivode

Žitelji okolnih naselja gde je izginulo stotine ljudi tvrde isto. Narod tih krajeva veruje da krivac mnogobrojnih nesreća na ovoj deonici nije samo bahata vožnja, nego i "kletva starih grobova koje je put pregazio". Iako među nekima vlada mišljenje da je samo reč o sujeverju i nagađanjima, oni koji pamte nekada živo naselje Kokin Brod i sve ono što je pod vodom, veruju da je ipak posredi "viša sila".

- Uzima svoj danak - rekli su naši ranije za Telegraf sagovornici aludirajući na brojne slučajeve utapanja i sletanja automobila sa magistrale.

Podsećaju da je samo tokom izgradnje HE Kokin Brod 15 radnika poginulo na gradilištu.

Priča o Zlatarskom jezeru nije usamljena u Srbiji. Gazivode, Zavojsko i Zaovinsko jezero, Ćelije, potopljena Valjevska gračanica, primeri su "srpskih Atlatntida". I o njima danas kolaju razne legende.

Podsećamo da je pre tri godine, zbog ispuštanja vode koja se koristi za proizvodnju struje, nivo Zaovinskog jezera drastično opao. Zalivi su bukvalno presušili, iza vode koja je otekla cevima ostale su gole strmine. Ostala je pustoš u vidu potpuno presušenih zaliva i suvih padina uz koje se dizalo jezero, a na površinu izbili ostaci davno potopljenih naselja, čak i nadgrobni spomenici.

Foto: Printscreen You Tube

Zavojsko jezero

Jezero u obliku zmaja

Jezero Ćelije nastalo je 1972. godine pregrađivanjem Rasine, kao deo za zaštitu akumulacije Đerdapa. U godinama nakon izgradnje, utvrdilo se da jezero poseduje veoma kvalitetnu vodu, pa je njegova namena postala i vodosnabdevanje oko 200.000 stanovnika Kruševca i okolnih mesta.

Njegovo dno bilo je nekadašnje selo Zlatari. Grobovi predaka prekriveni su vodom i travom, a vrh srkve se još ponekad nazire ispod površine. Jedna od legendi koje kruže ovim krajem, jeste takođe da će u jezeru biti utopljeno onoliko ljudi, koliko je grobova potopljeno.

Jezero koje ima oblik zmaja, gotovo svake godine uzme po neki život, pa ga neretko zovu i "jezero smrti".

Potopljeni dvori Jelene Anžujske

Možda najzanimljivije, do skoro nepoznto priče, krije dno jezera Gazivode. Ostaci dvora čuvene srpske srednjovekovne kraljice Jelene Anžujske, kula zvonara iz 13. veka, dve srednjovekovne crkve, devet rimskih nekropola, samo su delovi potopljenog blaga.

Da bi se sagradilo veštačko jezero Gazivode počekom sedamdesetih godina prošlog veka, potopljeno je 12, isključivo srpskih sela u kotlini Ibarskog Kolašina na Kosovu i Metohiji.

Voda koja je tada "progutala" tragove stare osam vekova na prostoru Zubinog Potoka, puštena je za potrebe elektrane "Obilić B" i vodosnabdevanje tog dela Kosmeta.

Foto: Printscreen You Tube

Zlatarsko jezero

Reka koje je sve progutala

Priča o Zavojskom jezeru nije priča o napretku zemlje i potrebi za njenom elektrifikacijom. Ova akumulacija posledica je prirodne katastrofe koja je 1963. godine zadesila selo Zavoj nadomak Pirota.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg iz XVII veka bila je centralno duhovno zdanje ovog sela, koje je prema poslednjem popisu činilo 160 kuća. Seoska slava bila je Spasovdan. Njegovi stanovnici vodlili su svoje skromne živote sasvim mirno, dok se jedne februarske noći, nakon obilnih nsežnih padavina, pokrenulo klizište.

Bila je to poslednja zima koju su proveli u svojim kućama.

Zavoj je potopljen 26. februara odronom dela planine i blokiranjem reke Visočice, koja je kasnije napunila kotlinu i "progutala" selo.

Žitelji ovog područja nakon vodene stihije koja je uništavla sve pred sobom, migrirali su u okolna mesta.

Foto: Printscreen You Tube

Zlatarsko jezero

Svetinja pod vodom

U manastir Svetog Arhangela Mihaila iz 15. veka, u narodu poznat kao Valjevska Gračanica, u Tubraviću, voda je počela da prodire pre nekoliko godina zbog probnog punjenja akumulacije Stubo-Rovni.

Da li će se i oko ove "srpske Atlantide" ispredati mitovi o poplavljenim svetinjama i grobovima, budućnost će pokazati.

Verovanje u priču o ukletim jezerima i uzimanjem danka etnolozi mahom objašnjavaju narodnom izrekom: "Neka počiva u miru". Kako navode, uznemiravanje mrtvih tj. uzimanje mira, prilikom rušenja ili razmeštanja grobova, donosi lošu sreću. Ukoliko se to radi, za to postoje obredi koje narod želi da ispoštuje. Otuda mnogi još veruju u priče o ukletim i potopljenim grobima predaka kojima je narušen mir, piše Telegraf.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gujon sa poslanicom Bundestaga o dešavanjima na KiM i u regionu!
Politika

Gujon sa poslanicom Bundestaga o dešavanjima na KiM i u regionu!

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon razgovarao je danas sa poslanicom nemačkog Bundestaga Žaklin Nastić o situaciji na Kosovu i Metohiji i predstavio joj poslednja dešavanja u južnoj srpskoj Pokrajini, kao i poziciju Srbije po tim pitanjima.

28.03.2024

15:18

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set