• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

23.04.2022

11:34 >> 11:52

RADOŠ JE PRVA SRPSKA BEBA IZ ĐURAKOVCA! Sanja i Dušan su se vratili na dedovinu, oni su dokaz da je KOSOVO SRPSKO I UVEK ĆE BITI!

Anel Grbović

Vesti

RADOŠ JE PRVA SRPSKA BEBA IZ ĐURAKOVCA! Sanja i Dušan su se vratili na dedovinu, oni su dokaz da je KOSOVO SRPSKO I UVEK ĆE BITI!

Podeli vest

Maleni Radoš Janković (1) prva je srpska beba iz Đurakovca, a njegovi roditelji Sanja i Dušan vratili su se na dedovinu i ovde produžili svoju lozu

S jedne strane krševi Crne Gore, ispred Istok i Peć, metohijska prostranstva. U sredini je selo Đurakovac, koje broji svega desetak stanovnika.

Najmlađi među njima je jednogodišnji Radoš Janković, koji živi s roditeljima Sanjom (43) i Dušanom (45) i babom Stankom (65). Radoš je jedina beba koja je rođena u ovom selu nakon 1999. godine.

Foto: Anel Grbović

Maleni Radoš Janković

Vratili se na svoje

On, kada poraste, ukoliko se nešto ne promeni, neće imati drugara u selu. Biće jedini dečak, mladić i mladoženja. Iste je sudbine kao i njegov otac.

- I ja sam bio jedini dečak u selu, a moja supruga jedina devojčica. Sve dok se Radoš nije rodio bili smo najmlađi meštani - tiho je Dušan prozborio.

Stopama pradeda

Hoćemo da naš Radoš raste tamo gde su mu rođeni pradedovi, da slavi slavu i praznike
Sanja Janković

U ovom selu žive povratnici, oni koji su pre dve decenije proterani i čije su kuće tada spaljene i porušene do temelja. Sravnjene sa zemljom, onom crnom, plodnom, kosmetskom. Sanja je tada izbegla sa svojom porodicom u Trstenik, a u Đurakovcu ostavila svoju prvu ljubav, Dušana.

Ranom zorom do spaljene crkve

Jankovići svakog Vaskrsa obilaze zgarište crkve koju su Albanci spalili i razneli u junu 1999. godine. Tamo dođu i drugi meštani Đurakovca. Razmene jaja, poneki dar i evociraju uspomene.

- Mnogo je uspomena. Ima i lepih i ružnih. Nama je Radoš, uz praznike i slavu, jedina radost koju imamo. Učimo ga, iako je još beba, kako treba proslavljati i poštovati religiju i običaje. Tako su i nas naši roditelji učili - kaže Sanja.

Dve decenije gorela je u sebi, želela je da se vrati tamo gde je rođena.

- Došla sam i rastrčala se našim poljima. Gledala sam u one ruševine, temelje komšijskih kuća... Mnogo je tu još tuge, ali sam znala da me ovoga puta niko ne može oterati sa ognjišta. A onda, onda sam opet srela Dušana i ljubav iz detinjstva je oživela - govori Sanja za Informer.

Delimo radost

Doći će nam rođaci iz drugog sela, poneki komšija da svi podelimo radost praznika
Dušan Janković

Ubrzo su Dušan i Sanja dobili bebu. Radio se Radoš, na radost celog Kosmeta. Rodio se čuvar loze. Mali Radoš, sutra veliki čovek.

- Žao mi je što u našem selu Radoš nema drugare, nema s kim da se poigra. Mi i baba smo mu i drugovi i drugarice. Nažalost je tako, nema mladih bračnih parova. Verujem da se to ipak može promeniti, da će ljudi početi da se vraćaju - kaže Sanja.

Pomoć Srbije mnogo znači

Dušan je zaposlen u Domu zdravlja u Osojanu gde radi kao pomoćni radnik. Sanja je nezaposlena, brine o svom detetu i kući.

- Država Srbija pomaže, daje i šakom i kapom. Da nije te pomoći, još teže bi bilo našem narodu ovde. Problem je u tome što mnogi tu pomoć zloupotrebljavaju. Nije u redu da neko živi u centralnoj Srbiji, ovde je sve rasprodao, a prima pomoć i platu od Srbije kao da ovde boravi. Verujte mi, jedinu sigurnost imamo od predsednika Srbije Aleksandra Vučica i direktora Kancelarije za KIM Petra Petkovića. Njima je iskreno stalo do srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - kaže Sanja.

Radoš je vesela beba i dragulj neprocenjive vrednosti. U Đurakovcu odzvanja jedino njegova graja.

- Želimo da ostanemo ovde, to nije prazna priča, već naša želja i sudbina. Hoćemo da naš Radoš raste tamo gde su mu rođeni pradedovi, da slavi slavu i praznike tamo gde su njegovi preci zapalili prvu sveću i osveštali ovu zemlju - govori Sanja.

Vaskrs Jankovići dočekuju u svom domu, tamo gde se najlepše osećaju. Radoš po prvi put u životu u rukama drži farbana jaja. Raduje im se...

- Našoj sreći nema kraja. Doći će nam rođaci iz drugog sela i poneki komšija da svi podelimo radost praznika - kaže Dušan.

Foto: Anel Grbović

Sve uništeno

Selo Đurakovac je 1999. godine bilo na meti albanskih ekstremista. Nekada najveće srpsko selo u opštini Istok, danas je svedeno na desetak ljudi. Odmah nakon što su se srpski vojnici povukli sa Kosmeta, albanski separatisti, koji dan kasnije, spalili su i minirali Crkvu Svetog Nikole iz 14. veka i parohijski dom.

- Žalim što je ta crkva spaljena i minirana. Da je bilo sreće pa i svog Radoša tu da krstim. Obilazim to zgarište i dan-danas, tamo sam i Radoša vodio. Mali je on još, ali treba da zna da je tu nekada ponosno postojala crkva stara šest vekova - kaže Dušan, koji je sinu Radošu dao ime po svom dedi.

Mali Radoš još ne zna šta se u njegovom selu događalo 1999. godine, a znaće. On će nositi istinu u sebi.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set