• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.M

02.06.2022

13:01

LESKOVAČKA MUĆKALICA OSVAJA SVET! U ovoj državi SRPSKI SPECIJALITET je "zaludeo" narod (FOTO)

D.M

Vesti

LESKOVAČKA MUĆKALICA OSVAJA SVET! U ovoj državi SRPSKI SPECIJALITET je "zaludeo" narod (FOTO)

Podeli vest

Najbolji kuvari leskovačkih restorana i strukovnih škola u četvrtak su pokazali na delu svoje kulinarsko umeće u pripremi popularne mućkalice, specijaliteta koji je uz roštilj proslavio Leskovac

Opojni mirisi iz kazana u kojima su se krčkali meso i povrće mamili su prolaznike da se okupe u dvorištu Šop Đokićeve kuće, a na kraju su imali priliku da probaju ovu đakoniju, koja je, tvrde, najbolja kad se gotovi sa što više vrsta mesa.

Promocija ovog pikantnog jela pre šest godina ustanovljena je kao manifestacija Dani leskovačke mućkalice. Najbolji, među 20 ekipa u pravljenju leskovačke mućkalice ove godine u kategoriji junora je Visoka poslovna škola, dok u kategoriji seniora Dom učenika i studenata iz Leskovca.

Prva nagrada u pravljenju šopske salate u kategoriji juniora pripala je Anastasija Stanković i Miljana Stojanović iz Trgovinsko – ugostiteljske škole, a u kategoriji seniora restoranu "Tomina priča“ iz Pečenjevca, odlučio je stručni žiri na manifestaciji.

Na ovoj manifestaciji, kojom se promoviše grad Leskovac i njegova bogata gastronomsko – turistička ponuda učestvovalo je duplo više takmičara nego prošle godine.

Foto: D.M

Dani leskovačke mućkalice

Leskovačka mućkalica na meniju japanskog univerziteta

Inače, predstavnik Akiko Koga iz Japana "My Serbia" obavestio je pre nedelju dana o početku prodaje leskovačke mućkalice u ograničenom vremenskom periodu na tokijskom Aojama Gakuin univerzitetu, što je prvi pokušaj ponude srpske hrane na nekom japanskom Univerzitetu.

Ovo je zajednički projekat ambasade Srbije u Japanu i SBSL grupe studenata (School of Business Student Leaders, Aoyama Gakuin University) iz Tokija.

Kako su saopštili predstavnici te kompanije, u poslednje vreme svetska kuhinja stiče sve više popularnost u Japanu, a srpska hrana nailazi na pažnju.

- U decembru 2021. počela je prodaja gotovog proizvoda mućkalice od strane kompanije Macubara Fuds (grad Fukuoka), čiji je ukus odobren od Ambasade. Nadamo se da će u jubilarnoj godini kada se slavi 140 godina prijateljskih odnosa između naše dve zemlje, u Japanu preko gastronomije povećati interesovanje za Srbiju - navode iz te kompanije.

Podsećaju da su prijateljski odnosi između dve zemlje započeli 1882. godine prvom razmenom pisama između srpskog kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđi.

Na sajtu Univerziteta Aojama Gakunin objavljen je i recept za spremanje ovog jela.

Foto: D.M

Leskovačka mućkalica u pripremi

Maštoviti kuvar "smućkao"

Prema urbanoj legendi, mućkalicu je pre pola veka prvi napravio čuveni majstor roštilja Miodrag Gligorijević, poznatiji kao Dragi Bure.

Prema pričama njegovih još živih savremenika, Dragi Bure je "leskovačku mućkalicu" spremio za Josipa Broza Tita prilikom boravka predsednika ondašnje Jugoslavije u Kairu, a jelo je napravio od ostataka mesa sa roštilja.

Specijalitet je, kažu, tako nastao sasvim slučajno, zahvaljujući mašti Dragog.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set