• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

07.05.2022

15:45

MEDICINSKE SESTRE SVOJ PRAZNIK DOČEKUJU RADNO: Na današnji dan Nišlijama pružile priliku da provere zdravlje izvan zdravstvenih ustanova (FOTO)

D.K.

Vesti

MEDICINSKE SESTRE SVOJ PRAZNIK DOČEKUJU RADNO: Na današnji dan Nišlijama pružile priliku da provere zdravlje izvan zdravstvenih ustanova (FOTO)

Podeli vest

Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara koji se obeležava 12. Maja, Univerzitetski klinički centar u Nišu pripremio je niz aktivnosti čiji je cilj da Nišlije dobiju pravovremenu i najbolju zdravstvenu pomoć i negu

Danas je u parku Sveti Sava Nišlijama ponuđena mogućnost brojnih pregleda, prvenstveno za bolesti kod kojih je ključna preventiva.

- Od 5. do 12. maja imaćemo brojne akcije  u cilju  razvijanja svesti o o ulozi  medicinskih sestara u sistemu zdravstvene zaštite.  O našoj profesiji se obično govori samo na naš praznik, a trebalo bi da to bude drugačije jer naša profesija podrazumeva da smo 24 sati dnevno i 365 dana godišnje na raspolaganju pacijenata.

Foto: D.K.

 

U tom cilju smo organizovali niz aktivnosti da bismo građane upoznali sa našim radom.  I danas i sve do 12. maja bez zakazivanja i besplatno građani mogu da obave preventivne preglede dojke, kože radi ranog otkrivanja melanoma, izmeriti pritisak i šećer. Najmlađe Nišlije od nas mogu dobiti korisne savete i obuku o prvoj pomoći – objasnila je Sonjica Radić, glavna medicinska sestra UKC Niš.

Istakla je da je ovo prilika da roditelji potraže savet kako da reaguju ukoliko kod dece primete znakove određenih oboljenja.

Foto: D.K.

 

- Česte su degenarativne promene kod predškolske i školske dece kao što su ravni tabani i krivna kičma pa danas roditelje savetujemo kako da postupe u takvim situacijama i prate razvoj deteta . – kazala je Radić.

A niške medicinske sestre danas su imale priliku i da pokažu svoje sposobnosti reagovanja u urgentnim situacijama.

Foto: D.K.

 

- Jednom mladiću u obližnjem kafiću je pozlilo, njegov drug nas je alarmirao pa smo odmah reagovali, proverili mu puls i pobrinuli se za njegovo zdravlje.

To je jedan od dokaza da smo osposobljene da reagujemo i  u iznenadnim situacijama i van zdravstvene ustanove – kazala je medicinska sestra Mirela Stefanović.

Međunarodni dan medicinskih sestara svake godine se obeležava 12. maja u spomen na englesku bolničarku Florens Najtingel koja je uvela principe medicinske nege koje i danas predstavljaju okosnicu zdravstvenog sistema.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejan

pre 1 godinu

Sve pohvale za ovaj gest Tako je medicinske sestre treba spominjati svaki dan a ne samo 12 maja. Odlicna organizacija. Prvi put vidjeno u ovom gradu a i sire

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set