• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

28.04.2022

12:08

PRE 95 GODINA PRAVILI SMO AVIONE NAPREDNIJE NEGO DANAS! Iz cele Jugoslavije dolazili da rade u Kraljevo, radnici imali ASTRONOMSKE PLATE

printskrin/jutjub/merimeri7

Vesti

PRE 95 GODINA PRAVILI SMO AVIONE NAPREDNIJE NEGO DANAS! Iz cele Jugoslavije dolazili da rade u Kraljevo, radnici imali ASTRONOMSKE PLATE

Podeli vest

Čak i prema ekološkim standardima, Fabrika aviona u Kraljevu bila je tehnološki naprednija od mnogih današnjih fabrika

Aeroplanska radionica Vazduhoplovnog tehničkog zavoda bio je naziv za državnu fabriku aviona u Kraljevini Jugoslaviji koja je osnovana u Kraljevu 1927. godine.

Proizvodila je, po licenci, avione tipa Brege 19 i Dornije Do 17. U toku svog postojanja, osim naziva Aeroplanska radionica Vazduhoplovnog tehničkog zavoda, fabrika je još i nazivana Fabrika aviona Kraljevo i Državna Fabrika aviona u Kraljevu.

- Kada je počela proizvodnja, a to je bilo 1927. godine, objavljen je konkurs i iz cele države su došli radnici da rade u toj fabrici. A došli su zato što su plate bile neverovatne: običan radnik je mogao da lako zaradi 3.000 ondašnjih dinara mesečno, a za taj novac je mogao da kupi stado od 100 jaganjaca. Današnji ekvivalent tome je između pet i sedam hiljada evra, navodi novinar Miroslav Filipović u svojoj knjizi "Kraljevski avioni: Fabrika aviona u Kraljevu 1927 - 1942“, objavljenoj 1995. godine.

Foto: printskrin/jutjub/merimeri7

Fabrika počela sa radom 1927. godine

Po njegovim rečima, inženjeri su tada zarađivali i mnogo više novca, pravo bogatstvo, satnica se kretala od 10 do 20 dinara, dok je kod tadašnjih majstora u Kraljevu ona iznosila svega dinar ili dva.

- Čak i prema ekološkim standardima, Fabrika aviona u Kraljevu bila je tehnološki naprednija od mnogih današnjih fabrika. Radnici su tada u upotrebi imali električna kolica, kojima se kroz fabriku vozio materijal, toplu vodu i toalete. Kod farbanja i upotrebe boja postojali su strogi standardi, skraćeno radno vreme za te ljude, upotrebu mleka i obaveznu kontrolu od strane fabričkog doktora, piše Filipović i dodaje da je za radnike postojao čak i restoran gde su se na meniju svakoga dana nalazili beli hleb, meso i kolači.

Fabrika aviona u Kraljevu do 1941. godine, kako je zabeležio autor knjige, proizvela je 425 primeraka aviona tipa Brege 19 i 36 primeraka aviona tipa Dornije Do 17. Jugoslovenska vojska pri povlačenju iz Kraljeva, aprila 1941. godine, minirala je vitalne delove fabrike, tako da nemački okupator nije mogao da je osposobi za proizvodnju aviona.

Povremeno su u ovoj fabrici tokom rata vršene samo popravke aviona Brege i Dornije. Ono malo preostalih mašina je demontirano i preneto u Nemačku 1942. godine. Nakon oslobođenja, fabrika nije nastavila sa radom, a ono što je preostalo od nje priključeno je Fabrici vagona Kraljevo.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleksandar

pre 1 godinu

Dornije fabrika. Do 17 je bio odličan avion, a francuski Brege XIX groblje. Na njemu su leteli najgori piloti, kao Franjo Kluz i Rudi Čajavec. Odmah posle rata komunjare su fabriku iselile iz Srbije u Mostar, da bi mostarske ustaše imale fabriku aviona ( to su oni što su stalno napadali pitomce pilote i na kraju srušili stari most pa optužili Srbe ).

vlajko

pre 1 godinu

Дај богати, што се овај аналитичар не идентификује?, како се зове колонија преко пута тадашње болнице?, кад је саграђена католичка црква?, ко су били инжињери у фабрици авиона и шта су радили? ко су били радници и шта су радили. Кад си тако аналитичан напиши шта су новообразовани инжињери радили у седамдесетим и осамдесетим годинама у краљевачким фабрикама?. Упореди број и структуру запослених у српској фабрици и аналогној фабрици у било којој земљи света. Ко то каже, ко то лаже - себе или оне око себе? Влајко

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set