• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

02.06.2022

14:19

DRAMA, OČI U OČI SA MEDVEDOM! Divlja zver nastavila da hara bajinobaštanskim selima, ŽENA STALA IZMEĐU MEČKE I OVACA (FOTO)

Milan Milošević

Vesti

DRAMA, OČI U OČI SA MEDVEDOM! Divlja zver nastavila da hara bajinobaštanskim selima, ŽENA STALA IZMEĐU MEČKE I OVACA (FOTO)

Podeli vest

U bajinobaštanskim selima medved pre nekoliko dana pravio je pokolj među stokom

Sumnjalo se da je u pitanju medved, već neka druga zver, ali sve dok ga nisu videli i fotografisali Milan Milošević i njegova supruga iz sela Lještansko. 

- Mi smo udaljeno 5 do 6 km od Kostojevića. Supruga i ja smo čuvali ovce nedaleko od puta. Predveče smo ih poterali kući. Ja sam izmakao sto metara ispred nje, a ona je ostala da zatvori kapiju. Samo povika:”Evo ga medved!”. Nisam prvo poverovao, a kada se okrenuh vidim medveda dvadesetak metara od nje. Samo je skrenuo s pute kuda su ovce prošle i ništa – priča Milan o svom prvom viđenju medveda. 

Zatim kaže da je saterao ovce u dvorište, seo je u automobil i uzeo mobilni telefon. 

- Krenuo sam da nađem medveda i da ga uslikam. Video sam ga na 200 m asfaltom ili 100 m prečicom u šumarku iza jedne kuće. Hteo sam da ga slikam po svaku cenu, jer sam hteo da dokažem ljudima da je medved u pitanju. U stvari, bilo je nekih šteta na stoci, ali niko nije znao od čega. Izašao sam iz automobila da ga sačekam da siđe na put. On me nije video, već je na dva do tri metra iskočio ispred mene. Tu sam ga slikao i propratio kroz dvorište. U tom susretu zastao je, pogledao me, ja sam napravio korak nazad da mu dam do znanja da se povlačim, a zatim je otišao svojim putem. Verovatno se poplašio od mene – kaže Milan.

Foto: Milan Milošević

Medved hara bajinobaštanskim selima

Međutim, uveče se dogodilo nešto čemu se Milan nije nadao. 

- U stvari, pretpostavaljao sam da će ponovo doći do ovaca, do štale, ali nisam bio siguran. Da sam bio siguran išao bi da pričuvam, da ga malo preplašim. Međutim, ujutru kada sam došao do štale imao sam šta da vidim. Na štali sam imao dva prozora, koji nisu bili originalni, već zakovani čvrstom daskom. On je sve to svalio, a zatim pokušao da uđe na vrata. Na vrata nije mogao da uđe, pa se verovatno vratio na prozor, nekako uspeo da se provuče. I tu mi je nestala jedna ovca – seća se Milan nedavnog događaja. 

Ujutru je otišao u Bajinu Baštu, u lovačko udruženje, da, kako kaže, “malo popričaju”. 

- Tada me zove žena i kaže da je medved došao ponovo pred kuću i poterao stado. Supruga ih je odbranila, stala je između ovaca i medveda i uspela da natera medveda da se povuče – dodao je Milan.  

Foto: Milan Milošević

Medved došao među ljude

Još kaže da je u okolnim selima bilo još šteta na stoci. 

- U selu Sjerač pričao je jedan čovek da je viđao medveda, ali nije uspeo da ga slika. Pa, dole u polju, na putu Kostojevići – Rogačica, Borislavu Tešiću nestali su koza i dva jareta, bar tako se priča. Najtazeliji slučaj posle mog susreta sa njim je bio u Zarožju. Priča se da je čoveku nestala ovca, a potom je medved viđen da je otišao ka Povlenu. Po izgledu i po svemu drugom rekao bih da nije naš medved sa Tare. Ovi tarski imaju crnu boju, a kod ovoga je boja bila braon. Ili je preplivao Drinu i došao iz Bosne ili je došao sa Povlena – kaže Milan.  

Inače, Milan je lovac više od dve decenije. Zna da je zabranjeno ubiti medveda, o čemu su pričali u lovačkom društvu. 

- Sigurno ga ne bih ubio da sam ga našao tu noć u štali. Da sam ga našao pucao bih iznad njega da ga preplašim. Inače, u lovačkom društvu su mi rekli da će štetu država nadoknaditi, samo trebaju dokazi. Dolazili su kod mene, do polomljenih prozora, tj. daske i kapije, a našli smo dlaku na brvnima od prozora, kuda je uskočio u štali – kaže Milan i dodao je da mu je ovo prvi susret sa medvedom.

Sada se Milan obezbedio, oko štale je stavio čobanicu i instalirao kameru koja mi šalje e-mail u slučaju da nezvani gost opet dođe.

- Kada bi ponovo došao, izašao bih i bacio mu koju petardu ili pucao iznad njega. Čini mi se da je veći problem ako dođe preko dana. Nema ovde puno naroda. Samo se plašim da ostane na našoj teritoriji, a da ne ode na planinu. Lepo je njega videti, ali mi kojimo živimo od te poljoprivrede i nismo radi da on bude tu sa nama. Neka ide u planinu gde nema stoke – dodao je Milan. 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

ma ubijajte to . . kakve bre zasticene vrste .. neka je dovedu u Beograd neka im se seta ulicama pa neka je stite .. sacmaru u oci i gotovo ..

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set