• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Radišić

03.05.2022

14:31

KRATAK IL DUGAČAK, PUT DO ŽENSKOG SRCA DANAS JE BODLJIKAV! Sajam hortikulture pokazao, kaktusi su apsolutni hit (FOTO)

N.R.

Vesti

KRATAK IL DUGAČAK, PUT DO ŽENSKOG SRCA DANAS JE BODLJIKAV! Sajam hortikulture pokazao, kaktusi su apsolutni hit (FOTO)

Podeli vest

Momci u Srbiji imaju uveli su novi, originalni trend, koji je uzeo poslednjih par godina pravi zamah. Umesto cveća, devojkama poklanjaju kaktuse! Bilo da je čupav, bodljikav ili gladak, dugačak ili kratak,šiljat ili lisnat, mali ili veliki, gospodin kaktus je u svakom slučaju „IN“.

Da je to istina, pokazalo se na Sajmu hortikulture u Kragujevcu, gde su tezge sa kaktusima bile
opsednute posetiocima, uglavnom mladima, mada se tu našao i poneki vremešni par ljubitelja ovh biljaka.

- Ja sam iz Čumića i gajim sada uglavnom kaktuse. Imam preko 1.000 vrsta, ali i to je malo koliko je interesovanje veliko... Omladina ih jednostavno obožava, a zašto, to još uvek nisam uspeo da shvatim.

Foto: N.R.

 

Najviše se prodaju ovi maleni, jer nisu skupi, a toliko su raznoliki i interesantni da su mnogo zanimljiviji od klasičnog cveća. Najviše se kupuju stapelije, astrokaktusi, a malo raskošnija varijanta su „zmijice“ odnosno ripsalisi. Neku simboliku imaju i čuvarkuće, koje se mnogo traže, pa ih sadimo i u posebne saksije u obliku žabe ili kornjače, kaže Goran Radovanović uzgajivač kaktusa iz sela Čumić.

Dok objašnjava koji je koji, oko njegove bodljikave livade kruže znatiželjnici i bez prestanka zapitkuju... „Koliko raste“, „Kada će da cveta“, i još mnogo toga.

- Tražim kaktus za devojku, kao mali znak pažnje... Njena drugarica stalno dobija od momka, pa se bojim da ne bude malo ljubomorna. Zato reših i ja, ali se ne razumem, a teško mi je da odaberem jer ih je mnogo i svi su lepi.

Foto: N.R.

 

Čini mi se da devojke vole kaktuse jer se lako održavaju, ne moraju često da se zalivaju, samo im treba sunce i da se zimi ne smrznu. Jedan moj drugar je kupio svojoj lepšoj polovini kaktus koji se u narodu zove „taštin jezik“, jer je takvog oblika i prepun bodlji, ali ja neću, jer se još nisam oženio, kaže Mihajlo inače student i jedan od mnogih posetilaca.

I ako su kaktusi zauzeli VIP pozicije, ni ostale biljke, kao i sve ono što ih prati, nisu bile, zapostavljene. Od kraljice terasa, muškatle, pa do „Lepog Jove“, bilo je cveža u svim bojama i formama.

Saksijsko od 200 do 500 dinara, stubaste ruže od 1.000 pa naviše... Među četinarima su popularni oni koji su orezani u različite oblike, a egzotika je ostala rezervisana za magnolije i za novitet – sibirski limun, koji za razliku od običnog ne mora da se zimi unosi u kuću jer izdržava hladnoću i do minus 30 stepeni...

Foto: N.R.

 

A kada kupite biljku, red je i da se ona zasadi u neku lepu saksiju, pa ih je bilo na stotine u ponudi... Od klasičnih do onih u obliku čizme pečurke, a i simpatičnih drvenih u obliku kolevke ili visećih ženskih i brkatih muških...

Tu su i čuveni ukrasi za dvorište, koji očigledno ne izlaze iz mode jer umesto već izvikanih patuljaka i labudova, ponuda nadmašuje svaka očekivanja... Tu su zeke, ali i Gargamel sa sve Štrumfovima. Videlo se da uglavnom žene biraju i komanduju a muškarci nose, ali u svakom slučaju – Srbi vole cveće.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set