• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

22.05.2022

18:20

KIKINDA OBELEŽILA GRADSKU SLAVU! Letnji Sveti Nikola započet je liturgijom, potom litijom... Ovako je sve izgledalo!

V.N.

Vesti

KIKINDA OBELEŽILA GRADSKU SLAVU! Letnji Sveti Nikola započet je liturgijom, potom litijom... Ovako je sve izgledalo!

Podeli vest

Liturgijom u hramu Svetog Nikole i svečanom litijom centralnim gradskim ulicama, Kikinđani su obeležili slavu grada, letnjeg Svetog Nikolu

U svečanoj atmosferi, na stotine građana predvođeni sveštenim ocima i pripadnicima Policijske uprave Kikinda, koji su ove godini nosili veliku ikonu Svetog Nikole, litija je krenula od hrama koji nosi ime ovog sveca, zatim je prošla pored Gradske kuće i nastavila centralnim kradskim ulicama.

Foto: V.N.

Dok je nepregledna povorka završila litiju do hrama, šestorica pripadnika kikindske policije ikonu velikih dimenzija proneli su do samog ulaza u Gradsku kuću. Stoički su izdržali svetovni zadatak koji im je ove godine dodeljen. Prethodoe su tu misiju imali pripadnici vojske. Ikonu je pre tri godine uradila ikonopisac i slikarka Sandra Stanković iz Kikinde.

Svečanoj litiji prethodilo je osvećenje žita ispred hrama Svetog Nikole, a nakon što je ikona proneta gradskim ulicama, usledilo je rezanje kolača u crkvi.

Foto: V.N.

Slava se u Kikindi obeležava šestu godinu za redom, a kao i svake do sada, i ove je upriličeno proglašenje pobedničkog slavskog kolača, za čiju se utrku javi veliki broj takmičarki.

U svečanoj Sali Gradske kuće, u prisustvu sveštenih lica i gradonačelnika Nikole Lukača, obavljeno je rezanje slavskog kolača.

- Danas bi trebalo svako da se pomoli za prosperitet, zdravlje i boljitak našeg grada, za svakog građanina Kikinde. U narednom periodu trebaće nam mnogo pomoći našeg zaštitnika i mudrosti da na ogromna iskušenja kojima smo svakodnevno izloženi pronađemo najbolja rešenja - rekao je Lukač.

Foto: V.N.

Rečima mudosti i promišljanja, okupljinima u svečanoj Sali Gradske kuće, nakon rezanja slavskog kolača - obratio se sveštenik Slobodan Divljakov.

- Sveti otac Nikola je primer istinskog i pravog Hristovog vojnika, onaj koji sebe žrtvuje za druge, ima ljubavi za svakoga. Ugledajući se na njega i mi u stvari ovaj svet činimo boljim. Zahvaljujući Svetom Nikoli generacije ljudi izgrađuju se na ovom nepokolebljivom sistemu vrednosti koji se zove ljubav. Ljubav nije od ovoga sveta, ona je nelogična. S druge strane, daje ogromnu radost i sreću. Zato vam želim da ljubavlju budete stalno nadahnuti - rekao je protonamesnik u crkvi Uspenja Bogorodice u Ruskom Selu, Slobodan Divljakov.

Foto: V.N.

Kuma slave grada ove godine bila je pokrajinska poslanica Stanislava Hrnjak.

Prvi put, pa joj se posrećilo: Snežana je prvi put u životu napravila slavski kolač i pobedila

Najbolji slavski kolač za slavu grada letnjeg Svetog Nikolu, imala je ove godine Snežana Narančić Danilov iz Udruženja žena Grada Kikinde. Prema oceni tročlanog žirija, ukusom, izgledom, mirisom i celokupnim utiskom, njen favorit izdvojio se od svih 15 pristiglih okruglih zlatno-žutih kolača.

Foto: V.N.

Ovogodišnja vlasnica najboljeg slavskog kolača prvi put je učestvovala na takmičenju za izbor
neozabilaznog dela slavske trpeze. Iznenađenje je još veće, jer ga je Snežana Narančić Danilov prvi put i sama napravila sopstvenim rukama.

- Mogu da kažem da sam zaista iznenađena, jer baš slavski kolač nikada nisam do sada napravila u životu. Normalno, mesila sam razna testa i slana i slatka, ali kolač nisam nikadas. Pomislila sam da će žene koje redovno učestvuju na takmičenju, biti bolje. Pobeda mi dalje elan, volju i krila da nastavim da pravim još bolji slavski kolač - kaže Snežana, privatna preduzetnica za izradu suvenira.

Foto: V.N.

Radmila Radulović iz Udruženja žena Novi Kozarci osvojila je drugu nagradu za kolač čiji su izgled i ukus takođe izvrsni, dok je Kosana Tatomir iz Udruženja žena Iđoš osvojila žiri izvrsnim ukusom svog okruglog favorita.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set