• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

04.06.2022

13:52

DUJO IMA SAN KOJI SANJA CEO ŽIVOT! Otvoriće muzej sa više od 3.000 eksponata, on poseduje RIZNICU PREDMETA IZ PROŠLOSTI (FOTO)

Z.I.

Vesti

DUJO IMA SAN KOJI SANJA CEO ŽIVOT! Otvoriće muzej sa više od 3.000 eksponata, on poseduje RIZNICU PREDMETA IZ PROŠLOSTI (FOTO)

Podeli vest

Meštani pitomog sela Krajišnik, u srcu banatske ravnice, koje su mahom, tokom osme ofanzive, naselili doseljenici iz Krajine, a njihove karaktere brilijatno je opisao u svojim delima Branko Ćopić, kada dođete u ovo selo, odmah upute u kuću Duja Pilipovića

I mada nigde u okolini, a ni na samoj kući, nema nikakve table, niti obaveštenja, već nakon nekoliko trenutaka zastaje dah.

Čovek u porodičnom zdanju ima preko tri hiljade eksponata, raznih predmeta, poljoprivrednih mašina i alatki, oružja, sablji, mačeva, noževa, starijih od jednog veka, koliko već Dujov otac i ujak, a sada i on sakupljaju i uredno slažu tradiciju, obrise kulture i burnih socioloških razmirica, uspona i padova, bogaćenja i siromaštva srpskog naroda.

Foto: Z.I.

U porodičnom zdanju ima preko tri hiljade eksponata

- Radujem se što ste svratili u moj skromni dom, moja želja jeste da on jednog dana bude istinski muzej starina i riznica predmeta iz prošlosti, koji će oslikavati jednu epohu i sve njene karakteristike - domaćinski nas je dočekao Dujo, koji uz suprugi, sina i ćerku, ima četvoro unučadi i živi u nadi da će oni nastaviti porodičnu tradiciju sakupljanja starih predmeta.

Uz nasleđenu pasiju  prikupljanja predmeta i sposobnost da na prvi pogled spozna njihovu vrednost i značaj, najstariji član porodice Pilipović, koja je u Banat došla sa Drvara, bavi se  poljoprivredom, uzgojem stoke, naročito ovaca i voćarstvom, a u svom voćnjaku ima preko hiljadu sadnica kruške, jabuke.i drenjine.

- Drenjina je jako zanimljiva i lekovita, meni je supruga pre 40-tak godina donela sa Drvara, jača je i bolja od svake medicine - uz osmeh kaže Dujo.

Foto: Z.I.

Njegovi eksponati, kojih ima preko tri hiljade, odavno nemaju svoje mesto u prostoriji u dvorištu, koju je nazvao etno kućerak i zbog toga je preko bašte, kako to Krajišnici kažu, u drugoj ulici, kupio kuću, koju želi da preuredi u pravi muzej.

- To je moja velika želja, nadam se da ću je za života ostvariti i tako ispuniti davnašnji san - dodaje, uz napomenu da su mu u nekoliko navrata dolazili stručnjaci iz Muzeja u Zrenjaninu, da nisu skrivali oduševljenje i da je čvrsto  rešio da im ustupi neke vredne eksponate iz svoje jedinstvene zbirke.

- Bilo je slučajeva, ljudi stidljivo nabasaju, pitaju da li ću im dozvoliti da povledaju, uz objašnjenje da su čuli i s namerom došli da vide moj muzej, e to mi je vala milo, uh, srce mi se razneži - iskren je Dujo, uz naglasak da se uvek trudi da fino ugosti putnike namernike, ali i prolaznike koji kada nabasaju u Krajišnik, osim priča o Jovandeki Babiću i ostalim junacima iz romana Branka Ćopića, čuju i za Duju Pilipovića.

Dujo je inače, potomak porodice iz Drvara, njegov deda bio je član garde i jedan od branitelja pećine u kojoj se skrivao Maršal Tito, tokom nemačke ofanzive, tj. desanta na Drvar, a u Drugom svetsk9m ratu, čojstvo i junaštvo, iskazali su i njegov otac ujak. 

Preduslov za bavljenje ovim hobijem, kako ga naziva, je životno iskustvo i strpljenje, volja da se sa ljudima razgovara, jer samo tako se može dosegnuti do njihove duše, a onda i zaviriti na tavane, podrume, šupe i ostave, jer tamo obično, u dubokoj tami istorije, prošlosti, nalaze se predmeti, koji su obeležje epohe, običaja i tradicije naroda i kraja u kojem žive, iz kojeg su došli i gde su se naselili.

Foto: Z.I.

Top iz Prvog svetskog rata

Svojevrsni raritet u bogatoj riznici starog oružja je i top iz Prvog svetskog rata, koji je igrom slučaja, svoje mesto u paučini istorije, pronašao u dvorištu Pilipovićeve kuće.

Rakija od drenjine

Kaže još njegovi preci govorili su, ko nije probao rakiju od drenjine, ne zna šta je istinski užitak, a ko je redovno pije, živeće zasigurno sto, pa i 107 godina, jer upravo toliko su mnogi njegovi živeli, pa se nada da će i on.

Izlečio komšiju

Osim rakije, od čudotvorne drenjine pravi se liker, sok, džem i slatko, a jedan Dujov komšija, silno bolestan, kada je pojeo nekoliko kašikica džema od drenjine, ozdravio je i stao na noge.

Saradnja sa Narodnim muzejom u Zrenjaninu 

- Uskoro ćemo realizovati dogovor, rešio sam da Muzeju u Zrenjaninu, poklonim eksponate koji su im zanimljivi i to će biti početak uspešne saradnje - ističe gospodin Filipović.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rajko

pre 1 godinu

Solc ili Lavrov? To uopste nije pitanje. Solc dolazi da nas uvjenjuje, a Lavrov ima neku poruku od Putina, aigurno je znacajnija od jebene ucjene.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica
Društvo

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

24.04.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set