• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic.rs

16.06.2022

19:22

VAUČERI ZA ODMOR PLANULI SU ZA 11 DANA!

Pixabay/informer

Vesti

VAUČERI ZA ODMOR PLANULI SU ZA 11 DANA!

Podeli vest

Pomama za vaučerima i ove godine

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kažu da još uvek ne raspolažu informacijom da li će biti kao i do sada dodatnih vaučera, dok se iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija nadaju da će se naći rešenje kao i svake godine i to nakon rebalansa budžeta, odnosno posle formiranja nove Vlade.

Ono što je neosporna činjenica je, da i dalje vlada veliko interesovanje za vaučere u vrednosti od 5.000 dinara, ali i to da je na ovaj način turizam u Srbiji znatno zaživeo. Ako izuzmemo popularne destinacije, Zlatibor, Vrnjačku Banju, Sokobanju, turizam je procvetao i u svim ostalim delovima Srbije.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Seničić: Vaučeri su odigrali ključnu ulogu

Svest o putovanju po Srbiji

Kako je Blicu rečeno u resornom ministarstvu, početkom godine podeljeno je 100.000 vaučera, ali u ovom trenutku nismo uspeli da dobijemo odgovor da li će biti dodatnih vaučera.

Što se tiče najtraženijih destinacija, građani su iskazali najveće interesovanje za Sokobanju, Zlatibor, Vrnjačku Banju, Sijarinsku Banju, Gornju Trepču, kažu za Blic u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Iako su vaučeri podeljeni u rekordnom roku, mnogi su se oslonili na period ranijih godina kada su dodeljivani i dodatni vaučeri.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije „YUTA“ u razgovoru za Blic objašnjava da su vaučeri uvek bili dobra opcija za domaće destinacije.

- Posebno je korona podigla svest o putovanju u okviru Srbije, a tu su i vaučeri odigrali veliku ulogu. Problem je sada što treba najpre formirati Vladu, pa sačekati rebalans. Može se dogoditi, ukoliko se Vlada formira u narednih mesec dana, da negde tokom leta bude nekog dodatnog kontigenta - smatra Seničić.

Foto: RINA

Ima i jeftinijih etno domaćinstava

Potrebna je nova strategija

Etno domaćinstva su zaživela u minulim godinama, domaći turizam je doživeo uspon, a vaučeri su poslužili i kao motivacija, ali i kao ušteda. Privatni smeštaj je za tu namenu najpogodniji, te oni koji izdaju sobe i apartmane kažu da su zaista zadovoljni.

Seničić dodaje, da je dobro to što ima dosta objekata koji prihvataju vaučere, što pogoduje i onima koji se bave uslužnim delatnostima, ali i domaćim turistima.

-Ima jeftinijih opcija u nekim etno domaćinstvima, u manje poznatim centrima i turističkim regijama. Recimo, dvoje može da boravi za 100 evra sedam dana, još ako imaju vaučere, praktično to košta 2.000 do 3.000 dinara. Na taj način su se podigle i određene destinacije na mnogo viši nivo, a pojavio se veći broj smeštaja, što utiče na ostatak privrede. Tako se podiže potrošnja, ugostiteljstvo, prodavnice rade bolje, kao i sve ostalo - objašnjava Seničić.

Od popularnih mesta tu su Zlatibor, Vrnjačka Banja, Sokobanja koje su uvek najpopunjenije, te bi možda trebalo napraviti i novu strategiju u preusmeriti ljude i na neke druge destinacije.

-Možda bi za te najpopularnije subvencija trebalo da bude nešto manja, da ne bude 5.000 za sve, nego da bude, recimo 3.000 dinara, jer te destinacije su svakako pune. S druge strane, za destinacije koje bi želeli da unapredimo da ponudimo 7.000 dinara. Kao druga opcija, vaučeri bi možda mogli da se koriste i za organizovane turističke programe koje bi radile turističke agencije, a koje ne bi morale da obezbeđuju minimum pet noćenja, nego da bude program od dve ili tri noći u okviru paket aranžmana. To bi praktično moglo da pokrije i deo prevoza, vodiča, smeštaja na nekoj destinacija - kaže Seničić.

Rešenja protiv ograničenja

Kad ljudi putuju sami oni sami obilaze određeni kraj, to svakako nije loše, ali je daleko kvalitetnije kada imate nekoga da vam to mesto predstavi na pravi način. Mislim da bi te dve stvari mogli da daju poseban kvalitet vaučerima i ono za šta smo se zalagali da nemaju tolika ograničenja. Onako kako je sada, to je da oni koji imaju prihode do 70.000 mogu da apliciraju, ta granica je bila 60.000 pa se pomerilo na 70.000. Smatram da možda treba i to isplanirati malo drugačije,tako da i neko ko ima 100.000 primanja može da aplicira ili da čak i nema ograničenja. Možda bi trebalo favorizovati ljude koji imaju primanja 50.000 ili 60.000 da oni imaju nešto veći vaučer, a ostali da imaju vaučer, ali u nešto nižem iznosu, kaže Seničić.

 

 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Uz G-Drive premijum goriva  Doživite moćnu transformaciju
Društvo

Uz G-Drive premijum goriva Doživite moćnu transformaciju

Ako za Vašeg četvorotočkaša želite samo najbolje, među najznačajnijim stvarima na koje trebate da obratite pažnju je i gorivo koje sipate u automobil. Pre svega, gorivo treba da bude kvalitetno, odnosno da povoljno utiče na rad motora, ali i da unapredi njegove performanse jer sigurna, uzbudljiva i ugodna vožnja je nešto što je svakome od nas prioritet.

16.06.2022

15:21

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set