• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Saša Stanojević

22.06.2022

11:22

STRINBERG ISPRED SVOG VREMENA! U Požarevcu održana premijera predstave "Otac", publika ostala bez reči

Saša Stanojević

Vesti

STRINBERG ISPRED SVOG VREMENA! U Požarevcu održana premijera predstave "Otac", publika ostala bez reči

Podeli vest

U požarevačkom pozorištu održana je premijera predstave "Otac" Augusta Strinberga

Strindberg kao da je još u 19. veku predvideo današnje zakonske mogućnosti da manipulativni članovi porodice u sukobu materijalnih interesa ili oko starateljstva nad decom mogu suprotnu stranu da odvedu u propast. Zatvorom ili nekim drugim institucionalnim rešenjem.

Kao da je predvideo i današnju statistiku koja kaže da sve više u brakovima ima dece sa upitnim očinstvom.

Foto: Saša Stanojević

Ovo pitanje oko očinstva nije glavni tok priče u Ocu, ali je presudan detalj, jer predstavlja inicijalnu varnicu koja u borbi supružnika i polova glavnog lika odvodi u ludačku košulju koju mu je isprepletenom paukovom mrežom pripremila njegova ambiciozna, pokvarena, dominantna supruga.

Ne sećam se kada sam poslednji put gledao ovako dobro režiranu i odigranu predstavu. Ni kada sam poslednji put video zanemelu i zaprepašćenu publiku pred očiglednom manifestacijom zla, koja je svaki trenutak pratila netremice.

Atelje 212 je prilično davno odigrao ovu pozorišnu adaptaciju Strindbergovog teksta Otac u elitnoj glumačkoj podeli, tako da je posle toga veliki rizik usuditi se da ovo delo neko ponovo postavi na scenu.

Međutim, za razliku od tadašnjeg pristupa koji je bio dramski naglašen, rediteljka Pozorišta Milivoje Živanović Dragana Stojanović Danda i njen ansambl stvaraju psihološko nadigravanje koje dobija na intenzitetu snažnom muzičkom podlogom i scenskim efektima koji su poruka sami po sebi.

Nije dovoljno da gledalac prati sam tok radnje i glumu kako bi mu bila dočarana ova zastrašujuća priča.

Sva njegova čula i analiticki potencijali su fokusirani od početka do kraja kako bi se detektovali svi simbolizmi koji su primenjeni da bi poruka bila utisnutija u našu svest.

To je publika i pokazala tišinom koja je vladala u sali gledajući borbu na život i smrt partnera u ovoj preteškoj životnoj drami.

Čak i svetlosni efekti sa fokusom na glavni i sporedni tok radnje pričaju svoju priču ili delovi monologa gde likovi preuzimaju identitet jedan drugome što u toku radnje osnažuje psihološki efekat koji se i želeo postići genijalnim rediteljskim rešenjima.

Gradacija uvođenja u takozvano ludilo glavnog lika i manipulativne radnje njegove supruge tako su fino iznijansirani i glumački realizovani da na sceni nema osećaja prenaglašenog preokreta, već sve ima svoj izbalansirani tok.

Foto: Saša Stanojević

Aplauz nije bio frenetičan zbog, rekao bih posttraumatičnog šoka koji su prisutni osetili. Kao posle odgledanog filma sa strašnom tematikom.

Verujem da su svi doživeli onaj efekat, koji sam imao i ja, da se i nakon odlaska kući osećam teskobno i zamišljeno zbog nepravde koja je učinjena glavnom liku.

Ovo je predstava o kojoj se već sada prenosi priča od uha do uha. Siguran sam u to.

Baš kao što znam da će ona doživeti nebrojene pozive za gostovanja na drugim scenama.

O glumi ne treba trošiti reči, jer su sve uloge ostvarene na takav način da vam moji utisci neće preneti realnu sliku viđenog sve dok se ne uverite i sami šta su glumci i rediteljka postigli sinoć.

Posle uspešne premijere, a to je blag izraz, na prijemu se govorilo o čoveku sa velikim Č. Tu temu je započela osoba koja sa punim pravom može da nosi taj epitet rekavši da više i ne obraćamo pažnju kada nam se takav karakter približi.

A ja se setih Diogena koji je izlazio po danu sa upaljenim fenjerom i na podsmešljive upite "Šta to radiš?" odgovarao "Tražim Čoveka".

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!
Društvo

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!

"Pomoćnik direktora me je prvo snažno udario ramenom u grudni koš, da bi me kasnije ponovo napao, uhvatio me za revere i gurnuo na vrata tom silinom da ih je otvorio", priča Denis Šabanović, nastavnik srpskog i bosanskog jezika u srednjoj Tehničkoj školi u Tutinu koji je nastavnika i pomoćnika direktora Imera Ademovića optužio da ga je, prvo verbalno, a onda fizički napao posle redovne sednice Nastavničkog veća.

18.04.2024

17:47

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
Društvo

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod apeluje na javnost i nadležne institucije da preispitaju celokupni Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture ako trenutne odredbe stvaraju diskriminatorske prepreke za osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i druge ugrožene društvene grupe.

18.04.2024

17:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set