• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.B.

30.05.2022

10:49

NA DANAŠNJI DAN 1999. GODINE JE BOMBARDOVAN VARVARINSKI MOST! Nastradalo 10 civila, među njima i Sanja Milenković koja je imala samo 15 godina!

R.B.

Vesti

NA DANAŠNJI DAN 1999. GODINE JE BOMBARDOVAN VARVARINSKI MOST! Nastradalo 10 civila, među njima i Sanja Milenković koja je imala samo 15 godina!

Podeli vest

Na današnji dan pre 23 godine na Varvarinskom mostu poginulo je 10 nedužnih civila, a povredjeno 30 od kojih je 17 zadobilo teške, a 13 telesne povrede lakše telesne povrede

Danas, povodom 23. godišnjice bombardovanja mosta i masakra nad nedužnim civilima u Varvarinu, Opština Varvarin ovaj najtužniji dan u svojoj istoriji obeležava komemorativnim skupom u slavu poginulih i šalje poruku da ni za jednu ranu i žrtvu nema zaborava.

Centralnom dešavanju povodom 23. godišnjice stradanja civila u zločinu počinjenom od strane NATO alijanse, prethodila je jutros Sveta liturgija i parastos žrtvama u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, a tačno u podne na obali mosta Velike Morave biće održan pomen žrtvama i obeležavanje 23. godišnjice stradanja na Varvarinskom mostu.

Foto: R.B.

Tog 30. maja 1999. godine, na pravoslavni praznik koji je i pijačni dan u 13:25, avioni NATO agresora su u dva navrata bombardovali most u Varvarinu, u čijoj blizini nije bilo vojnih ciljeva i koji nije imao ni veliku transportnu liniju ni vojnu funkciju. Tada je poginulo 10 nedužnih civila, a povređeno 30 od kojih je 17 zadobilo teške telesne povrede, a 13 lakše.

U prvom napadu most je pogođen sa dve rakete, a kao posledica bombardovanja most je odvojen od srednjeg nosača i srušen u reku i tom prilikom poginule su tri osobe, a najmanje pet je bilo povredjeno. Iako je most već bio srušen, avioni NATO agresora su se nekoliko minuta kasnije vratili na mesto zločina i ispalili još dve rakete koje su usmrtile sedam i teško povredile još dvanaest civila koji su došli do mosta kako bi pomogli povređenima u prvom napadu.

Foto: R.B.

Sanja Milenković

Među ubijenim civilima bila je i petnaestogodišnja Sanja Milenković, učenica matematičke Gimnazije u Beogradu koja je prethodne godine bila đak generacije u varvarinskoj osnovnoj školi, a možemo reći i najuspešniji učenik u istoriji Varvarina koja je osvajala brojne nagrade na opštinskim, republičkim i saveznim takmičenjima. Ona se u tom trenutku vraćala kući sa drugaricama kada su joj NATO agresori oduzeli mladost i život. Takodje, u zločinu počinjenom nad nedužnim civilima u Varvarinu poginuo je i sveštenik Milivoje Ćirić (66) koji je u tom trenutku u crkvi udaljenoj oko 120 metara od mosta držao službu i koji je potrčao prema mostu da pomogne povređenima posle prvog napada. Na mostu su tada stradali i Milan Savić (24), radnik iz Varvarina, Vojkan Stanković (31), snimatelj iz Varvarina, Zoran Marinković (33), radnik iz Sela Varvarin, Ratobor Simonović (38), radnik iz Donjeg Katuna, Ružica Simonović (55), domaćica iz Donjeg Katuna, Stojan Ristić (56), poljoprivrednik iz Sela Varvarin, Tola Apostolović (74), poljoprivrednik iz Varvarina i Dragoslav Terzić (68), penzioner iz Sela Varvarin.

Sredstvima Srba iz Švajcarske, preko Fonda dijaspora za maticu, od jula do novembra 1999.godine na mestu gde se nalazio most koji je porušen izgrađen je novi most, a pored mosta spomenik nevinim žrtvama ovog zločina. Očekuje se da u podne na ovom mestu, povodom 23 godine od zločina na Varvarinskom mostu govore predstavnici lokalne samouprva i Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja i da djak generacije u slavu stradalih na Varvarinskom mostu spusti venac cveća u Veliku Moravu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SRPSKO-ITALIJANSKI UDAR NA NATO, PRAVDA ZA OBOLELE OD RAKA! Osiromašeni uranijum povezao advokate dve zemlje! Italijani dobili 300 tužbi, Alijansu plaća 500.000 evra odštete!
Društvo

SRPSKO-ITALIJANSKI UDAR NA NATO, PRAVDA ZA OBOLELE OD RAKA! Osiromašeni uranijum povezao advokate dve zemlje! Italijani dobili 300 tužbi, Alijansu plaća 500.000 evra odštete!

Pred sudovima u Srbiji još nije dokazana uzročno-posledična veza između malignih bolesti i boravka na području koje je NATO 1999. bombardovao osiromašenim uranijumom. Advokat iz Niša Srđan Aleksić sa kolegama iz Italije, koji su tu vezu dokazali u 300 slučajeva, zastupa obolele od kancera u tri tužbe podnete pred Višim sudom u Beogradu. Tužena strana - NATO poziva se na imunitet

29.05.2022

19:43

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set