• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

20.05.2022

10:42

OSETITE MAGIJU NAJFOTOGENIČNIJEG MESTA U SRBIJI! Evo gde se nalazi ovaj "RAJ NA ZEMLJI"!

Vesti

OSETITE MAGIJU NAJFOTOGENIČNIJEG MESTA U SRBIJI! Evo gde se nalazi ovaj "RAJ NA ZEMLJI"!

Podeli vest

U Srbiji postoje mesta iz mašte koja polako, ali sigurno postaju deo obaveznih turističkih uporišta, a na samo 98 kilometara od Beograda se nalazi upravo jedno takvo mesto. Zagajička brda, skriveni, nestvarni predeo u kome se osećete kao da ste zakročili u Hobiton

Turisti obožavaju fotogenična, zelena brdašca koja čuvaju dugu istoriju, ona su najpopularnija atrakcija na severu naše zemlje. Zagajička brda su jedinstveni predeo koji izgleda kao da ste otvorili neku bajkovitu slikovnicu.

 

 

Zagajička brda predstavljaju predeo na severoistočnom obodu Deliblatske peščare i prostiru se na nešto više od 250 hektara, a osim toga, predstavljaju drugu zonu zaštite u okviru specijalnog rezervata prirode "Deliblatska peščara".

Brda predstavljaju najviši deo Deliblatske peščare, a po mnogima i najlepši. Pogled sa njih pruža se desetinama kilometara, a vide se okolna mesta, kao i Vršačke planine, južni Karpati, ali i voda Dunava u daljini. Ulaskom u zonu Zagajičkih brda, gde su peščane dine više od 200 metara, dobija se osećaj kao da ste u nekoj planinskoj oblasti, a ne u ravničarskoj peščari.

Zagajička brda skrivena su između velikog prostranstva Deliblatske peščare i njenog ruba kraj sela Zagajica, a upravo to je i najatrkativniji deo Banatske peščare. Do njega je moguće da se dođe samo pešaka i uz dobro poznavanje puteva.

 

 

Ovaj prirodni fenomen se nalazi nedaleko od glavnog grada, a pristup je moguć iz tri pravca.

Ono što je zanimljivo je to da na obroncima Zagajičkih brda i danas može da se vidi trska, budući da su deo Panonske nizije, a Zagajička brda su, takođe i stanište najveće kolonije slepog kučeta u Evropi, međutim tu žive i druge zaštićene vrste.

Na najvišoj tački imaju obeležje u vidu zidanog obeliska koji štiti tačku geodetskog premera još iz vremena Austrougarske.

Foto: Tanjug

Deliblatska peščara

Iako mnogi tvrde da je obelisk podignut za vreme Marije Terezije, s obzirom na čeličnu armaturu u betonskom postamentu, najsigurnije bi bilo reći da datira početkom dvadesetog veka, verovatno neposredno pred izbijanje Prvog svetskog rata. Uz obelisk je mnogo kasnije podignut i visoki meteorološki stub za merenje brzine vetra.

Sasvim je sigurno da su Zagajička brda kao stvorena za porodičnu avanturu. Osetite duh Deliblatske peščare i istorijski značaj Panonske nizije. Uvedite svoje mališane u svet mašte i otkrite im da postoji i srpski Hobiton.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set