• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

23.04.2022

14:29

MAJKA SA ŠESTORO DECE U BRATOVOJ NEMILOSTI! Za samo sedam dana svi bi mogli da završe na ulici, Grad traži rešenje

V.N.

Vesti

MAJKA SA ŠESTORO DECE U BRATOVOJ NEMILOSTI! Za samo sedam dana svi bi mogli da završe na ulici, Grad traži rešenje

Podeli vest

Samohrana majka šestoro dece, Marija Stojkov (46) iz Kikinde, za nedelju dana mogla bi se naći na ulici, jer će morati da se isele iz kuće koju im je rođak ustupio na određeno vreme

Već četiri godine u njoj žive u nehumanim uslovima, bez kupatila, kupaju se u koritu i žive od socijalne pomoći i dečijeg dodatka za dvoje dece. Čelnici Grada Kikinde angažovali su se da pomognu, ali je pitanje da li će za nedelju dana uspeti da nađu rešenje i krov nad glavom ovoj porodici.

Foto: V.N.

 

U nehigijenskim uslovima, Marija živi sa šestoro dece, jer joj je muž Ivica preminuo pre pet godina. Kuća u kojoj su prethodno živeli u Bašaidu kod Kikinde bila je opštinska, ali je srušena zbog oronulosti, bez struje i vode. Od tada, ova samohrana majka našla je privremeno rešenje kod brata, koji im je ustupio kuću u Kikindi, u ulici Mokrinski drum.

- Iako se smrzavamo i gladujemo, jer živimo od socijalne pomoći i dečijeg dodatka za dvoje dece, što je mesečno oko 20 hiljada dinara, nekako smo se snalazili do sada. Korisnici smo Narodne kuhinje pri Crvenom krstu, a deca su u razvoju i svašta im treba. Uslovi su loši, nemamo kupatilo, kupamo se u koritu, bolešljivi smo stalno. Ipak, imali smo bar krov nad glavom. Sada mi je brat rekao da za nedelju dana moramo da se iselimo i ostaćemo na ulici. -priča očajna majka suznih očiju, zbog muke koja ju je snašla.

Foto: V.N.

 

U očaju i beznađu, Marija je pomoć potražila od kikindske lokalne samouprave i dobila odgovor da će se potruditi da joj pomognu. Međutim, zbog praznika, pitanje je da li će za tako kratko vreme uspeti da pronađu neko rešenje i da samohranoj majci i njenoj deci obezbede krov nad glavom.

- Nikada nisam molila za pomoć, ali sad moram-kaže Marija koja moli humane ljude da joj pomognu, jer je sama nemoćna da to učini. Dodaje da se ne libi se da radi sezonske poslove, ali ima bolešljiva pluća što joj otežava aktivnost.

Deca znaju šta znači nemati, a ipak su vedra i nasmejana. Marijin sin Bojan (20) pomaže porodici kad su u jeku sezonski poslovi na njivi. Dušan (18), Sonja (15), Marko (13), Petar (12) i najmlađa Zlatija (8) sa majkom trenutno žive u jednoj sobi koju jedinu greju Smederevcem na drva.

Stojkovi bi se obradovali svakoj pomoći ili bar nečijem trudu da sitnim gestom pokaže da ih razume.

Foto: V.N.

 
Gradski čelnici traže rešenje

Iz Gradske uprave pokazali su volju za pomoć ovoj porodici. Predsednik Skupštine Grada Kikinde, Mladen Bogdan, kaže za Informer da se lokalna samouprava već angažovala u tom smeru.

- Pokušaćemo da razgovaramo sa Marijinim bratom i da, ako je moguće, produži za koji dan vreme boravka ove sedmočlane porodice, kako bi Grad imao vremena da nađe adekvatno rešenje za smeštaj majke i šestoro dece.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set