• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rina

10.05.2022

12:23

DRAGAN OD HOBIJA NAPRAVIO UNOSAN BIZNIS! Zarađuje velike pare od ovog posla (FOTO)

RINA

Vesti

DRAGAN OD HOBIJA NAPRAVIO UNOSAN BIZNIS! Zarađuje velike pare od ovog posla (FOTO)

Podeli vest

Dragan Lukić je paunove počeo da gaji iz ljubavi, zatim je to preraslo u biznis i danas je on najveći uzgajivač paunova u Srbiji

U selu Salaš Noćajski nadomak Sremske Mitrovice žive ptice koje su za neke simbol lošeg vremena, ali ipak za nake druge donose sreću i blagostanje. Paunovi plene svojim izgledom, a zapravo se pomoću svog bogatog perja kriju od predatora. Raskošni rep sa jakim bojama i perima dužim od dva metra nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Dragan Lukić najpre je ove carske ptice počeo da gaji iz ljubavi, zatim je to preraslo u biznis i danas je on najveći uzgajivač paunova u Srbiji.

Foto: RINA

Ljubav prema paunovima prerasla u uspešan biznis

- Na proleće kreće proces parenja, tada mu rep raste i do dva metra kada pokazuje svoju raskoš i tako doziva svog partnera. Što je kitnjastiji, to je privlačniji. Ne kaže se uzalud – širi se kao paun. Pre deset godina kada su ovde bile velike zime ja sam mislio da su mi svi uginuli, ali se ispostavilo da su preživeli temperaturu od čak minus 28 stepeni, dosta su otporni iako potiču iz toplijih krajeva Azije i Afrike, naročito beli fazani samim tim imaju i bolju cenu. Ja sam uspeo da genetikom i uparivanjem da ih stvorim još otpornije - rekao je za RINU, uzgajivač Dragan.

Za ove rajske ptice iz porodice fazana granice ne postoje, sve veća potražnja je u zemljama Balkana i svoje mesto pronalaze kao dekoracija u manastirskim portama kao i porodičnim domovima.

Foto: RINA

Potražnja ne jenjava

- To je sve spontano krenulo kada sam pre 12 godina nabavio par indijskih plavih paunova, nakon prvog izleganja ptica, zarada od prodaje meni se osladila i krenuo sam malo izbiljnije time da se bavim, i sada trenutno imam preko 20 primeraka raznih vrsta. Bazirao sam se na bele, šarene crnokrile i blave i prodaja ide dobro. U moje dvorište dolaze ljudi sa svih strana, od Makedonije do Mađarske i od Bugarske do BiH. Cena za piliće je od 30 evra do odraslih primeraka koji koštaju od 250 evra u zavisnosti od starosti, boje i zrelosti - rekao je Lukić.

Zbog svog gracioznog izgleda, paunovi se pored rajskih ptica ubrajaju u najlepše životinje na svetu, ispuštaju veoma duge i piskave zvuke a sa prvim sumrakom padaju u san. Dostižu visinu i do 130 centimera.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 1 godinu

Cuj velike pare. Uzmite svi da gajite paunove pa se obogatite.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set