• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/M.P.

03.05.2022

11:35

SKORO IH JE PEDESETORO, A DIŠU KAO JEDAN! Porodica iz sela Bogoševo priča o svojoj tradiciji dugoj 21 godinu!

Privatna arhiva

Vesti

SKORO IH JE PEDESETORO, A DIŠU KAO JEDAN! Porodica iz sela Bogoševo priča o svojoj tradiciji dugoj 21 godinu!

Podeli vest

Dok su neki radili za prvomajske praznike, drugi su putovali širom sveta i Srbije, a neki su ove dane iskoristili da malo više vremena provedu sa najbližima. Bogoševom su odjekivali veseli usklici, a jedna srpska porodica je pokazala šta znači sloga i ljubav čak i onda kada ih je više od 40

Posetili smo Bogoševo, selo nadomak Vladičinog Hana, dom Aleksandra Stamenkovića, poznatijeg kao Sandeta i njegove supruge Jovanke. Stamenkovići su imali šestoro dece Milivoja, Savu, Zlatka, Bozila, Maru i Ružicu. Odmah nam je bilo jasno da je reč o jednoj skladnoj i vrlo bliskoj porodici, koja koristi svaki trenutak za okupljanje.

Branka, supruga najstarijeg sina Milivoja, oduševljena je međusobnim slaganjem braće i sestara.

- Mi smo u braku 59 godina i nikada nisam čula da su međusobno razmenili jednu ružnu reč, a kamoli posvađali oko nečega. Kada je Sande, svekar, preminuo, svi su očekivali da će se braća i sestre posvađati oko imanja, kako to obično biva kod nas. Međutim, oni su ostavinsku raspravu završili za 15 minuta bez rasprave i svađe. To je ostavilo veliki utisak kod mene i bila sam glavni inicijator da se svi okupe bar jedan dan u godini i druže - rekla je ona za naš portal.

Foto: Privatna arhiva

Kako je Branka objasnila, ne viđaju se tako često jer žive u različitim gradovima. Neko živi u Nišu, Beogradu, Vranjskoj Banji, Vranju, dok su neki u inostranstvu ili su ostali tu, na selu, i retke su prilike kada mogu istovremeno da se okupe svi.

- Odlučili smo da dan našeg porodičnog okupljanja bude baš Prvi maj jer je tada većina nas slobodna, te se možemo okupiti u što većem broju, a i proleće je, gde ćeš lepše - kaže za Informer.rs Marko, jedan od glavnih motora porodice.

Prvo okupljanje

Ova složna i brojna porodica prvi put se okupila, sada već davne, 2001. godine. Na tom okupljanju bilo ih je 31.

Foto: Privatna arhiva

Prvo porodično okupljanje u Bogoševu 2001. godine

Za 22 godine, koliko okupljanja traju, dogodilo se da tri puta budu preskočena, 2013. godine kada je jedan član porodice bio teško bolestan, a potom 2020. i 2021. godine zbog korone, kako ne bi dovodili u pitanje zdravlje najstarijih članova, ali i ostalih.

- Nakon dve godine pauze, evo nas opet na okupu, na starom ognjištu u Bogoševu - kaže ovogodišnji domaćin, ujedno i najstariji član u porodici, Miško (84).

Objasnili su nam da se svake godine menja domaćin.

- Idemo redom, počeli smo od najstarijeg ujaka, ali smo svi maksimalno uključeni u sav posao. Jedni prave pite, drugi kolače, neko je zadužen za piće, drugi za ručak i tako... podelimo se. Ono što je najvažnije jeste da smo svi na okupu i da se družimo, poštujemo i volimo -  dodao je Marko.

Foto: Privatna arhiva

Najranija okupljanja

Prisetili su se i onih koji su ih napustili u međuvremenu.

Od 2001. godine, kada su se prvi put okupili, pa sve do danas napustila su ih tri člana porodice, ali kako kažu "dokle god se rađaju nove generacije i održava se tradicija, oni su srećni".

- Prema zadnjem popisu ima nas 47, a ove godine čekamo još jednu bebu u porodici. Ako Bog da, neko od braće da se oženi, pa da sledeće godine prebacimo 50 - kaže nam kroz smeh Slađan, koji je, kako ostali u porodici kažu, uvek zadužen za smeh i dobru atmosferu.

Foto: Privatna arhiva

Ovogodišnje okupljanje

Kako su već pomenuli, veoma je teško da budu slobodni svi u istom danu, pa je tako ove godine nedostajalo njih sedmoro.

Stara porodična kuća u Bogoševu je glavna stanica za njihova okupljanja. Dešaca se da nekada promene lokaciju, u zavisnosti od situacije, dodđu do Vranja ili Vranjske Banje, ali svi uvek radije biraju selo. Priroda, čist vazduh, livade, zelenilo, sloboda za decu, kako ističu. 

Najstariji član ove porodice je čika Milivoje koji ima 84 godine, dok je najmlađu njegov unuk Ognjen, kojem je tek 13 meseci.

Foto: Privatna arhiva

Bogoševo

Za njih Prvi maj nije praznik rada, objasnili su za Informer.rs, već praznik porodice. Od njega su napravili jednu lepu tradiciju koja traje već 21 godinu, a koju nastavljaju da nasleđuju mlađi naraštaji i koja će, veruju, još dugo da traje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

Jedno pitanje. Da li im je neko ginuo u ratovima za nama?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set