• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.K.

25.06.2022

21:39

HIT PRIČA! RODOM IZ MESTA ALEKSA ŠANTIĆ, ŽIVEO JE U ULICI IVE ANDRIĆA, A ZOVE SE PETAR KOČIĆ! Zbog ovoga je često imao probleme, a ovako je upoznao Isidoru Sekulić

printscreen

Vesti

HIT PRIČA! RODOM IZ MESTA ALEKSA ŠANTIĆ, ŽIVEO JE U ULICI IVE ANDRIĆA, A ZOVE SE PETAR KOČIĆ! Zbog ovoga je često imao probleme, a ovako je upoznao Isidoru Sekulić

Podeli vest

Kada se zovete Petar Kočić, a u dokumentima vam stoji da živite u Ulici Ive Andrića u mestu Aleksa Šantić, onda to može da bude samo razlog za ponos, ali i po neku nevolju i česte anegdote u životu

Takav je slučaj sa novinarem Petrom Kočićem, dopisnikom Radio Beograda iz Novog Sada, koji je poreklom kao i slavni imenjak, iz Stričića na Zmijanju.

Naš kolega kaže da bi prilikom predstavljanja ljudi nekako i poverovali da je imenjak autora  "Jazavca pred sudom", ali kada bi nastavljao priču o adresi i mestu stanovanja, onda su mislili da ih zavitlava.

Policajci i recepcioneri u hotelima bili su posebno sumnjičavi u podatke iz njegove lične karte, jer su smatrali da je u pitanju falsifikovani dokument. 

Rodom sam iz mesta Aleksa Šantić, živeo sam u Ulici Ive Andrića, a zovem se kao slavni književnik. Završio sam jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, pa je najviše dogodovština bilo na studijama. Ponosan sam što sam spojio tri velikana naše pisane reči u jedno, ali sam tokom čitavog  studiranja imao utisak da su baš zbog toga profesori tražili puno više od mene, nego od ostalih kolega – kaže za Informer Petar Kočić, novinar.

U svakodnevnom novinarskom poslu,  često se susretao sa radoznalim sagovornicima koje je interesovala njegova veza sa "onim" Kočićem.

Foto: Privatna arhiva

Novinar Petar Kočić

- Sa još nekoliko kolega posetili smo fabriku ”Bane Sekulić” u Somboru, a prilikom upoznavanja tadašnji direktor me je nekoliko puta pitao da li sam stvarno Petar Kočić. Odgovor je bio, naravno, potvrdan. Međutim, nikada neću zaboraviti nevericu na njegovom licu kada je u mojim dokumentima video da imam veze  i sa nobelovcem Ivom  Andrićem i velikim pesnikom Aleksom Šantićem – prepričava Pera jednu od anegdota.

Zanimljivo je bilo i kada se prilikom zapošljavanja u Radio-televiziji Beograd upoznao sa starijom koleginicom koja je tamo radila: 

- Pružio sam ruku i rekao svoje ime i prezime, a usledilo je odgovor da je ona Isidora Sekulić. U pitanju je bila jedna od urednica RTB, koja je imenjakinja naše slavne književnice.

On je nasledio dar za pisanje od ”onog” Petra  Kočića, ali je i svestran umetnik- svira, peva, slika, crta i još puno toga vezanog za kreativne delatnosti.

- Bili su u pravu moji profesori na fakultetu. Ne smem da obrukam imena onih sa kojim sam u vezi na ovaj neobičan način. Da me ne bi u snu progonili David sa jazavcem u vreći, u pratnji Ćorkana i Emine – šaljivo zaključuje Kočić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set