• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

27.04.2022

14:05

MILANA JE PROTIVGRADNI STRELAC! U srce oblaka ispaljuje rakete, svoje selo od propasti čuva (FOTO)

V.N.

Vesti

MILANA JE PROTIVGRADNI STRELAC! U srce oblaka ispaljuje rakete, svoje selo od propasti čuva (FOTO)

Podeli vest

Milana Vekić, tridesetčetvorogodišnja meštanka Banatskog Velikog Sela kod Kikinde, odlučila je da brani svoje selo od grada i prihvati težak i odgovoran posao protivgradnog strelca među kojima retko ima žena

Motiv da razbija teške gradonosne oblake Milana vidi u problemu globalnog zagrevanja i velikom uticaju čoveka na klimatske promene. Veliki deo stanovništva živi od poljoprivrede, a da nema protivgradnih strelaca, usevi bi stradali i potpuno bili potučeni ledom. Zbog toga je Milani važno da odbrani svoje selo.

Foto: V.N.

 

- U samoj obuci dosta toga smo saznali i naučili. Drago mi je što sam proširila svest i znanje o tome i što imam udela u odbrani ljudskih resursa od prirode. U konstantoj vezi smo sa radarskim centrom, koji nam daje instrukcije. Imamo obavezna javljanja i slušanje prognoze. Na oblačne strukture koje prete da nas ugroze delujemo protivgradnim raketama, koje su punjene srebro jodidom - objašnjava Milana. 

Protivgradni strelci imaju veliku obavezu, dežuraju 24 sata dnevno i u svako doba dana i noći tokom sezone protivgradne zaštite, koja traje od 15. aprila do 15. oktobra, u konstantnoj vezi su sa radarskim centrima od kojih dobijaju dozvolu i koordinate za ispaljivanje raketa tokom nevremena. 

Foto: V.N.

 

Na teritoriji Grada Kikinde deluju dva radarska centra, Samoš i Bajša, 14 radarskih stanica, a angažovano je ukupno 28 protivgradnih strelaca.

Razbijanje oblaka- 100 evra

 

Za protivgradna stredstva Grad Kikinda i ove godine opredelio je novac, od kojih je dva i po miliona planirano za plaćanje protivgradnim strelcima. Mesečna nadoknada po strelcu iznosu 8 hiljada dinara, dok Republički hidrometeorološki zavod izdvaja po strelcu 4 hiljade mesečno, kaže Dalibor Oličkov, rukovodilac Odseka za poljoprirvedu Gradske uprave.

Foto: V.N.

 

- Smatramo da je veoma važno da strelci budu motivisani, da u periodu elementarnih nepogoda budu angažovani da štite naša polja. Osim za angažovanje strelaca, izdvajamo i sredstva za nabavku novih raketa, održavanje protivgradnih stanica i opremanje strelaca u smislu kupovine baterije za motorole, baterijske lampe i slično. Ono što je novina je da će od sledeće godine protivgradna zaštita biti automatska - kaže Oličkov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set