• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jović

25.06.2022

13:44

OVAKO DEDA BRKA, POSLEDNJI ISPIRAČ, PRONALAZI ZLATO! Ekipi Informera otkrio tajnu o reci koja KRIJE VELIKO BOGATSTVO (VIDEO/FOTO)

Informer/V.J.

Vesti

OVAKO DEDA BRKA, POSLEDNJI ISPIRAČ, PRONALAZI ZLATO! Ekipi Informera otkrio tajnu o reci koja KRIJE VELIKO BOGATSTVO (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Radovan Bogdanović (85) poznatiji kao deda Brka, poslednji je ispirač zlata u Homolju. Rodom je iz sele Leskova u Opštini Majanpek za čiju okolinu kaže da je najbogatija zlatom, s toga njegova opsesija plemenitim metalom, datira još iz ranog detinjstva

Nekadašnji radnik Rudnika bakra Majdnapek živi u Blagojevom kamenu, sada već napuštenom rudarskom naselju i svoje penzionerske dane troši kraj Peka, na čistom vazduhu u tišini koju remeti jedino žubor reke.

Uz svoj alat, drveno korito, lopatu i perionicu ponekad ponovo pokuša kao nekada da potraži po koju zlatnu česticu ali sada više iz znatiželje i da ubije vreme. Ukoliko mu se posreći kao kada smo ga mi posetili, Radovan je srećan i zadovoljan.

Foto: V.J.

 

- Evo doneli ste mi sreću. Dugo nisam pokušavao da odem na Pek zbog bolesti. I baš kad ste vi želeli da vam pokažem kako se nekada ispiralo zlato, pronašli smo dva opiljka, kaže raspoleženi i začuđeni deda Brka, koji nam je ovo ponudio kao suvenir.

- Vidi kako su lepe , kako sijaju...eto dokaza da ga ima u Peku i da nisu samo prazne priče. Uverili ste se .. Ne dešava se ovo baš uvek...

Foto: V.J.

 

Nekada je bilo dosta ispirača zlata u ovom delu Srbije. Nanose peska izbacivao je zlatonosni Pek duž čitavog svog toka, pa je to bio pravi izazov i unosan posao. Radovan kaže da je najkvalitetnije zlato kod sela Voluja i Brodica nadomak Kučeva, a ovaj posao tretira se kao lov.

Od starih čuo da Grabova reka krije veliko bogatsvo 

Po ceo dan hodaš, gaziš polja i ništa ne uloviš a nekada ne možes da postigneš divljači ima gde god da se okreneš. Tako je i u ovom poslu. Čitav dan kopaš i ne pronađeš ništa a nekada se iz jednog zahvata lopatom, ispere i do deset grama zlata.

Foto: V.J.

 

- Znao sam nekada da u toku jednog dana pronađem i do 200 grama. Sigurno je jedno, da ova moja drvena perionica nikada nije bila prazna. Dva puta izvučena iz Peka uz sloj gvožđa i magnetita uvek zasija i to garantuje da ima sigurno do 15 grama zlata, priča Radovan i navodi da po pričama koje od svojih starih čuo, Grabova reka u ovom delu Srbije krije veliko bogatstvo.

Zlatne žile dostižu debljinu prsta. Zato su ove krajeve naseljavali Kelti, potom Rimljani, Nemci. Ovde se nalazi i napuštena vila Kralja Aleksandrav Karađorđevića i kraljice Marije, koji su takođe dolalazili iz ovih razloga u ove krajeve.

Foto: V.J.

 
Poslednji ispirač zlata u Homolju 

Inače, deda Brka je poslednji i pravi ispirač zlata u Homolju. Pek i njegovu okolinu poznaje kao svoj džep. Do skora ih je bilo četvorica i jedna starija žena. Sada je ostao sam. Odnedavno živi bez svoje supruge Ljiljanje Bogdanović Ozvolt, rođene Nemice, čiji su se roditelji davno u potrazi za poslom stigli u ove karajeve.

Bavio se i stočarstvom ali su ga godine sustigle, pa tako danas, kad izađe na Pek, jer komšija gotovo i da više nema kaže da ga jedino voda i tišina prirode smiruju. Ponekad jedva čeka da mu poneko svrati, da ga ugosti i prozbori koju više jer kako ističe, željan je društva i čašice razgovora.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SRBIJO, ČUVAJ IH KAO... EVO GDE SU TRI VLADARSKA PRSTENA NEMANJIĆA?! Oni nemaju cenu, a prokletstva prstenova plašio se i kralj Aleksandar I Karađorđević!
Društvo

SRBIJO, ČUVAJ IH KAO... EVO GDE SU TRI VLADARSKA PRSTENA NEMANJIĆA?! Oni nemaju cenu, a prokletstva prstenova plašio se i kralj Aleksandar I Karađorđević!

Iako bi se dalo pomisliti da su srpski kraljevi bili skromni, vizantijski državnik i pisac Teodor Metohit, koji je u dva navrata boravio na dvoru kralja Milutina, opisuje: „I sam kralj bejaše veoma lepo ukrašen nakitom. Oko tela imao je više nakita i bisera, koliko god je moglo da stane, i sav je treptao u zlatu". Iz ovog opisa i drugih istorijskih svedočanstava, kao i likovnih predstava, jasno je da su srpski kraljevi i njihove porodice koristili raznovrstan i otmen nakit

21.06.2022

21:41

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set