• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

18.04.2022

16:09

SMENA SUNCA I KIŠE! VREMENSKA PROGNOZA ZA PREDSTOJEĆE PRAZNIKE: Za Vaskrs sunčano, za 1. maj...

Tanjuug/Jadranka Ilć

Vesti

SMENA SUNCA I KIŠE! VREMENSKA PROGNOZA ZA PREDSTOJEĆE PRAZNIKE: Za Vaskrs sunčano, za 1. maj...

Podeli vest

Najtoplije vreme biće između dva praznika, kada će vladati visoke temperature za ovaj period godine, čak do 27 stepeni

Za vaskršnje praznike u Srbiji biće sunčano sa temperaturama i do 27 stepeni, dok se za 1. maj očekuje pogoršanje vremena sa pljuskovima, prognoziraju meteorolozi!

Ove nedelje, sve do četvrtka, jutra će biti hladna i suva sa temperaturama do sedam stepeni, dok će preko dana biti nešto toplije, i do 23 stepena. Lepo vreme u toku dana nakratko će kvariti pljuskovi praćeni grmljavinom. Najtoplije će biti između dva praznika, kada će biti veoma toplo za ovaj period godine, sa temperaturama do 27 stepeni.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Beograd, Kalemegdan

Sneg zabeleo Novu Varoš

Nakon sunčanih i toplih aprilskih dana, juče je u novovaroškom i zlatiborskom kraju osvanuo sneg. Visina belog pokrivača u višim delovima Nove Varoši iznosi od pet do sedam centimetara. Na sreću, nije bilo velikih padavina, pa su svi putevi i prilazi od Zlatibora prema Novoj Varoši prohodni.

Red kiše, red sunca

Meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Srbije Nedeljko Todorović kaže za Informer da nas uoči Vaskrsa očekuje promenljivo vreme i da ćemo skoro svakodnevno imati smenu sunca i kiše.

- Naredna dva-tri dana širom zemlje imaćemo znatno hladnije vreme. Jutra će biti izrazito hladna, ponegde sa mrazom, a živa neće prelaziti drugi stepen Celzijusa. Preko dana će se smenjivati sunce i oblaci, a temperature će se kretati od devet do 12 stepeni. Međutim, već od Velikog četvrtka dolazi do blagog porasta temperature, koja će biti uvod za nešto topliji i sunčaniji Vaskrs. Jutra će ostati hladna i suva, od dva do sedam stepeni, ali će u toku dana temperatura porasti do 20-23 stepena. Posle Vaskrsa dani biti će uglavnom suvi i sunčani, sa mogućom kišom ponegde - otkriva Todorović.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Nedeljko Todorović

Na pitanje kakvo nas vreme očekuje početkom maja on odgovara:

- Prema trenutnim prognozama, za prvomajske praznike sledi nam ponovo promenljivo vreme i blagi pad temperature. Početak meseca obeležiće red sunca, red oblaka i kiše, koja će biti praćena grmljavinom. Temperatura će biti malo niža od proseka za ovaj deo godine i kretaće se od 20 do 25 stepeni.

Mraz poguban za voćke

Prema prognozama meteorologa, u naredna dva-tri dana u pojedinim delovima Srbije moguća je pojava mraza u ranim jutarnjim satima. To će, upozoravaju oni, biti pogubno za voće koje je u fazi cvetanja.
Meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović kaže da će štetu od mraza imati samo oni koji nisu na vreme zaštitili stabla.
- Na sreću, mraz će kratko trajati i neće biti jakog intenziteta. Oni koji su zaštitili voće ne treba da brinu. Oni voćnjaci koji su bez zaštite verovatno će proći sa manjom štetom, pa će u njima cvetovi biljaka biti proređeni - ističe naš sagovornik.

Moguć i sneg

Sa njim je saglasan i prognostičar Marko Čubrilo. Prema njegovim rečima, narednih dana u Srbiji će biti dominantan prodor hladnog vazduha i jakog vetra, što će biti uslov za znatno niže temperature nego što je uobičajeno za ovo doba godine.

Foto: Informer

Marko Čubrilo

- Početak ove sedmice i dalje će biti neobično hladan, uz smenu oblaka, sunca i kratkotrajne kiše. Uz vrlo niske temperature noću i rano ujutro, može doći i do susnežice u predelima iznad 800 metra nadmorske visine, ali i pojave mraza. Naročito na Veliki utorak. Duvaće pojačan severozapadni vetar. Međutim, već u drugom delu nedelje, uoči praznika, dolazi do otopljenja - objašnjava meteorolog Čubrilo.




 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set