• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

23.05.2022

07:00

PRVOG DANA SAJMA POLJOPRIVREDE TRAŽNJA ZA MEHANIZACIJOM NIKAD VEĆA! Najskuplji kombajn prodat za 540.000 evra!

Tanjug

Vesti

PRVOG DANA SAJMA POLJOPRIVREDE TRAŽNJA ZA MEHANIZACIJOM NIKAD VEĆA! Najskuplji kombajn prodat za 540.000 evra!

Podeli vest

U potražnji i jeftini traktori od 15.000 evra, ali i oni od 75.000 evra. Na nove narudžbine čeka se od 90 do 180 dana

Na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu vlada ogromna potražnja za traktorima i kombajnima, a da je tako govori i podatak da je već prodata najskuplja mašina! Kombajn "ITN grupe", vredan 540.000 evra, prodat je već prvog dana manifestacije, a otišao je kupcu iz Srbije.

Reč je o silažnom kombajnu "krone big iks" model 680, a karakterišu ga motor od 680 konjskih snaga i težina od 17 tona. Pored najskupljih mašina, traže se i jeftini traktori od 15.000 evra, ali i oni za dublji džep, koji idu do 75.000 evra. Za nove narudžbine za traktore i kombajne čeka se od 90 do 180 dana, kažu poznavaoci.

Na Novosadskom sajmu održava se 89. Međunarodni poljoprivredni sajam, na kojem se do 27. maja predstavlja 1.100 izlagača iz Srbije i 21 zemlje sveta, i to u punom obimu, posle dve godine zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Biće još skuplje

Poseban segment smotre agrara predstavljaju Izložba poljoprivredne mehanizacije i opreme za prehrambenu industriju, izložba hrane i pića, promovišu se i osiguravajuća društva, banke, institucije. Ipak, čini se da najviše pažnje ove godine privlači poljoprivredna mehanizacija, koju, pored firmi iz Srbije, izlažu i kompanije iz Italije, Turske, Austrije, Slovenije, Španije, Rumunije, Bugarske i Češke. Tako je već prvog dana u ruke novog vlasnika otišao kombajn vredan oko pola miliona evra. Kombajn za silažu "krone big iks 680" najskuplji je eksponat na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, vredan je 450.000 evra, odnosno 540.000 evra sa PDV-om, a prodat je već uvodnog dana manifestacije. U firmi "ITN grupa", koja ga je izložila na sajamskoj priredbi, ističu da je kupac iz Srbije. Taj silažni kombajn je težak 17 tona, a radni zahvat mu je 7,5 metara.

- Ovaj kombajn prodat je po ceni od 450.000 evra, plus PDV. U današnje vreme se, međutim, na nedeljnom nivou menjaju cene. Sigurno će nova cena biti i viša nego što je ova - kaže Lazar Čemerlić iz "ITN grupe".

Kako ističu uvoznici poljoprivredne mehanizacije, tražnja za traktorima, kombajnima, priključnim mašinama i sistemima za navodnjavanje nadmašuje sve prethodne godine.

Đorđe Mišković, izvršni direktor sektora poljoprivredne mehanizacije u kompaniji KITE, kaže za Informer da je ove godine mnogo zainteresovanih kupaca za poljoprivrednu mehanizaciju.

Čime raspolažu gazdinstva

* 450.000 traktora
* 25.000 kombajna
* više od 30 godina je prosečna starost mašina

Šta se traži od mehanizacije

* kombajni
* traktori
* sistemi za navodnjavanje
* prskalice za traktor

- Vidimo da se energetska kriza kroz cene mašina preliva i na naše tržište. No, uprkos tome poljoprivrednici koji su imali dobre cene svojih proizvoda i poseduju takođe neku ušteđevinu, plus potencijal kredita kod banaka i lizing kuća, javljaju se ove godine sa izuzetno visokim zahtevima i po broju mašina i po rokovima isporuke. Tražnja je veća nego ikad pre. Veliko je interesovanje za traktore, ali i za priključne mašine i sisteme za navodnjavanje. Traže se i niskobudžetne mašine snage 45 konja, koje koštaju 15.000 evra, ali i one snage 110 konja, koje koštaju 75.000 evra. Rok isporuke za nove narudžbine je od 90 do 180 dana - navodi Mišković.

Foto: Tanjug

Lakše do mašina

Stručnjak za poljoprivredu Branislav Gulan ističe da je dobro da se mehanizacija obnavlja, jer je ona u našoj zemlji poprilično stara.

- Mi imamo priličan broj mašina, ali su one dosta stare. Ukupno u Srbiji imamo 450.000 traktora i 25.000 kombajna, ali im je prosečna starost veća od 30 godina, pa je dobro da se mehanizacija obnavlja. Do rasta prodaje dolazi jer se veliki broj ljudi vratio na selo i posvetio poljoprivredi. Takođe, i država daje subvencije, pa se lakše dolazi do mašina - navodi Gulan.

Za ceo region

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković kaže da se izlagači na ovom sajmu ne obraćaju samo srpskom tržištu, već praktično celom regionu.

Nedimović: Mere daju rezultate

Kako za Informer ističe ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, jedan od razloga za veliku tražnju jesu i dobre mere države.

- Izuzetno dobra tražnja za kupovinom traktora, mehanizacije i drugih priključnih mašina uz 50 odsto povraćaja novca uz subvencije koje dajemo još jedna je potvrda da smo napravili dobre mere. Time poljoprivrednici obnavljaju svoje mašine, pojeftinjuju proizvodnju i postaju konkurentniji na tržištu sa cenama svojih proizvoda. Ove godine je inače obezbeđen rekordan budžet za subvencije u iznosu od skoro 500 miliona evra - navodi Nedimović

- Oseća se potreba, volja i želja za biznisom, kako naših proizvođača, posetilaca i stručne javnosti, tako i onih iz okruženja. To nas čini specifičnim - smatra Cvetković.

Veliša najteži bik

Prva zvezda u stočarskom delu ovogodišnjeg Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu jeste bik Veliša, koji teži 1.700 kilograma, a vlasnik je Radenko Jeremić iz Salaša Crnobarskog kod Šapca.

Foto: Tanjug

- Veliša ima sve, veoma dobre karakteristike, miran je i deca redovno dolaze da se fotografišu s njim i da ga maze. Zato Veliša dolazi na Sajam da se pokaže i da ga narod vidi, a košta mnogo i obaveza i hrane. Dnevno pojede oko deset kilograma koncentrata, a hrani se zajedno sa ostalom junadi na salašu - kaže vlasnik Radenko Jeremić i ističe da se na njihovoj farmi gaji i 400 komada tovne junadi.

Iako su bikovi svake godine prava atrakcija zbog svojih gabarita, nijedan još nije nadmašio čuvenog bika Ferdinanda, vlasnika Milovana Mijatovića iz sela Mionica, koji je na sajmu 2004. godine zvanično imao 2.100 kilograma i sa tom težinom upisan je među Ginisove rekordere.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set