• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

24.06.2022

12:07

FIJAKER STARI KIKINDOM OPET LUTA! Doživljaj grada na severu Banata iz druge perspektive I TO SAMO ZA BAKŠIŠ (FOTO)

V.N.

Vesti

FIJAKER STARI KIKINDOM OPET LUTA! Doživljaj grada na severu Banata iz druge perspektive I TO SAMO ZA BAKŠIŠ (FOTO)

Podeli vest

Stari fijakeri koji se decenijama nisu mogli videti na kikindskim šorovima, ponovo će u laganom kasu konja jezditi najlepšim ulicama grada na severu Banata.

Zahvaljujući turističkoj ponudi Kikinde, od 10. jula, svi zainteresovani moći će da uživaju u polučasovnoj vožnji.

Vožnja fijakerom, kao u stara dobra vremena, nova je turistička ponuda Kikinde, koja će nedeljom, od 18 do 20.30 sati, Kikinđanima i gostima grada biti na raspolaganju.

Foto: V.N.

 

-Trajanje vožnje biće oko pola sata, kako bi što više njih moglo da se vozi i vidi kako Kikinda izgleda iz neke druge perspektive. Za to će biti zaduženi članovi konjičkih udruženja koji imaju fijakere. Kada je u pitanju plaćanje vožnje, nema zvanične nadoknade, ali očekujemo da će svi koji se budu vozili na neki način zahvaliti ljudima koji voze fijakere - kaže v.d. direktora Turističke organizacije Kikinde, Jasmina Milankov. 

Poznati kikindski konjar Dragan Strajnić, otkriva da je Kikinda grad sa najvećim brojem zaprega u Srbiji.

Foto: V.N.

 

- Kikinda je do šezdestih godina prošlog veka imala oko 5 hiljada konja, a sada ih, nažalost imamo samo 130. Želimo to malo što imamo da zadržimo, a uspevamo zahvaljujući entuzijastima kakvi su naši konjari. Konjički klubovi su napravili veliki iskorak otvaranjem škole jahanja, jer će to biti mogućnost i prilika da veliki broj dece zavoli konje i jahanje - kaže Strajnić.  

Foto: V.N.

 

Konjički spoU grt i vožnja fijakerima okreću Kikindu tradiciji i vraćaju joj stari sjaj, jer se nekada u ravnom Banatu vozilo isključivo karucama.

Po tome je vekovima bila prepoznatljiva, a oni malo vremešniji, sećaju se da su upravo u Kikindi, do druge polovine osamdesetih godina prošlog veka, organizovane nadaleko poznate konjičke trke.

Foto: V.N.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set