• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.04.2022

08:42

DANAS JE SVETLI PETAK! Žene ovo nikako ne bi trebalo da rade!

Vesti

DANAS JE SVETLI PETAK! Žene ovo nikako ne bi trebalo da rade!

Podeli vest

Vernici SPC obeležavaju danas Istočni petak odnosno peti dan po Vaskrsu. Ovaj dan se zove i Svеtli petak

Na današnji petak se ne posti jer mu je prethodio najduži post u godini.

Današnji petak ima mnoga imena. Svetli je zato što je u Svetloj nedelji. Prvi petak nakon Vaskrsa se u narodu još zove Beli ili Blagi petak. Za ovaj petak u Srbiji i Bosni je rašireniji naziv Istočni petak dok je u nekim krajevima poznat i kao Sebični i Blaženi. U nekim krajevima Srbije "blažiti" znači jesti "blagotu" odnosno mleko, sir, kajmak... Tako da ovaj poslednji naziv upućuje na još jednu posebnost ovog dana jer je reč o jednom od retkih petaka u godini kada se ne posti.

Svetli petak se još zove i Izvor izlečenja jer na ovaj dan vernici odlaze na obližnji izvor i umivaju se radi izlečenja od mnogih bolesti.

Ovaj petak je dan u Svetloj nedelji posvećen proslavljanju Presvete Bogorodice koja se na danas u bogosluženju naziva Živonosni istočnik.

Foto: Rina

Običaj je da se na ovaj dan ide na izvor i umije

Narodna verovanja i običaji

Zato je reč o danu posebno posvećenom ženama i majkama koje danas ne bi trebalo ništa da rade.

U nekim krajevima Srbije žene na Svetli petak treba da porane i u ranu zoru odu na najbliži izvor ili vodicu, gde se umivaju, piju vodu, beru cveće, vesele i vraćaju se kući tek uveče. Tako su bake nekada savetovale svoje unuke da porane jer se verovalo da će im tako cela godina proći u sreći i veselju.

Današnji praznik, kao slavu, proslavljale su ponegde mehandžije, a reč je i o seoskom prazniku u nekim krajevima gde se zbog toga kolje jagnje.

Na ovaj dan se u selima oko Niša i Pirota ponovo farbaju jaja kao i za Uskrs samo što su namenjena mrtvima i biće odneta na groblja u ponedeljak.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set